• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
COVID-19 בישראל

האיגוד לרפואת ילדים חידד את נהלי מניעת ההדבקה בקרב ילדים

בנייר עמדה שפרסם ציין האיגוד: אין זה מתפקידו של הרופא המטפל להוציא בתקופת הקורונה אישור חזרה לבית הספר או לגן הילדים על בסיס אנמנזה ובדיקה גופנית

רפואת ילדים במגיפת הקורונה. אילוסטרציה

ועדה מטעם האיגוד הישראלי לרפואת ילדים פרסמה אתמול (ג') נייר עמדה שבו הודגש כי "אין על הרופא המטפל להוציא אישור לגן או לבית הספר על בסיס אנמנזה ו/או בדיקה גופנית בלבד" לצורך חזרת ילדים למסגרות החינוך בתקופת הקורונה.

מחברי מסמך העמדה - ד"ר דינה צימרמן, מנהלת המחלקה לאם וילד ולמתבגר בשירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות (יו"ר), ד"ר מאיר עזרא, יו"ר "מחוסגן", ד"ר גיל צ'פניק, מומחה ברפואת ילדים במכבי שירותי בריאות וד"ר סטיבן ריינגולד, רופא ומנהל אחראי על יחידת אם וילד בעיריית ירושלים ובקופת חולים מאוחדת, ציינו כי "עלה הצורך בחידוד נהלי מניעת ההדבקה".

במסמך נאמר בין השאר: "בשגרה, מחלות מידבקות מהוות גורם עיקרי לתחלואה בקרב ילדים בכלל ובגיל הרך בפרט. בשל הקרבה לילדים אחרים כמו גם לצוותי ההוראה, מסגרות יום והחינוך מהוות גורם הדבקה שכיח. בעת מגיפת הקורונה מצטרף החשש מהדבקה על ידי נגיף זה ולכן עלה הצורך בחידוד נהלי מניעת ההדבקה".

מדו"ח משרד הבריאות שמנתח את מאפייני התחלואה בקורונה בקרב הילדים, הדגישו מחברי נייר העמדה, "ניתן ללמוד על המאפיינים של תחלואה עם קורונה בקרב הילדים. נמצא שבישראל, 60% מהילדים הם ללא תסמינים בכלל. במידה שיש תסמינים, רק כ-60% מתבטאים עם חום וכ-40% עם שיעול. שלשולים מהווים סימן בכ-7% בקרב הפעוטות מתחת לגיל שלוש שנים, ופחות מ-3% מגיל שלוש שנים ומעלה. השכיחות של התחלואה הא-סימפטומטית מגבירה את חשיבותם של כללי ההיגיינה, הריחוק והשימוש במסיכות בגילאים האפשריים כחלק בלתי נפרד למניעת ההתפשטות".

עוד ציינו כי "ניתן לראות כי הקריטריונים של חום ושיעול תקפים גם בילדים. יש לשים לב לשלשולים כסימפטום אפשרי לקורונה בילדים הקטנים, אבל בכל מקרה, ילדים עם שלשולים אינם אמורים לפקוד את הגן.

"חשיפה ידועה מעלה את הסבירות שילד עם תסמינים של חום ושיעול הוא אכן חולה בנגיף הקורונה. יחד עם זאת, אין דרך להבדיל על פי האנמנזה ו/או הבדיקה הגופנית בין מחלת זיהום בקורונה לבין מחלות זיהומיות אחרות. בנוסף, גם ילד עם רקע של אסטמה עלול לחלות ולהדביק".

דגשים נוספים שעלו במסמך: חזרה לבית הספר אחרי מחלה קצרה - היעדרות עד וכולל ארבעה ימים - תהיה על ידי הצהרת בריאות של ההורה לבד, ולפי ההנחיות שפורטו לעיל, אין צורך באישור חזרה מהרופא. על פי אותו עיקרון, חזרה לגן/בית הספר אחרי בידוד אינה מצריכה אישור מרופא. במקרה של היעדרות עקב מחלת קורונה, יש צורך באישור מחלים. מחברי נייר העמדה הדגישו: "מקום הרופא הראשוני היא להתייעצות לגבי הטיפול הרפואי בילד חולה ולא הוצאת אישורים, כולל אישורים על מחלות כרוניות כגון אסטמה".

מחברי המסמך שבו ופירטו את התקנות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה ובהן הודגש כי על מנהל המסגרת החינוכית מוטלת החובה שלא להתיר כניסה למקום הפעילות למקרים הבאים: לאדם המחויב בעטיית מסיכה אך איננו עוטה אותה; מי שחייב בבידוד בית ומי שבמהלך 48 השעות האחרונות היו לו תסמינים; כל חוזר מחו"ל החייב בבידוד לפי צו בידוד בית; אדם שהיה לו מגע הדוק עם חולה במהלך השבועיים האחרונים.

התסמינים הם כל אחד מאלה: חום גוף של 38 מעלות צלזיוס או יותר; שיעול או קושי בנשימה או תסמין נשימתי חד אחר, למעט שיעול או קושי בנשימה הנובע ממצב כרוני כגון אסתמה או אלרגיה, וכן מי שמדווח על אובדן חוש טעם או חוש ריח. נזלת בלבד לא תיחשב כתסמין.

נושאים קשורים:  האיגוד לרפואת ילדים,  הדבקה בקורונה,  אישור רופא,  19-COVID,  קורונה
תגובות