• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חדשות

דיון חירום שני בתוך יומיים: מספר חולי החצבת עלה ל-1,400 מקרים בכל הארץ

"ישראל היום" מצטט בכירים במערכת הבריאות: "המשרד איבד את השליטה על המחלה. זה מחדל חמור, שבר ניהולי ורפואי וכשל חמור המסכן את בריאות הציבור"

חיסון ילדים (צילום: אילוסטרציה)

נמשכת העלייה במספר החולים המאובחנים בחצבת. אתמול (ג') מסר משרד הבריאות כי מספרם עלה ל-1,401 (נכון ליום ב, 5 בנובמבר) מאז שהחלה התפרצות המחלה. ירושלים היא המוקד הגדול ביותר עם 838 חולים וצפת במקום השני – 219. בשתי הערים כיסים גדולים של לא-מחוסנים, בעיקר בשכונות חרדיות.

בהתייעצות נוספת שקיימה הנהלת משרד הבריאות, שנייה בתוך 48 שעות, סוכם עם אילנה כהן, יו״ר הסתדרות האחים והאחיות בישראל, ועם אבי ניסנקורן, יו״ר ההסתדרות, שכלל האחיות המחסנות נגד מחלת החצבת בכל לשכות הבריאות וטיפות החלב ימשיכו לחסן נגד המחלה ויימשכו כל הפעילויות הנדרשות לאיתור ומניעת המשך התפשטותה של המחלה, גם במקרה שתתקיים השביתה הכללית במשק שעליה הכריזה ההסתדרות.

"ישראל היום" (בכתבה של רן רזניק ובת חן אליאס) מפרסם היום (ד') תגובות מ"גורמים בכירים במערכת הבריאות", מבלי לציין את שמותיהם, שאמרו לעיתון כי "מחדלים במשרד הבריאות הם שהביאו להתפרצות החצבת בהיקף שלא נראה בישראל שנים רבות. המשרד איבד את השליטה על המחלה. זה מחדל חמור, שבר ניהולי ורפואי וכשל חמור המסכן את בריאות הציבור".

כמו כן מדווח העיתון כי "בכירים" אומרים ש"גם הצעדים החדשים שנקטה השבוע הנהלת משרד הבריאות אינם מביאים להתקדמות משמעותית. אלה צעדים קטנים והססניים שרק ממחישים את חוסר ההנהגה של צמרת המשרד. מחדל משרד הבריאות נעוץ בכך שהוא ממשיך להתנהל כאילו אין מצב חירום רפואי. אין תכנית לאומית ממלכתית לביעור החצבת".

שלשום, בדיון חירום קודם שבו השתתפו נציגי קופות החולים, יו"ר הוועדה המייעצת למחלות זיהומיות במשרד הבריאות, פרופ׳ שמואל רשפון, יו"ר איגוד רופאי הילדים פרופ׳ שי אשכנזי  ומומחים נוספים, הוחלט שלא להוריד את גיל החיסון הראשון לחצבת מגיל שנה לתשעה חודשים.

להלן נתונים על מקרי החצבת לפי אזורים גיאוגרפיים: באר שבע - 19, אשקלון - 4, תל אביב - 89, רחובות - 17, השרון - 12, רמלה - 34, פתח תקווה (וההתנחלויות) - 89, חיפה - 17, חדרה - 12, נצרת - 1, עפולה - 19, כנרת - 3, עכו - 28.

חובת חיסון ילדי אומנה

בתוך כך, בדיון שקיימה אתמול (ג') ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת הודגש כי הורי אומנה יחויבו לחסן את ילדי האומנה אך לא את ילדיהם הביולוגיים. הוועדה בראשות ח"כ אלי אלאלוף אישרה חלק מהתקנות המסדירות את יישומו של חוק האומנה שאושר בכנסת ב-2016. אושרו התנאים לבקשה לקבלת רשיון אומנה וחידושו והטפסים שימולאו על ידי משפחות המבקשות לשמש כמשפחות אומנה. אולם, על רקע התפרצות החצבת ביקשה יוזמת החוק, ח"כ קארין אלהרר, לקבוע כי משפחה הלוקחת אליה ילד אומנה תחסן את ילדיה הביולוגיים על פי המלצות משרד הבריאות.

"הסיבה שהגענו עכשיו להתפרצות מגיפה", אמרה, "היא בגלל הורים שמחליטים שלא לחסן את ילדיהם. כיום למשרד הבריאות אין כלים לחייב הורים לחסן. אם אנחנו מכניסים באופן יזום ילדים לבתים של משפחות, אנחנו יכולים וצריכים לוודא שבריאותם איננה בסכנה".

היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד נעה בן שבת, אמרה שיש לתהות האם מצב החירום אליו נקלעה ישראל עתה צריך להוות בסיס לקביעת נורמות כוללות. נציגי משרד הרווחה הביעו חשש שפסילת משפחות אומנה פוטנציאליות, בראשן קרובים ביולוגיים של ילד, בגלל סוגיית החיסונים, עלולה לבוא על חשבון שיקולים אחרים ולשלול מהילד משפחה העונה על צרכיו האחרים. כמו כן צוין כי חיסון של ילד האומנה עצמו יוודא את השמירה על בריאותו באופן מידתי ומספק.

בסיכום הדיון הדגישו חברי הוועדה את חשיבות החיסונים לילדים, אולם מאחר שהמדינה טרם הסדירה את החובה על ההורים לחסן ילדיהם (הביולוגיים), החליטה הוועדה, בשלב זה, שלא להטיל חובה כזאת גם על המועמדים לשמש הורי אומנה. בתקנות שאושרו נכלל טופס שבו מתחייבים הורי האומנה לחסן את ילדי האומנה שישהו תחת חסותם.

נושאים קשורים:  חצבת,  חיסונים,  התפשטות חצבת,  ילדי אומנה,  טיפות חלב,  חדשות
תגובות