מחקר שבחן את הקריטריונים של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP) בנושא יתר לחץ דם בקרב מתבגרים משנת 2017 והשווה אותם לקריטריונים של האיגוד האירופאי ליתר לחץ דם (ESH) משנת 2016, מצא כי שכיחות התופעה כמעט כפולה על פי הנחיות AAP בהשוואה לקריטריונים של ESH.
עוד בעניין דומה
המחקר, שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Medicine בשבוע שעבר, מצא כי ל-14.8% מהמתבגרים היה לחץ דם מוגבר לפי הנחיות ה-AAP, לעומת רק 7.5% כאשר הוחלו קריטריוני ה-ESH.
המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת פלרמו ומוסדות איטלקיים אחרים, בחן 1,301 מתבגרים במערב סיציליה וחשף כי הפער בשיעורי האבחון היה בולט יותר אצל נערות מאשר אצל נערים. החוקרים אספו מדידות לחץ דם ונתוני אורח חיים במהלך יום יתר לחץ הדם העולמי ה-15 בשנת 2019, תוך הערכת תלמידים בגילאי 13-18 משבעה בתי ספר תיכוניים.
שתי מערכות הסיווג זיהו שמתבגרים עם לחץ דם מוגבר נטו להיות צעירים יותר, בעלי משקל גוף ומדד מסת גוף (BMI) גבוהים יותר, והראו שכיחות מוגברת של עודף משקל והשמנה. הקשרים הללו היו חזקים יותר אצל נערים מאשר אצל נערות. לחץ דם דיאסטולי הראה מתאמים משמעותיים רק עם משקל ו-BMI. עם זאת, רק בשימוש בקריטריוני ה-AAP נצפה יחס גבוה יותר של נערים ומידת גובה גדולה יותר בקבוצה עם יתר לחץ דם.
המחקר חשף גם הבדלים באורח חיים בין קבוצות עם לחץ דם תקין לבין קבוצות עם לחץ דם מוגבר. הסיווג לפי ESH זיהה צריכת אלכוהול וסמים גבוהה יותר בקרב מתבגרים עם לחץ דם תקין, דבר שלא נצפה תחת קריטריוני ה-AAP.
בניתוח הרגלי תזונה, הנחיות ה-AAP קשרו צריכת מזון מהיר וצריכת בשר גבוהה באופן חזק יותר עם לחץ דם מוגבר, בעוד שקריטריוני ה-ESH קשרו צריכה נמוכה של פירות וירקות וזמן מסך מופרז עם לחץ דם גבוה יותר.
המחברים מציינים כי זהו המחקר הראשון שמנתח את שכיחות יתר לחץ הדם ואת הקשר שלו עם גורמי אורח חיים בקרב מתבגרים במערב סיציליה. למרות מגבלות מתודולוגיות, כולל נתונים אנתרופומטריים המדווחים עצמית ומדידות לחץ דם בודדות, הממצאים מדגישים כי לחץ דם מוגבר נפוץ בגיל ההתבגרות ומחזקים את הצורך בתשומת לב קלינית גדולה יותר לסוגיה זו, במיוחד כיוון שהתערבויות לא-תרופתיות עשויות למנוע סיבוכים חמורים בבגרות.