• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חדשות

נחנכה במרכז הרפואי וולפסון: מרפאה רב תחומית לילדים קטנים לגיל ההיריון

מומחים שונים יספקו את כל הטיפולים הדרושים לילדים אלו תחת קורת גג. במרפאה יפעלו גסטרו-אנטרולוג ילדים, אנדוקרינולוג ילדים ותזונאית מומחית בתזונת תינוקות וילדים

פרופ' אריה לוין (צילום: ברק נונא)

פרופ' אריה לוין (צילום: ברק נונא)

במרכז הרפואי וולפסון בחולון נפתחה בימים אלה מרפאה רב-תחומית לטיפול בילדים שנולדו קטנים לגיל ההיריון – כלומר במשקל ובגובה נמוכים מהממוצע. בראש המרפאה עומד פרופסור אריה לווין המשמש גם כמנהל היחידה לגסטרו ילדים. לדבריו מדובר במרפאה ראשונה מסוגה בישראל. המרפאה תפעל בימי ראשון.

פרופסור לווין מסר כי 10%–15% מהילדים שנולדים קטנים במשקל ובגובה ביחס לגיל ההיריון, עלולים לסבול מבעיות בצמיחה, ויזדקקו למעקב וטיפול רפואי. המרפאה תספק מעתה את כל הטיפולים תחת קורת גג אחת באמצעות מומחים שונים: גסטרו-אנטרולוג ילדים, אנדוקרינולוג ילדים ותזונאית מומחית בתזונת תינוקות וילדים.

"לרופאים המטפלים בתחום הזה כיום", הוסיף פרופסור לווין, "יש התלבטות קשה. מחד גיסא, ידוע שילדים רבים הסובלים מבעיית צמיחה עולים במשקל באמצעות הזנת יתר. מאידך גיסא, הזנת יתר בגיל הרך היא מגורמי הסיכון העיקריים לסוכרת ולהשמנה בחיים הבוגרים. המרפאה החדשה תאפשר טיפול פרטני, אפיון מדויק ומעקב אחר הצרכים של כל ילד".

ילדים שנולדו קטנים לגיל ההיריון, מכונים ילדי SGAי(Small for Gestational Age). צוות המרפאה יוכל, באמצעות הבדיקות המתאימות, לאבחן את הסיבות לחוסר גדילה, ולבחון אם יש קשר בין חוסר הגדילה למצב הבריאות של האם או לתפקוד השליה בעת ההיריון. ייאספו נתונים בנוגע להיקף הבעיה ולדרכי הטיפול בה, ויבוצע מעקב שיטתי.

פרופסור לווין ציין כי רוב הילדים שנולדו במשקל ובגובה קטנים לגיל ההיריון, יצליחו "לתקן" צמיחתם ויחזרו לעקומות הגדילה הרגילות בתוך שנה עד שנתיים לאחר הלידה. עם זאת, עד 15% מהם ימשיכו "לאחר" בצמיחתם. לפיכך יש להקפיד על מעקב גדילה סדיר כבר מהגיל הרך.

ד"ר זהר לנדאו, מנהלת השירות לאנדוקרינולוגיית ילדים ב"וולפסון" הוסיפה: "ילדים הסובלים מאיחור בצמיחה נוטים לפתח בבגרותם מחלות שונות - סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם. באופן כללי, אם בגיל 4 שנים הגובה של הילד או הילדה עדיין נמוך ב-2.5 סטיות תקן מהממוצע לגילם - יש אפשרות לטיפול בהורמון גדילה, המשפר במידה ניכרת את צמיחתם. על-פי הספרות הרפואית, הטיפול בהורמון גדילה מגיל 4 שנים ועד לסיום הצמיחה לגובה, מאפשר תוספת של כ-6 ס"מ בגובה הסופי. לטיפול ההורמונאלי בקבוצה ילדים זו יש השלכות חיוביות על לחץ הדם, על פרופיל השומנים בדם ועל מבנה השריר".

ד"ר עידית סגל, גסטרו-אנטרולוגית ילדים ציינה כי חשוב לעקוב אחר תינוק שנולד במשקל נמוך מדי לגיל הלידה, ולהעניק לו תזונה מתאימה. השנתיים הראשונות לחיים הן חלון הזדמנויות להתערבות תזונתית. אם תינוק לא ישלים את הפערים עד גיל 4, יש לנצל את חלון ההזדמנות לטיפול בהורמון הגדילה".

לתשומת לב הרופאים: לתיאום תור מראש, ניתן להתקשר לטלפון מספר: 03-5028838

נושאים קשורים:  חדשות,  אנדוקרינולוגיה ילדים,  גיל ההיריון,  פרופ' אריה לווין,  המרכז הרפואי וולפסון
תגובות
מינה גורביץ
29.11.2011, 21:44

כל הכבוד לרעיון ולביצוע של הקמת מרפאה למעקב אחר ילדים שנולדו IUGR תחת קורת גג אחת. נראה לי שחשוב ביותר לצרף לצוות גם רופא ילדים מומחה בתחום או נוירולוג או רופא התפתחותי שיעקוב בתשומת לב אחר התפתחותם של תינוקות אלה. תינוקות IUGR הם בסיכון גבוה לפתח גם ADHD,AUTISM, ליקויי למידה ועוד בעיות התפתחותיות והתנהגותיות, איתור של סימנים מוקדמים לבעיות אלה יחד עם בעיות האכילה והשינה שמלוות את התפתחותם תביא להשגים רבים יותר.
אשמח ליעץ בכיוונים האלה.
דר' מינה גורביץ