• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
COVID-19 בישראל

צוות הצט"מ המליץ על חיסון ילדים; מבצע החיסון יחל בתוך כ-10 ימים

תוצאות ההצבעה היו 73 בעד לעומת 2 נגד. ראש הצט"מ ד"ר בועז לב: "הדיון היה מרתק, העברת ההצבעה בשידור חי לא התאפשרה בגלל האיכות המקצועית של הדיון"

חיסון נגד קורונה. צילום: אוליביה פיטוסי/ פלאש 90

חברי צוות המומחים לטיפול במגפות וועדת החיסונים העליונה במשרד הבריאות הודיע אמש (ד') על החלטתו: לאשר ולהמליץ על מתן חיסוני קורונה לילדים בני 11-5. מבצע החיסונים בישראל יחל כבר בימים הקרובים ככל הנראה בתוך 10 ימים מהבוקר - במרפאות קופות החולים ובמתמחי חיסונים שהן הקימו.

בתדרוך לתקשורת שבו נמסרו תוצאות ההצבעה שקיימו המומחים בדיון המכריע – דיון שני, סגור לציבור, לאחר שהראשון היה פתוח והועבר בשידור חי – מסר ראש הצט"מ ד"ר בעז לב את תוצאות ההצבעה על ארבע שאלות שהוצגו לצוות:
(א) האם על פי הנתונים שהוצגו בדבר יעילות ובטיחות החיסון נכון להמליץ ולאשר את חיסון פייזר? תוצאת ההצבעה הייתה 2-73 בעד.
(ב) האם להמליץ או רק לאפשר את החיסון לילדים? - 6-67 בעד להמליץ.
(ג) האם להמליץ על מתן החיסון גם למחלימים? – 34 השיבו ב"כן" אבל תלוי במועד; 23 "כן" ללא תלות במועד ההחלמה; 8 – השיבו ב"לא".
(ד) האם לדחות את מתן החיסון עד שיופיעו סימני גל התחלואה הבא? – לא לדחות: 67; לדחות – 8.

בתדרוך השתתפו בנוסף לד"ר לב גם ד"ר טל ברוש, רכז הצוות, ד"ר מיכל שטיין יו"ר החוג למחלות זיהומיות ילדים ופרופ' אלי סומך, לשעבר יו"ר איגוד רופאי הילדים ומבכירי רופאי הילדים בישראל.

ד"ר לב אמר גם כי העברת הצבעה בשידור חי לא התאפשרה בגלל האיכות המקצועית של הדיון. "לא רצינו שחברי הצוות יימנעו מלהביא דעה מקצועית באורח חופשי. התכנסנו בלב פתוח ובנפש חפצה כדי לדון. אופציית השידור החי לא התממשה לא רק בגלל אלימות השיח הקיים עתה אלא גם בגלל הרמה המקצועית של הדיון. היה חשש שחלק מהמשתתפים יימנעו מלהתבטא בחופשיות וחלק ידברו למצלמה, ולאו דווקא לעמיתיהם. הכול מצולם ומתועד וניתן יהיה לצפות בדיון כאשר יועלה באתר משרד הבריאות".

"הדיון היה מרתק", הוסיף ד"ר לב. "שמענו בו דעות ממגוון וגם מקצות הקשת. גם אם דעותינו שונות, כולנו רוצים בטובת הילדים ובשמירה על בריאותם. ההחלטה אם לחסן או לא את הילדים, היא אוטונומית ונתונה לשיקולה של כל משפחה. היא נטולת כפייה. חברי הצוותים מחויבים לאמת המדעית ולרמתם המקצועית בלבד. לא דנו בסוגיות שסביב האפידמיה בהקשר החינוכי והחברתי. יש מספיק גופים שייתנו המלצות בתחומים הללו. כאמור המטרה המרכזית תהיה שמירה על בריאות הילדים כפרטים".

ד"ר ברוש מבית החולים אסותא אשדוד ומזכיר הצט"מ, הוסיף: "לא ידוע לי על לחצים שהופעלו על המומחים. אבל גם לא נאמרה המילה האחרונה בנוגע לשאלת הטווח הראוי שבין מתן שתי מנות החיסון. כרגע מדובר בהפרש של שלושה שבועות אצל הבוגרים יותר. גם חיסוני ילדים בארה"ב נעשים עתה בטווח הזה. נושא זה ידון בפגישה הבאה ובו תוצג השאלה האם יש מקום לחרוג כרגע ולהאריך את המרחק שבין המנות. זה נושא מורכב, הנתונים שיש כרגע בידינו עדיין לא מספיק טובים".

פרופ' סומך, כיום ראש אגף הילדים ב"מעייני הישועה" אמר: "לא ידוע לנו עתה האם ומתי עלול להתחיל גל חדש אבל ברור כי אם הילדים יחוסנו הם יהיו מוגנים טוב יותר מפניו."

ד"ר לב נשאל מדוע שניים מחברי בצט"מ התנגדו, והוא השיב: "כל אירוע החיסון והתחלואה הוא ניהול סיכונים, יש גם תופעות לוואי. אי אפשר להתכחש לזה - אבל צריך לשקול אותם אל מול התופעות ומשמעות התחלואה שהיא הרבה יותר מסוכנת. גם אם מסתכלים על היקף החולים, הילדים אמנם חולים קל, אבל הם האוכלוסייה הגדולה ביותר שחולה ובשוליים יש ביניהם החולים קשה ומפתחים לונג-קוביד, פימס ותסמונות קשות".

החלטות ועדת המומחים יגיעו עתה לשולחנו של מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן כדי שיאשרן בחתימתו – הצעד האחרון שלפני תחילת המבצע המעשי של החיסונים.

המינון של תרכיבי החיסון עבור הילדים יהיה 10 מ"ג – שליש מהמינון של תרכיב החיסון שניתן לבני 12 ומעלה ובכל קבוצות הגיל. תזכורת: בשבוע שעבר פרסמו האיגוד הישראלי לרפואת ילדים והחוג למחלות זיהומיות בילדים נייר עמדה הקורא להמליץ על חיסון הילדים מגיל 5 עד 11. "לאחר בחינה מעמיקה של כלל הספרות ושקלול היתרונות מול החסרונות, אנו קוראים להמליץ על החיסון", נאמר בו.

נושאים קשורים:  צט"מ,  ד"ר בועז לב,  משרד הבריאות,  ד"ר מיכל שטיין,  פרופ' אלי סומך,  ד"ר טל ברוש,  חדשות
תגובות