• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
דלקת האוזן התיכונה עם נוזל דלקתי

האתיולוגיה החיידקית של דלקת אוזן תיכונה כרונית עם נוזל בילדים – גורמי סיכון

חוקרים מצאו כי ישנם מחוללים ספציפיים אשר הינם גורמי תחלואה מרכזיים בדלקת האוזן התיכונה עם נוזל דלקתי

דלקת אוזניים (צילום: אילוסטרציה)

דלקת האוזן התיכונה עם תפליט (OME) עלולה לקרות באופן ספונטני בגלל תפקוד לקוי של התעלה האוסטכיאנית או כתגובה דלקתית לאחר דלקת האוזן התיכונה אקוטית (AOM). מעורבות חיידקית ב-OME דווחה רבות , עם שיטות מגוונות לזיהוי מחוללים מהנוזל של האוזן התיכונה, כולל שיטות מסורתיות לביצוע תרבית ותגובת שרשרת של פולימראז. (PCR)

המטרה העיקרית של מחקר זה הייתה להעריך את הפרופיל החיידקי של OME. גורמי הסיכון עבור האטיולוגיות OME חיידקי זוהו אף הם.

במחקר נלקחו נוזלים מחלל האוזן התיכונה (MEF) מ-50 ילדים בגילאים 2-8 שנים אשר אובחנו באמצעות אוטוסקופ ועברו בדיקה רוטינית של הימצאות נוזל מאחורי התופית. דגימות MEF  נזרעו על מדיום מיקרוביאלי סטנדרטי. בשלב הבא בודד דנא מדגימות ה-MEF ונותח באמצעות PCR מולטיפלקס להימצאות חיידק פנאומוקוק (סטרפטוקוקוס פנאומוניה), המופילוס אינפלואנזה, מורקסלה קטרליס, ואלויואוקוקוס אוטיטידיס.

בבדיקת ה-PCR מולטיפלקס 37 מתוך 50 הילדים (74%) היו חיוביים עבור לפחות אחד מארבעת המיקרואורגניזמים. ב-27.0% מהילדים החיוביים, היה זיהוי של מס' מחוללים. אלויאוקוקוס אוסטיטידיס היה זה שנמצא בתדירות הגבוהה ביותר בדגימות MEF חיוביות של הילדים (59.5%). באותו המבדק זוהו  גם המופילוס אינפלואנזה, פנאומוקוק ומורקסלה קטרליס ב-24 , 18 ו-8 אחוזים ממטופלי OEM בהתאמה. נמצאה קורלציה משמעותית בין זיהום דו צדדי ואתיולוגיה של אינפלואנזה OME.

לסיכום, באופן כולל נמצא מחולל עיקרי הגורם לזיהום OME, אלויאקוס אוטיטידיס, אשר קשה לזהות אותו באמצעות תרבית סטנדרטית. אחריו נמצאו גם פנאומוקוק והמופילוס אינפלואנזה כגורמי תחלואה. שליש מדגימות ה-MEF הראו צמיחה משולבת של מספר מחוללים חיידקיים.

מקור: 

Izabela Korona-Glowniak el al. (2020). Journal of Otolaryngology - Head and Neck Surgery. https://doi.org/10.1186/s40463-020-00418-5

נושאים קשורים:  דלקת האוזן התיכונה עם נוזל דלקתי,  מחוללי דלקת אוזניים,  גורמי סיכון,  מחקרים
תגובות
אנונימי/ת
30.07.2020, 19:51

חבל שלא היה דיון במאמר עצמו (קראתיו) ביחס לטיפול AB ל 10 ימים לפני החלטה על הכנסת כפתורים כפי שאני נוהג. מצליח לחסוך לא מעט ניתוחים