• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
קורונה בישראל

דו"ח מיוחד: ישראל עלולה לחוות התפרצות מחודשת של קורונה

נתוני דו"ח של מרכז המידע למאבק בקורונה מצביעים על האצת קצב המגיפה בישראל: עלייה ברורה בהיקף הנדבקים בנגיף בפיזור גיאוגרפי נרחב וגידול בהיקף החולים הקשים החדשים

צוות רפואי במחלקת קורונה. צילום: נתי שוחט/ פלאש 90

דו"ח חדש תחת הכותרת "האם אנחנו בפתחו של גל שני?" שפורסם אמש (ג') מציין כי החל מהשבוע השלישי של מאי יש בישראל יותר חולים חדשים ממחלימים. מנגד, קצב הגידול היומי במהלך השבוע האחרון – הגם שהוא גבוה – איננו כה דרמטי כפי שהיה במארס. שיעור החיוביים לנגיף מסך בדיקות הדיגום, שמתקיימות כיום מדי יום, נמוך לעומת מה שאפיין את תמונת המצב בשבועות הראשונים בהתפשטות נגיף הקורונה בישראל ומוגדר לעתים כ"גל ראשון".

נתוני הדו"ח יוצגו היום בישיבת "קבינט הקורונה" שזימן ראש הממשלה בנימין נתניהו. הדו"ח החדש הוא של מרכז המידע והידע למאבק בקורונה המשותף למשרד הבריאות ולצה"ל.

נתוניו שימשו אתמול את פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור, בעת שאמרה בדיון בוועדת הקורונה בכנסת ש"ישראל נמצאת בפתחו של גל שני".

נתוני תחלואת הקורונה בתקופה האחרונה, ציינו מחברי הדו"ח, מצביעים על עלייה ברורה בהיקף הנדבקים בנגיף בפיזור גיאוגרפי נרחב וכן על גידול בהיקף החולים הקשים החדשים - מה שעלול, אולי, להצביע על האצת קצב המגיפה בישראל.

לפי הנתונים, בשבוע השני של יוני (13-7 ביוני) אובחנו 1,242 מקרים חדשים, בעוד שבתחילת מה שמכונה הגל הראשון (21-15 במארס) אובחנו 862 מקרים בלבד ובשבוע האחרון של מאי - 343 מקרים.

"העובדה שמחלה זו מאופיינת בעיכוב של מספר שבועות במופעי התחלואה הקשה שלה (תסמינים) מחייבת לנהוג במשנה זהירות ולהחמיר בהנחיות: יתר דריכות, הסברה מלאה, הגברת האכיפה ובחינה מחודשת של ההקלות המתוכננות, לצד שיפור היכולת לקטוע במהירות שרשראות ההדבקה", כתבו מחברי הדו"ח.

עוד נאמר בדו"ח: "במידה שקצב הגידול היומי יחזור להיות חיובי, משמעותית, למשך מספר ימים, אנו עלולים לחוות התפרצות אשר עלולה להתגבר בקצב הולך ועולה, שתחייב מענה מדינתי רחב".

הדו"ח מפרט את השינויים שחלו בתקופה האחרונה בכמה פרמטרים ביחס לתקופה המקבילה של שיא המגיפה במארס ואפריל.

"נראה", כך צוין, "כי התחלואה הארצית מפוזרת מאוד כיום מבחינה גיאוגרפית, מה שעשוי להעיד על הדבקה משמעותית בקהילה. החל מהשבוע השלישי של מאי חזר קצב הגידול היומי להיות חיובי, כלומר יותר חולים חדשים ממחלימים. קצב גידול יומי חיובי מעיד על גדילה מעריכית במספר המאובחנים. קצב גידול יומי השווה לאפס מעיד על היעדר שינוי במספר המאובחנים, וקצב גידול שלילי מעיד על דעיכת המגיפה".

עם זאת, קצב הגידול היומי במהלך השבוע האחרון נראה מתון יחסית: העלייה עצמה מתונה ולא דרמטית כפי שהיה במארס. בנוסף שיעור החיוביים לנגיף מסך הבדיקות נמוך בהרבה מזה שאפיין את הגל הראשון ונע בין 1.2% ל-2% מסך הבדיקות, לעומת 8% עד 10% בסוף מארס. שיעור הבדיקות החיוביות בשבוע החולף עמד על 1.3%, לעומת 7.3% בתחילת הגל הראשון.

עוד כתבו מחברי הדו"ח: "אחוז הבדיקות החיוביות נמוך מייצג אחיזה טובה יותר בתמונת המצב האמיתית של ההתפרצות. לכן כיום, להבנתנו, שיעור ההתפרצות טובה יותר מזו שבמארס".

מבחינת מדד החולים הקשים החדשים, נכתב בדו"ח כי במהלך השבוע שבין 6 ל-13 ביוני התווספו 21 חולים קשים חדשים לעומת 19 בתחילת הגל הראשון. "מספר החולים הקשים החדשים מהווה מדד קשיח שאיננו מושפע מהיקף הבדיקות המבוצעות ולפיכך מהווה מדד אמין יותר להיקף התחלואה באוכלוסיה. עם זאת, מדד זה איטי יותר בקצב התפתחותו ומייצג לרוב חולים שנדבקו ימים עד שבועות בודדים לפני כן".

מכל מקום, מציינים מחברי הדו"ח, מדובר בעלייה משמעותית בהיקף החולים החדשים שמצבם קשה, ביחס לתמונת המצב במרבית חודש מאי – "התפתחות זו עלולה להצביע על החמרה בתחלואה".

מבחינת התפלגות גילאי החולים בגל הנוכחי לעומת הגל הראשון, ציינו מחברי הדו"ח: "נראית ירידה בחלק היחסי של גילאי 50 ומעלה ועלייה יחסית של גילאי 19-0. זאת, בעקבות הפתיחה המלאה של מערכת החינוך. העלייה בחלקם היחסי של הנדבקים הצעירים מכלל הנדבקים יכולה להסביר את היקף התחלואה הקשה המצומצם יחסית, לפי שעה.

"עם זאת, העובדה שמספר החולים החדשים שמצבם קשה כעת דומה בהיקפו לזה שנצפה בתחילת הגל הראשון - חרף הירידה בגיל הנדבקים - יכולה להדאיג, שכן ייתכן ש'הצערת' גיל הנדבקים ממסכת היקף תחלואה גבוה אף מזו המוערך".

מבין החולים הקשים, כ-50% הם מעל גיל 70 - בדומה למה שהיה בחודש מארס. "על כן חשוב ביותר לשמור על אוכלוסיה זו ולעקוב אחרי מספר הנדבקים בקבוצת גילאים זו".

כן מפנים מחברי הדו"ח את תשומת הלב לעלייה בשיעור המאובחנים הא-סימפטומטיים: מ-19% במארס ל-48% במאי. הבדל זה מיוחד לשינוי  שחלה במדיניות הבדיקות. היא כוללות היום יותר בדיקות סקר בקרב אוכלוסיות כמו בתי ספר ובתי אבות וגם בקרב מי שלא מדווחים על סימפטומים. "נתון זה עשוי להעיד כי האבחנה מתבצעת עתה בשלבים המוקדמים יותר של המחלה, או בקרב אוכלוסיות הנוטות פחות לפתח תסמינים, כמו ילדים".

נושאים קשורים:  קורונה,  מגיפת הקורונה,  תחלואה,  משרד הבריאות,  פרופ' סיגל סדצקי,  חדשות
תגובות