• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
אקזמה

הקשר בין חשיפת תינוקות לקרינת UV ישירה לבין אקזמה והתפתחות חיסוניות

מחקר מצא כי חשיפה לקרינה על-סגולה ישירה ב-6 חודשים הראשונים לחיים קשורה לשכיחות נמוכה יותר של אקזמה ולכמות נמוכה יותר של מרקרים חיסוניים פרו-אינפלמטורים, בהשוואה לתוסף ויטמין D

שמש, אור (צילום: אילוסטרציה)
שמש, אור (צילום: אילוסטרציה)

לאחרונה התגלה כי רמות תת-אופטימליות של ויטמין D במהלך תקופות שהינן קריטיות להתפתחות החיסונית, הינם חלק מההסבר לאחוזים הגבוהים יותר של התפתחות מחלות אלרגיות. רמות תת-אופטימליות אלו קשורות לתיעוש ומגורים באזורים גבוהים יותר גיאוגרפית. מטרת המחקר הייתה לקבוע את ההשפעה של מתן תוסף ויטמין D בשלב מוקדם בהתפתחות על אקזמה בתינוקות והתפתחות החיסוניות.

בוצע מחקר רנדומלי מבוקר בשיטת הסמיות-הכפולה, בו חולקו ילודים ל-2 קבוצות: קבוצה אשר קיבלה תוסף ויטמין Dי(400 יחידות (IU) ביום) וקבוצה אשר נטלה אינבו, עד גיל 6 חודשים. חלק מהתינוקות לבשו מכשיר מודד מינון (Dosimeter) אינדיבידואלי של קרינה על-סגולה (UV), זאת על מנת למדוד רמות חשיפה לקרינה על-סגולה ישירה (290-380 ננומטר). רמות ויטמין D של התינוקות נמדדו בגיל 3 ו-6 חודשים. תוצא של אקזמה, צפצופים בנשימה ותפקוד חיסוני הוערכו בגיל 6 חודשים.

תוצאות המחקר הראו כי בגיל 3 (P<0.01) ו-6 (P=0.02) חודשים, הרמות של ויטמין D היו גבוהות יותר בקבוצה שקיבלה תוסף ויטמין D מאשר בקבוצה שנטלה אינבו. אך עם זאת לא נמצא הבדל בשכיחות אקזמה בין שתי הקבוצות. כמו כן, נמצא כי תינוקות אשר סבלו מאקזמה נחשפו פחות לקרינה על-סגולה (חציון, 555 ג'ול (Joule)) למטר מרובע; טווח בן-רבעוני 322-1,210 ג'ול למטר מרובע) בהשוואה לאלו ללא אקזמה (חציון, 998 ג'ול למטר מרובע; טווח בין-רבעוני 676-1,577 ג'ול למטר מרובע; P=0.02). חשיפה לקרינה על-סגולה נמצאה מתאימה ביחס הפוך לייצור של IL-2, GM-CSF ו-Eotaxin לליגנדים של קולטן Toll-like.

מחקר זה הינו המחקר הראשון אשר הדגים את הקשר בין חשיפה גבוהה יותר לקרינה על-סגולה ישירה בתקופת הינקות המוקדמת, לבין שכיחות נמוכה יותר של אקזמה ומרקרים חיסוניים פרו-אינפלמטורים בגיל 6 חודשים. מסקנת המחקר הייתה כי חשיפה לקרינה על-סגולה הינה יעילה יותר מתוסף ויטמין D כאסטרטגיה למניעת אלרגיות בשנים הראשונות לחיים.

מקור:

Rueter K. et al. (2019) The Journal of Allergy and Clinical Immunology. 143, 1012

נושאים קשורים:  אקזמה,  חיסוניות,  ויטמין D,  תינוקות,  ילודים,  מחקרים,  קרינה אולטרה-סגולה
תגובות
אנונימי/ת
17.05.2019, 10:56

בפינלנד שמים את התיחנוקות בקופסת הקרטון המפורסמת שכול רך נולד מקבל (ובה ציוד ראשוני לתינוק)ומוצאים את התינוק אחוצה ! כן אחוצה גם אם קר. כך מתרגלים לאקלים ומסתבר מקבלים קרינת UV !!