• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חדשות

ריבוי מקרים של זיהום ב"שושנת יריחו" המועברת בעקיצת זבוב החול

לבית החולים שיבא הגיעו לאחרונה עשרות, בעיקר ילדים ובני נוער, שנעקצו והפצעים בעורם הוגדרו כקשיי טיפול. פצעי העקיצה מכאיבים ומוגלתיים והסבל עלול להימשך חודשים ארוכים

שפן סלעים. מארח את טפיל הלישמניה

בשבועות האחרונים אושפזו שמונה ילדים בבית החולים שיבא לאחר שנדבקו בטפיל לישמניה ("שושנת יריחו") המועבר בעקיצה של זבוב החול. בתוך כך, לרופאים בקופות החולים השונות הגיעו בימים האחרונים עשרות פניות לטיפול רפואי במיוחד בילדים ונוער מחשש לעקיצת זבוב החול. דיווח ראשון על כך פורסם אתמול (א') ב-Ynet.

פרופ' אלי שוורץ, מנהל מרפאת המטיילים ב"שיבא", מתריע כבר שנים אחדות מפני התפרצות המחלה בישראל. בשנים האחרונות יש עשרות מקרים מדי שנה ושיעור הנפגעים עולה. פרופ' שוורץ הגדיר את המצב: "קטסטרופה לאומית" והזהיר שהיא רק תחמיר בחודשים הקרובים אם משרדי הממשלה, במיוחד משרד הבריאות והגנת הסביבה, לא ינקטו בפעולות למיגור התופעה.

זבוב החול מעביר את הטפיל משפני סלע והעקיצות יוצרות פצעים מזוהמים. כל הילדים נעקצו לאחר ששהו באזורי ההדבקה. העיקריים שבהם, על פי הדיווח: בדרום הארץ – דימונה, רביבים, משאבי שדה, ירוחם, שדה בוקר, עין הבשור, צאלים, כפר הנוער ניצנה, קציעות. באזור ירושלים – כפר אדומים, מעלה אדומים, נוקדים. חוף ים המלח – ורד יריחו ואלמוג. בשומרון – קרנית שמרון, סלעית, עמנואל, מעלה שומרון, שערי תקוה, אלקנה, בית אריה, עלי זהב, עופרים. ליד הכנרת – טובא זנגריה, כרכום, עמיעד, מגדל, טורעאן.

הטיפול כולל עירוי תוך ורידי. ל"שיבא" הגיעו גם עשרות שנעקצו והפצעים שהופיעו באזורי העקיצות בעור הוגדרו כקשיי טיפול. פצעי העקיצה מכאיבים ומוגלתיים והסבל עלול להימשך חודשים ארוכים.

ד"ר שושי גרינברגר, מנהל שירות רפואת עור בילדים בבית החולים לילדים ספרא ב"שיבא", אמרה ל-Ynet: "לישמניה עורית היא מחלה מאוד קשה עבור ילדים. כל פצע מותיר צלקת ואצל רבים מהילדים הנגעים הם בפנים. הצלקת מותירה השפעה פסיכולוגית בהמשך חייהם".

על פי נתוני משרד הבריאות, בשני העשורים האחרונים חלה עלייה ניכרת בהיארעות המחלה. היא גם מופיעה עתה באזורים בארץ שבהם לא היתה ידועה לפני כן. מאז שנות ה-90 חלה עלייה של כ-300% בשיעור מקרי ההדבקה בלישמניה.

שיעורי היארעות ל-100 אלף תושבים בישראל עלו מ-1.3 בשנת 2003 ל-4.5 בשנת 2012. מתחילת ינואר 2018 ועד היום דווח על 114 ישראלים שנדבקו במחלה. ייתכן שמספר החולים גדול יותר.

על פי ההערכות, הסיבה להופעת המחלה בממדים אלה: שינויים במערכות אקולוגיות כתוצאה מפיתוח, שינויים דמוגרפיים ושינויים בשימושי הקרקע שיצרו תנאי מחיה מטיבים לזבובי חול ולבעלי חיים המארחים את הטפיל הלישמניה כמו שפן הסלע, ממנו הוא מועבר בידי זבוב החול ובהמשך בעקיצה לאדם.

נושאים קשורים:  זבוב החול,  לישמניה,  שושנת יריחו,  שפני סלע,  לישמניה עורית,  חדשות
תגובות