• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חדשות

פרס ראשון למדענית ישראלית בתחרות בינלאומית לפתרונות חדשניים ברפואה

פרופ' נטלי ארצי מפתחת חומר מיוחד החודר את מחסום דם-מוח בילדים חולי סרטן מוח, מאתר ומחסל תאים סרטניים ומייתר את הצורך בכימותרפיה

משמאל, פרופ' נטלי ארצי במהלך מחקר. צילום: הרשת החברתית

מדענית ילידת ישראל ובוגרת הטכניון בחיפה, פרופ' נטלי ארצי (Natalie Arzi), כיום חוקרת ראשית במכון להנדסה רפואית במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) ואוניברסיטת הרווארד בבוסטון, זכתה ביום חמישי האחרון בפרס הראשון בתחרות ובמענק בסך 100 אלף דולר להמשך מחקרה. עבודתה עוסקת בפיתוח תרסיס הידרוג'ל (adhesive hydrogel) שימנע את הצורך בטיפולי כימותרפיה לילדים עם סרטן במוח.

התחרות BRIght Future Prize, שהתקיימה זו השנה השמינית, מאורגנת על ידי בית החולים Brigham and Women's hospital בבוסטון.

משמאל, פרופ' נטלי ארצי אוחזת במענק עבור מחקרה. צילום: הרשת החברתית

על הפיתוח של פרופ' ארצי, העוסקת במחקר בתחום האימונולוגיה, דיווח בהרחבה בחודש שעבר לקראת התחרות, היומון "בוסטון הרלד". החומר שפותח במעבדתה יינתן בתרסיס או בזריקה. הוא יכלול קוקטייל תרופות וננו-חלקיקים שיפעילו את המערכת החיסונית של המטופל כדי לאתר ולחסל תאים סרטניים במוח.

פרופ' ארצי, שקיבלה את הדוקטורט שלה במחלקה להנדסה כימית בהנחיית פרופ' משה נרקיס בטכניון והתמחתה במחקרים בפולימרים, סיפרה כי את ההשראה לפרויקט שלה, שהוגש לתחרות רבת המוניטין, באה לה לאחר שאחד מחברי משפחתה אובחן עם סרטן במוח בגיל 13. עוד סיפרה כי החומר שפיתחה יתקוף את הגידול הסרטני מבלי לגרום לתופעות לוואי שליליות והטיפול באמצעותו יינתן לחולה פעם אחת.

שותפיה לפרויקט היו ד"ר רוברט לנגר מ-MIT והרופא ד"ר הנרי ברם מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס.

ארצי ציינה בעת שהגישה את העבודה שלה לתחרות כי גידול ממאיר במוח הוא סוג הסרטן הקטלני ביותר בילדות, כאשר משך הזמן החציוני להישרדות מהמחלה מוערך כבר 20 שנה ב-15-9 חודשים מהאבחון. מאמצים מחקריים רבים מושקעים במציאת טיפולים טובים יותר למחלה ועד כה לא נמצא טיפול שירפא את החולה מסוג הסרטן הזה.

אחת הבעיות הקשורות בכך: תאי הסרטן במוח מצליחים לחמוק מזיהוי שלהם והם הרסניים למערכת החיסונית של החולה. בעיה אחרת נמצאת במחסום דם-מוח (BBB) – ממברנה שנועדה למנוע חדירת מולקולות זרות למוח – והיא לכן מקשה עוד יותר על שימוש בתרופות שחולה צריך ליטול כדי לחסל אל הגידול הממאיר במוחו. גם כאשר תרופה כזאת תינתן במינון גבוה – כלומר יש בה סיכון לרעילות גדולה יותר – היא לא תהיה אפקטיבית.

הפתרון לבעיה מאתגרת זאת, סיפרה פרופ' ארצי ברשת החברתית וגם באתר שבו היא מפרטת כיצד ניתן לאמן את המערכת החיסונית של הילד החולה כדי להילחם בסרטן במוח, נמצא בחומר הייחודי שיוחדר למוח המטופל לאחר ניתוח. הוא יאפשר אז שחרור מקומי של קוקטייל מולקולות התרופות כאשר הננו-חלקיקים שייכללו בו יהיו בגודל של אלפית הקוטר של שערת אדם וזאת כדי שיחדרו את מחסום ה-BBB. הכוונה שגם ניתן יהיה לתכנת את קצב העברת התרופות ליעדן והפעלת המערכת החיסונית בדרך זאת נועדה לכך שהגידול לא יחזור לאחר זמן.

פרופ' ארצי מסרה עם קבלת הפרס כי הכסף יוקדש להמשך המחקר בשלב הפרה-קליני שיבוצע בעכברים ובהמשך בכלבים ולפי הערכתה הטיפול עשוי להיות שימושי לחולים בתוך שנה-שנתיים.

שני המתחרים האחרים שמולם התמודדה בשלב הגמר היו ד"ר מחמוד נאסר, השוקד על פיתוח חיסון אוניברסלי כנגד כל זני נגיף השפעת, וד"ר ליאו ריילה, המפתח בדיקה ביתית למושתלי כליה כדי לזהות סימני זיהום.

בנוסף לחבר השופטים שבחר את שלושה הפרויקטים שהגיעו לשלב הגמר, הוזמנו גולשי אינטרנט להצביע על המחקר הראוי לפרס הראשון ושקלול הצבעתם הובא בחשבון. יותר מ-41 אלף גולשי אינטרנט מ-50 ממדינות ארה"ב ו-126 ארצות ברחבי תבל השתתפו בהצבעה שבה זכתה פרופ' ארצי במקום הראשון.

נושאים קשורים:  פרופ' נטלי ארצי,  אימונולוגיה,  סרטן המוח,  מחסום דם-מוח,  פיתוח תרופות,  חדשות,  סרטן מוח בילדים,  כימותרפיה
תגובות
10.11.2019, 17:17

ישר כח, כבוד גדול וגאווה ישראלית

11.11.2019, 04:41

נחת לאומית...גאווה ארצית