סקירה

10%-20% מהאוכלוסיה סובלים מנזלת אלרגית

נזלת אלרגית יכולה להיות עונתית, כרונית או משולבת. טסלין (Tesalin) נותן מענה טוב לתסמין שהכי מציק למטופלים

מאת פרופ' אהרון קסל, מומחה ברפואת ילדים ואימונולוגיה קלינית, מנהל המכון לאלרגיה ואימונולוגיה במרכז הרפואי בני ציון

נזלת אלרגית היא מחלה שכיחה, הבאה לידי ביטוי במחקרים שונים בשיעור של 10%-20% מהאוכלוסייה. הנזלת יכולה להופיע לתקופה מוגבלת (נזלת אלרגית עונתית), במשך כל הזמן (נזלת אלרגית כרונית) וגם להיות משולבת (נזלת עונתית וכרונית).

רמות החומרה של הבעיה (וכפועל יוצא: הפגיעה באיכות החיים שהיא גורמת למטופל) משתנות על טווח רחב. התסמינים העיקריים שלה כוללים: נזלת, עיטוש, גרד באף, בלוע ובאוזניים וכן גודש באף. לעתים קרובות קיימת מעורבות עינית, הכוללת דמעת, אודם וגרד של העיניים.

בסקר מטופלים בקרב למעלה מ-2,300 מטופלים נמצא כי מבין התסמינים השונים הנגרמים מנזלת אלרגית, הגודש האפי הוא הסימפטום אשר פוגע בצורה הקשה ביותר באיכות החיים של המטופל הסובל מנזלת אלרגית.

מקור: סקר מטופלים אמריקאי שהקיף 2,355 נשאלים (1)

גירוי של הרירית במנגנון שמערב IgE

נזלת אלרגית היא מחלה דלקתית של רירית האף, הנובעת מגירוי הרירית על ידי אלרגן, במנגנון המתווך ע"י IgE. האלרגנים כוללים, בין השאר: אבקנים של דשא, עצים, עשבים, עובשים או חלקיקים המופרשים מקרדית אבק הבית וכן בעלי חיים, כגון חתולים או כלבים.

המגע בין האלרגן לרירית האף גורם להפעלה של תאי פיטום (mast cells) בתיווך של נוגדנים מסוג IgE, אשר מזהים אלרגנים ספציפיים. ההפעלה של תאי הפיטום גורמת להפרשה מיידית של היסטמין, הגורם בתורו להרחבת כלי דם באף – אלו מביאים לתחושת הגודש, הנזלת והגרד (במנגנון של גירוי העצבים במקום).

בהמשך מופרשים לויקוטריאנים (leukotriene), פרוסטגלנדינים (prostaglandin) וגורם מפעיל טסיות (platelet activating factor או PAF), המגבירים את התהליך הדלקתי. בשלב האחרון ציטוקינים (Cytokines) וכימוקינים (Chemokines) גורמים לחדירת תאי הדלקת אל רירית האף.

התכשירים המקובלים

התכשירים הרפואיים המקובלים לטיפול בנזלת אלרגית כוללים תרופות אנטיהיסטמיניות, תכשירים המכילים סטרואידים אפיים ואנטילויקוטריאנים ונוגדי גודש, הניתנים למספר ימים בלבד. בנזלת אלרגית כרונית נהוג לטפל בתרסיסי אף המכילים סטרואידים עם או בלי אנטיהיסטמיניקה.

בקטגוריית הטיפול בנזלת אלרגית ישנו מגוון רחב של תכשירים, טסלין (Tesalin) שהצטרף לקטגוריה, הוא תרופת מרשם המותוות לטיפול בתסמיני נזלת אלרגית (קדחת השחת) ותסמינים נלווים בעיניים, באף ובגרון.

טסלין מופק בתהליך כימי מעלים של צמח הקרוי Petasites hybridus. החומר הפעיל הוא petasin. בסדרת עבודות שנעשו נמצא כי החומר הפעיל בתכשיר Tesalin מדכא הפרשת לויקוטראינים ומעכב את הפרשת הציטוקינים מאאוזינופילים המשופעלים על ידי PAF ו-C5a.

הפחתת גודש, מוכחת RCT

הפעילות העיקרית של טסלין בנזלת אלרגית היא הפחתת גודש. בעבודה מבוקרת, אקראית וכפולת סמיות (RCT) נמצא כי טסלין מונע יצירת גודש אפי במבחן תגר אפי עם אלרגן, בצורה יעילה יותר מהאנטיהיסטמין דסלורטדין (Desloratadine).

מנגנון הפעולה המוצע כולל דיכוי יצירת לויקוטריאנים מסוג Leukotriene B4 המביא לדיכוי הפרשת הלויקוטריאן IL-8 בתאי אפיתל, הנקשרים לרצפטור הכימוקיני CXCR1. קולטן זה מהווה מרכיב חשוב בחדירת תאי דלקת מסוג נויטרופילים, אאוזינופילים ולימפוציטים מסוג T לרקמה האפית (ניתן לראות בתרשים את שיעור הפחתת מתווכי הדלקת לאחר שימוש בתכשיר; נתוני היצרן). (2)

ניתן לשלב עם אנטיהיסטמינים וסטרואידים

לטסלין אין פעילות אנטיהיסטמינית קלאסית, ולכן ניתן לשלב אתו בטיפול עם תכשירים אנטיהיסטמינים או תכשירים המכילים סטרואידים. היות והוא פועל היטב כנגד גודש ניתן להציע אותו גם למטופלים אשר אינם מעוניינים בטיפול המכיל סטרואידים. בשימוש בתכשיר לא נצפו תופעות לוואי מסכנות כמו טשטוש והרדמות, לא ידוע על אינטראקציות עם תרופות אחרות.

תכשיר הטסלין המופק מעלי צמח ה-Petasites hybridus מציע מנגנון שונה בטיפול בתסמינים מהם סובלים חולים בנזלת אלרגית, ובכך מתווסף לארסנל הכלים הטיפולים בחולים אלו.

רפרנסים: 

1. Stewart et al. International Journal of General Medicine 2010:3 37-45

2. Thomet et al. Anti-inflammatory activity of an extract of Petasites hybridus in allergic rhinitis. Int Immunopharmacol. 2002 Jun;2(7):997-1006

נושאים קשורים:  סקירה,  נזלת אלרגית,  אנטיהיסטמינים,  Tesalin