• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חדשות

ב"הדסה עין כרם" ניתנים טיפולי קרינה בילדים ללא הרדמה מיותרת

כ-90% מהילדים בגילאי שנתיים עד חמש, שבעבר היו מורדמים מדי יום במשך כל תקופת הקרינה, מצליחים עתה לעבור את הטיפולים ללא שימוש בהרדמה מלאה

ד"ר גל גולדשטיין, מנהל המחלקה להמטואונקולוגיה ב"הדסה עין כרם". צילום: אבי חיון

כ-90 רופאי ילדים מאזור ירושלים השתתפו בשבוע שעבר בכנס מיוחד שקיים בית החולים הדסה עין כרם ושבו הוצגו לרופאים חידושים בהמטולוגיה ובאונקולוגיה של גיל הילדות.

ד"ר גל גולדשטיין, מנהל המחלקה להמטואונקולוגיה, מסר כי מטופלים בה כיום מאות ילדים מדי שנה באשפוז ובטיפול יום – לערך 100 מקרים חדשים. "בית החולים מסוגל כיום להציע טיפולים בכל סוגי הגידולים החל מכימותרפיה, טיפולי קרינה, אימונותרפיה, טיפולים ביולוגים ייחודיים ושילוב של הטיפולים הללו", הדגיש ד"ר גולדשטיין. כמו כן הצביע על טכנולוגיות מתקדמות ביותר שהוכנסו לתכניות הטיפול. "אנחנו מאמינים שעם רפואה טובה לצד טכנולוגיה טובה וראייה כוללנית של הטיפול בילדים החולים, ניתן להשיג תוצאות מיטביות".

הוא ציין עוד כי צוות המחלקה רואה את המטופל ומשפחתו כמכלול ולא רק כגוף עם מחלה". במסגרת זו הוכנס גם פרויקט שמבצע צוות בית הספר לרפואה של "הדסה עין כרם", שמאז שנה מתרגל פעוטות וילדים בגיל הגן לקראת טיפולי קרינה ללא הרדמה. "מבחינה רפואית, אין קל מאשר להרדים ילדים הנזקקים לטיפולי קרינה. טיפולי הקרינה מצריכים שכיבה ללא תזוזה. אפילו שינוי זעיר במיקום האיבר המוקרן - ובמיוחד אם מדובר באזור המוח - עלול לגרום נזק לרקמות הבריאות. מאז שהחל הפרויקט זה, כ-90% מהילדים בגילאי שנתיים עד חמש שבעבר היו מורדמים מדי יום, במשך כל תקופת הקרינה (לעתים חמישה-שישה שבועות), מצליחים עתה לעבור את הטיפולים ללא שימוש בהרדמה מלאה. בעינינו, זה הישג ענק לכל הצדדים - לצוות הרפואי ובעיקר לבריאותם הגופנית והנפשית של הילדים. כמו כן הוכנסו במסגרת תכניות הטיפול במחלקה גם שילוב עם טיפולים משלימים".

ד"ר גולדשטיין ציין עוד את הטיפול בשיטת פלדנקרייז - טיפול תנועתי לשיפור תפקוד גופני ונפשי. "הטיפול בילדים מתרחש בין כותלי המחלקה בחדר טיפולים מיוחד, לעתים בעת ההגעה לבדיקות ביקורת וגם כשמדובר במאושפזים. המטפלת משתתפת בישיבות הצוות ותכנית הטיפול נקבעת יחד עם הצוות העוסק בטיפולים האונקולוגים השגרתיים. המענה לצרכים הרגשיים והלימודים נעשה בעזרת צוות מורים ומטפלים באמנות, במוזיקה וביבליותרפיה.

"שילוב של כימותרפיה, קרינה וניתוחים עשוי להביא להחלמה למרבית הילדים שאובחנו עם גידולים" הוסיף ד"ר גולדשטיין, "אולם לצערנו, בלא מעט מקרים הטיפולים הללו אינם מספיקים. במחלקה מבוצע עתה פרויקט אבחון גנטי במקרים המוגדרים כמחלות סרטניות קשות לטיפול, שבהם האונקולוג מעריך כי הגידול לא יגיב, או במקרים שבהם הגידול לא הגיב לטיפולים השגרתיים. במקרים אלה מתבצע ניתוח גנטי מפורט של ה-DNA של תאי הגידול. הדגימות נשלחות לארה"ב ולאחר כמה שבועות מתקבלת תשובה שלעתים עשויה לספק טיפול חלופי לכימותרפיה או קרינה".

כיום מקיימת המחלקה להמטואונקולוגיה ב"הדסה" שיתוף פעולה הדוק עם אחד מבתי החולים הגדולים והוותיקים ביותר בעולם המתמחה במחלות סרטן בילדים, MSKCC - מרכז הסרטן ממוריאל סלואן קטרינג שבניו יורק. שיתוף הפעולה כולל פרוטוקולים טיפוליים משותפים, למשל בטיפול בסרטן עצם מסוג יואינג, ייעוץ על בסיס קבוע, ביקורי מומחים מניו יורק במחלקה והשתלמויות מקצועיות של רופאי המחלקה ב-MSKCC.

מטרת הכנס, הדגיש עוד ד"ר גולדשטיין, היתה גם להעלות את מודעות רופאי הקהילה לזיהוי סימנים למחלות סרטניות. נעשה ריענון ידע בנושאים הקשורים בתחלואה המטולוגית. "הקשר עם רופאי הקהילה הוא מרכיב חשוב בחיבור המחלקה לאזור, כי אבחון מוקדם וידע עשויים להציל חיים".

בכנס הציג פרופ' איתן כרם, מנהל אגף הילדים ב"הדסה" את הישגי המחלקה ואת התפתחותה בשנים האחרונים ופרופ' פולינה סטפנסקי, מנהלת מחלקת השתלות מח עצם, סקרה חידושים בטיפולי מח עצם וטיפול תאי לריפוי מחלות חשוכות מרפא. ד"ר אירנה זיידמן ממחלקת השתלות מח העצם הציגה לרופאים את חשיבות ההשתלות כטיפול בילדים עם מחלות מטבוליות שונות. ד"ר אלכס גיללס הילל, מיחידת הריאות ב"הדסה", הרצה על פרס נובל לרפואה 2019 שניתן על גילויים בתחום תגובת תאי הגוף לחסר חמצן - נושא שהוא מעורב במחקר בו.

ד"ר גולדשטיין הרצה על השינוי שעבר עולם האונקולוגיה עם העלייה בשימוש בתרופות ביולוגיות והאימונותרפיה; ד"ר דרור רביב תיאר את הסימנים המחשידים לגידולים מוצקים בילדים; ד"ר סיגל ויינרב סקרה את החידושים בטיפול בסרטן השכיח בילדים – לוקמיה. ד"ר ציפי קורנפלד הרצתה על הגישות החדשות לטיפולים באנמיה וד"ר דן הרלב הרחיב את הצורך בבירור והטיפול בטרומבוציטופניה לילדים. ד"ר מנחם ביתן מהנהלת קופת חולים מאוחדת - בעבר המטואונקולוג בכיר - הרצה על הטיפול המשולב של בית החולים ורופאי הקהילה בילדים אונקולוגים שונים.

ד"ר גולדשטיין סיכם את האירוע: "הצד האונקולוגי מבוסס על הטיפול הניתן בבית החולים, אולם יש צורך להעמיק את הקשר עם רופאי הילדים בקהילה. הרושם שנוצר הוא שקיים אצלם צמא אמיתי להעשרה באונקולוגיה ובהמטולוגיה של גיל הילדות. אנו מעוניינים להעמיק את הקשר הזה בייעוץ, בהעשרה ובתכנון המשך הטיפול לילדים שהבריאו ממחלתם".

נושאים קשורים:  ד"ר גל גולדשטיין,  המטואונקולגיה ילדים,  טיפולי קרינה,  חדשות,  המרכז הרפואי "הדסה"
תגובות