• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חדשות

סנקציות נגד הורים סרבני חיסונים: שלילת הטבת מס בשווי 2,000 שקל בשנה

מתחילת השנה חלו בחצבת 1,287 בני אדם ובעקבות מקרה המוות הראשון של פעוטה ממשפחה חרדית, המדינה שוקלת להפעיל סנקציות כלכליות נגד הורים שיסרבו לחסן את ילדיהם שלא מסיבות בריאותיות

85%-80% ממקרי החצבת באוכלוסיה החרדית. צילום: רחל סרוטי/ פלאש 90

היום (א') צפויה לעלות לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה הצעת חוק שהגישו חברי הכנסת יואל חסון ושולי מועלם, הקובעת סנקציות כלכליות נגד הורים שלא יחסנו את ילדיהם.

הצעת החוק המקורית קבעה שהורים שלא יחסנו, ולא מסיבה רפואית, את ילדיהם, ישלמו דמי ביטוח בריאות מוגדלים. אולם, לאחר ייעוץ משפטי ודיונים במשרד הבריאות, שונתה הצעת החוק. עתה מוצע שהורה שיסרב לחסן יוזמן תחילה לרופא או אחות לקבלת מידע בנושא, ורק אם יתמיד בסירובו לאחר קבלת המידע בדבר חשיבות החיסונים לילדיו וגם לו עצמו, תישלל ממנו נקודת זיכוי במס הכנסה, בשווי של כ-2,000 שקל בשנה.

הצעת החוק גובשה יחד עם עמותת ״מדעת״ למידע על חיסונים. הדיווח הראשון על כך הופיע ב"ישראל היום".

על רקע מקרה המוות הראשון מחצבת של פעוטה בת שנה וחצי ממשפחה הנמנית על נטורי קרתא שבה חלו ההורים וכל 11 הילדים לא חוסנו – הצעת החוק מקבלת משנה תוקף.

על פי נתוני משרד הבריאות, מתחילת השנה חלו בחצבת 1,287 בני אדם לעומת תשעה בלבד ב-2016, ו-34 ב-2017. בירושלים, נרשמו עד כה (שבת) 753 מקרי חצבת. בצפת - 213, בפתח תקווה - 89, בתל אביב - 84 מקרים, בעכו וברמלה - 38, בעפולה - 19, ברחובות, חיפה ובאר שבע - 14, באזור השרון - 11, אשקלון וכנרת - 3 ובנצרת - מקרה אחד.

עוד עולה מנתוני משרד הבריאות כי רוב חולי החצבת השנה הם בני שנה עד ארבע שנים (335) ומיעוטם (תשעה במספר) בני 60 ומעלה. התפלגות מקרי החצבת לפי גיל: 44 מקרים בקרב בני 6-0 חודשים, 159 – בקרב בני 12-6 חודשים, 270 בני 9-5 שנים, 169 בני 19-10, 76 – בקרב בני 29-20, 69 בקרב בני 39-30, 85 מקרים בקרב בני 59-40.

ב"ידיעות אחרונות" דווח ביום שישי כי קופות החולים הציעו למשרד הבריאות להקדים את החיסונים כבר לבני 12-6 חודשים, לחסן ילידי שנתונים 1977-1957 שלא חוסנו כנגד חצבת, עולים חדשים שלא ברור אם חוסנו וכמו כן להרחיב את מבצעי החיסונים בקהילות – בעיקר חרדיות – שאינן מתחסנות, לצד הרחבת פעילות ההסברה על חשיבות החיסונים כדי לעודד התחסנות.

נושאים קשורים:  חיסונים,  סרבני חיסונים,  חוק נגד סרבני חיסונים,  בנקציות כלכליות,  חדשות,  התפשטות חצבת
תגובות
04.11.2018, 10:14

הפתרון לבעיה הרבה יותר פשוט.
בחקיקה, יש לשלול את זכות אותן משפחות לקבל טיפול בגין מחלה שלה לא התחסנו
במילים אחרות אם ילד יחלה בחצבת ויזדקק לאשפוז - קופת החולים (המדינה) לא תכסה את הוצאות האשפוז וההוצאות הנוספות בגין זאת - מלוא העלות על ההורים.
מקרה אחד או שניים שבו המשפחה תאלץ למכור את מכוניתה (במקרה הטוב) או את ביתה (בגרוע יותר) לכסות את הוצאות הטיפול - וכל תופעת הסרבנות - תעלם.
דרך שנייה (יעילה לא פחות), ילדים לא מחוסנים לא יתקבלו למוסדות לימוד וחוגים.

אנונימי/ת
04.11.2018, 13:51

אתה גם מתכוון להשית את עלות הטיפול על כל מי שלא אוכל בריא סובל משמנה ולא עוסק בפעילות גופנית? (להזכירך חוסר פעילות גופנית גורם סיכון מס' 2 לאחר עישון).

04.11.2018, 19:41

לא, ומכמה סיבות.
רוב האנשים שסובלים מהשמנה וכו' מודעים למצבם ומעוניינים לשפרו. לפעמים - זה מאוד קשה. הם לא משמינים ונמנעים מפעילות גופנית מתוך השקפת עולם, ודווקא...
שנית, אותם אנשים מזיקים רק לעצמם. הלא מתחסנים מזיקים לסביבתם. אנחנו צריכים לעשות הכל כדי להגן על אחרים מאנשים אלה (ראה תקנת איסור עישון במקומות ציבוריים - או שאת/ה מתנגד/ת גם לתקנה זו)

אנונימי/ת
05.11.2018, 09:34

זה שאנשים שסובלים מהשמנה ולא עושים ספורט מודעים לכך זה לא רלוונטי. זה קשה - נכון. גם לי זה יותר קל לשתות קפה ומאפה מאשר לקום מוקדם ולרוץ 10 קילומטר. עדיין אני עושה את זה.
חוץ מזה, דברת על עלויות כספיות של הטיפול, ולא על הגנה לסביבה. אם אתה רוצה להגן על הסביבה אפשר לדבר על איסור כניסה למוסדות ציבוריים או משהו בסגנון, בדיוק כמו האיסור על עישון במקומות ציבוריים. לא אמרתי שאני מתנגד לזה.

אנונימי/ת
04.11.2018, 19:53

לצערי, כאנשי בריאות, נכשלנו בחינוך הציבור לגבי יתרונות החיסונים, ומתנגדי החיסונים גברו עלינו. כישלון זה אינו מקנה לנו זכות של פגיעה בסיסית בזכויות אדם וכפייה על טיפול רפואי באמצעות סנקציות כלכליות. יותר חשוב לצאת למערכת הסברה משמעותית וחכמה, בעיקר במגזרים שבאופן גורף אינם מחסנים את ילדיהם.

04.11.2018, 20:26

אנונימי אתה מפספס את כל הפואנטה.
מצידי, שיתלו את עצמם. אני לא מתיימר לטפל ביצר ההרס העצמי שלהם או בהשקפת העולם המעוותת והמוטעית שלהם. אבל כרופאים אנחנו חייבים להגן על שאר הציבור התמים שלא מגיע לו להיענש בגלל קבוצת אגואיסטים חסרי אחריות. אין שם שום בעיה של חינוך. מדובר באנשים בינוניים ואגוצנטרים שהדרך היחידה שלהם להתבלט היא לא באמצעות מעשים חיוביים אלא בהליכה נגד המקובל תוך שהם ממצאים לעצמם תירוצים מצוצים מהאצבע. לא היית טורח לבזבז שנייה אחת מזמני היקר אילו היו פוגעים רק בעצמם, אבל כאשר מעשיהם הלא אחראיים, תהיה הסיבה לכך אשר תהיה, פוגעים באחרים אנחנו, כרופאים חייבים להילחם בהם בכל תוקף וזאת כדי להגן על מטופלינו האחרים. במלחמה, כמו במלחמה. אם סנקציות ימנעו פגיעה באחרים - כל מהלך כשר.

אנונימי/ת
05.11.2018, 05:24

ד"ר שלמקוביץ, אכן דברים כדורבנות, לא היינו מאמינים שרופא בשמו המלא יעז לדבר כך על הקולגות שלו שמסרבים ברובם להתחסן נגד שפעת ובכך מסכנים את מטופליהם הקשישים, החולים הכרוניים וחלשי מערכת החיסון עד כדי מוות.

יישר כוח על האומץ הציבורי שאתה מפגין!

אנונימי/ת
05.11.2018, 05:16

מה עם סנקציות חריפות על רוב הרופאים, שכידוע מסרבים להתחסן נגד שפעת ובכך מסכנים את מטופליהם שהם דווקא קשישים וחולים כרונים עם מערכת חיסונית מוחלשת במקרים רבים!

אנונימי/ת
05.11.2018, 11:13

הלוואי ולחיסון לשפעת הייתה יעילות שמתקרבת לזו של החיסון לחצבת.

אנונימי/ת
05.11.2018, 12:57

לדעתי, החיסון לשפעת ולHPV הם הביאו עלינו את מגפת החצבת הנוכחית.
החל מ-2003 הייתי נותן הרצאות לעודד חיסונים (בעיקר DTP וMMR וHBV) בקרב אוכלוסיות שלא חיסנו את ילדיהם. די קל לשכנע אנשים חושבים על יעילות וחשיבות החיסונים הנ"ל. אלו שבכל זאת לא חיסנו, הסתמכו על "הגנת העדר" (מתוך אגואיסטיות).
לעומת זאת, חיסוני השפעת, ובהמשך HPV, יצר משבר אמון מול רשויות הבריאות. שפעת איננו מאוד יעיל באופן עקבי, ואפשר להתווכח על התועלת שלו במתן חיסון בכל האוכלוסיה. בכל זאת, מתנהל מסע צלב לעודד אנשים לחסן ולהתחסן, מבלי אפשרות להציע אלטרנטיבות אחרות. בדומה לכך, גרדסיל (לHPV), למרות שהינו חיסון בטוח ויעיל, במדינת ישראל לא מתקרב לעלות תועלת בהשוואה לתרופות חשובות אחרות אשר נדחו מסל הבריאות, ואתה שואל את עצמך, האם באמת מדובר כאן בשיקולים רפואיים טהורים. החיסונים הללו, שימשו כנשק בידי השרלטנים הקולנים אשר מתנגדים לחיסונים באופן גורף, ושכנעו תמימים רבים אחרים להימנע מכל חיסון.
משום כך, לדעתי דוקא חיסוני השפעת והHPV הם אלו שהעלו את שכיחות מתנגדי החיסון בישראל.