• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
דעות

עודף משקל והשמנה והתכנית הממשלתית שנועדה להיכשל

"עתיד הגישה הרפואית למגיפת ההשמנה", סבור פרופ' רביד, "טמון בגישה מונעת של תכנות מנגנוני ויסות התיאבון כבר בגיל הינקות"

"העלייה במשקל במהלך החיים נקבעת בעיקר על ידי תכנות מנגנוני ויסות התיאבון בתקופת הינקות". צילום: שאטרסטוק

לאחר שהשמנה הוכרה סוף סוף כמחלה המחייבת טיפול, משרד הבריאות משיק כעת תכנית שאפתנית להתמודדות עם מחלה קשה זו.

בצד הברכות על עצם ההכרה בקיום הבעיה, אני חש חובה לשתף את הקוראים באכזבה מהגישה העקרונית הבאה לידי ביטוי בתכנית שעיקרה איתור יזום של החולים העונים לקריטריונים שהוגדרו כמזכים בטיפול, הקצאת אמצעים שיאפשרו יישום של גישה טיפולית רב-מקצועית הכוללת ייעוץ בנושאי אורח חיים בריא, תזונה נכונה ופעילות גופנית, יחד עם טיפול תרופתי באמצעות התכשירים החדשים לאיזון התיאבון - בשלב הראשון, תרופות שתכלולנה שילוב של אגוניסטים ל-GLP1י(Semaglutide) ולאחר מכן תרופות המכילות גם אגוניסטים ל-GIP (התכשיר המשולב הראשון Tirzepatide כבר אושר על ידי ה-FDA והוא בדרכו אלינו).

טיוטת התכנית שהופצה לאחרונה קובעת כי הטיפול התרופתי יינתן למטופלים הסובלים מהשמנה (BMI>30). מבין כ-20 סעיפים בתכנית יש רק אחד הדן במניעת השמנה. בסעיף זה מתוארת, בקווים כלליים, תכנית של הסברה לאמהות במעונות ובטיפת חלב, ללא פירוט.

אני מבקש, בשורות הבאות, לחזור ולהציג את חומרת הבעיה בעזרת נתונים שנאספו במחקרי אוכלוסיה שתוכננו ובוצעו על ידי מוסדות הבריאות הלאומיים בארה"ב, בבריטניה ובאוסטרליה והם ישימים במידה רבה גם למציאות הישראלית. לפניכם, בתמצית, נתונים אנתרופומטריים בסיסיים והשפעתם על הפרמטרים העיקריים של בריאות ותוחלת חיים וכן תרגום נתונים אלה לעומס הכלכלי שבעיית ההשמנה מטילה על המשק.

השלכות הבריאותיות 

ההגדרות הבסיסיות במחקרי אוכלוסיה הן: עודף משקל = BMI 25-29.9, השמנה = +BMI 30. לפי הגדרות אלו, בכלל האוכלוסיה שמעל גיל 20 שיעור עודף המשקל בישראל הוא כ-50% ושיעור ההשמנה הוא כ-25%. יש, כידוע, שוני בין מגזרי האוכלוסיה השונים הן לפי חלוקה אתנית והן, ואולי בעיקר, לפי חלוקה סוציו-כלכלית. שיעור ההשמנה גבוה במיוחד באוכלוסיה הערבית (נשים יותר מגברים) וכן, שיעור ההשמנה עולה ככל שהכנסת המשפחה יורדת.

תמצית ההשלכה הבריאותית: פער של 5-10 שנים בתוחלת החיים לרעת השמנים לעומת אלה שמשקלם היחסי תקין ופער גדול עוד יותר בתוחלת החיים הבריאים. שיעור גבוה יותר של תחלואה בכל המגוון של התסמונת המטבולית (סוכרת, טרשת עורקים, מחלות לב, אירועים מוחיים, דמנציה), עודף תחלואה בחלק גדול מסוגי הסרטן וכן שיעור גבוה יותר של זיהומים.

המחיר הכלכלי

חישובים שנערכו על ידי רשויות הבריאות במדינות ה-OECD מראים כי העומס הכלכלי של עודף המשקל וההשמנה מגיע כבר כיום ל-1.5%-2% מהתמ"ג. בארצות בעלות הכנסה גבוהה, שישראל נמנית עימן, מתחילת המאה ה-21, שיעור השמנים עולה ב-1%-1.5% בשנה. אם המגמה של העלייה במשקל תימשך, המחיר הכלכלי יעלה תוך דור אחד לכדי 3%-4% מהתמ"ג.

לאור ההוצאה הגדולה הצפויה למשק בגין ההשמנה, הצעד הראשון בתכנית ראוי שיכלול רישום ליברלי וללא עלות של התרופות לוויסות התיאבון לא רק גם לכל אלה הסובלים מעודף משקל כדי שיצליחו להימנע מהשמנה

עודף ההוצאה הנגרם על ידי מגיפה ההשמנה מורכב משני חלקים. החלק הקטן יותר הוא ההוצאה הישירה על הטיפול הרפואי בתחלואת היתר של השמנים ובסיעוד הנדרש להם והחלק הגדול יותר הוא הפסד ההכנסה למשק עקב תוחלת החיים הקצרה יותר, תוחלת חיי העובדה הקצרה יותר ופריון נמוך יותר של השמנים (בדיקות מראות כי בקרב אוכלוסיה זו שיעור ההיעדרות מעבודה גבוה יותר וגם, לכל שעת עבודה, התפוקה נמוכה יותר).

בישראל, בה ההוצאה הלאומית הכוללת לבריאות היא כ-7.5% בלבד, צפויה, תוך שני עשורים, תוספת הוצאה של 4% שהמשק, במבנהו הנוכחי, לא יוכל לעמוד בה גם אם לא תהיינה עוד מלחמות וגם אם יקרה נס והמשק יחזור לצמוח בקצב שהיה כאן לפני 2023.

גורלו של גל הטיפול התרופתי בהשמנה

התכנית הממשלתית להתמודדות עם ההשמנה בנויה, עקרונית, על הנחיות סל הבריאות הנוכחי הממן את התרופות המסייעות לחולים להשתלט על ההפרעה בתיאבון רק לאלה המוגדרים כשמנים. חולים אלה, אם הם מתמידים, יכולים להשיל עד 20% ממשקל גופם ואף לשמור על ההישג כל זמן שהם ממשיכים להזריק את התרופה. כאשר הם חדלים להזריק, רובם ככולם עולים למשקלם הקודם בתוך פחות משנה.

ההשפעה של הטיפול על הבריאות לטווח הארוך היא לכן שולית בלבד. למותר להזכיר כי הניתוחים הבריאטריים (הנפוצים בישראל יותר מאשר בכל מדינה אחרת), ככל שהם יעילים למשך מספר רב יותר של שנים, אינם יכולים להיות פתרון לרוב החולים.

לאור ההוצאה הגדולה הצפויה למשק בגין ההשמנה, הצעד הראשון בתכנית ראוי שיכלול רישום ליברלי וללא עלות של התרופות לוויסות התיאבון לא רק לשמנים אלא גם לכל אלה הסובלים מעודף משקל כדי שיצליחו להימנע מהשמנה.

כדי שיגדלו בעתיד דורות של אנשים שיהיו חופשיים לאכול כרצונם ומשקלם היחסי יישמר בגבולות סבירים הודות למנגנון יעיל של ויסות רעב/ שובע, יש למנוע את השינויים האפיגנטיים הנגרמים לרבים מאוד מהתינוקות בשבועות ובחודשים הראשונים לאחר הלידה

גורלו של הגל הנוכחי של הטיפול התרופתי בהשמנה לא יהיה שונה מזה של הגלים הקודמים. תוך מספר שנים, כאשר יצטברו נתונים על היעילות הזמנית ועל תופעות הלוואי, הגל ייאסף אל אבותיו.

מניעת השמנה – תכנות מינקות

הדרך היחידה של החברה האנושית כולה ובוודאי של מדינת ישראל להתמודד בהצלחה עם מגיפת ההשמנה היא לפתח שיטות יעילות למניעת השמנה. כדי להשיג מטרה זו יש, קודם כל, להעמיק את התובנות ביחס להיווצרות ההפרעה במנגנוני התיאבון כדי למנוע אותה ובכך לייתר את המאבק המתמיד באכילת היתר שהיא היא מקור הבעיה.

כדי שיגדלו בעתיד דורות של אנשים שיהיו חופשיים לאכול כרצונם ומשקלם היחסי יישמר בגבולות סבירים הודות למנגנון יעיל של ויסות רעב/ שובע, יש למנוע את השינויים האפיגנטיים הנגרמים לרבים מאוד מהתינוקות בשבועות ובחודשים הראשונים לאחר הלידה.

אחד המחקרים הראשונים שהסב תשומת לב לחשיבותם של הרגלי אכילה, בגיל הרך ביותר, בעיצוב מנגנוני התיאבון, היה התצפית שילודים שבלידתם משקלם נמוך (Small for date) נוטים יותר מאחרים לצבור משקל עודף ולהגיע למימדי השמנה בגיל צעיר יחסית.

שורה של תצפיות אחרי הרגלי אכילה של תינוקות מראה כי שיעור העלייה במשקל במשך 2-4 השבועות הראשונים שלאחר הלידה הוא מנבא אמין לסיכון להשמנת יתר בגיל ההתבגרות. שני המאפיינים באכילת תינוקות שזוהו על ידי חוקרים שונים כמנבאים השמנה הם כישלון בחינוך לדחיית סיפוקים ואכילה ללא רעב. מרכיב אחרון זה הוא בעל חשיבות מכרעת בגיבוש ויסות התיאבון בהמשך החיים.

סיכום המחקרים על הרגלי אכילה של תינוקות אומר כי העלייה במשקל במהלך החיים נקבעת בעיקר על ידי תכנות מנגנוני ויסות התיאבון בתקופת הינקות. כאן טמון העתיד של הגישה הרפואית למגפת ההשמנה. העמקת המחקר בתקופת ההריון והחודשים הראשונים שלאחר הלידה תגבש עקרונות לגישה נכונה להזנת תינוקות ותוצאתה תהיה מנגנון תקין של ויסות רעב/שובע.

שמירה על תזונה נכונה כדי למלא את צורכי התינוק כפי שהוא משדר אותם (ולא כפי שהאם מדמיינת), פיתוח מיומנויות של אמהות לקרוא נכון את צורכי התינוק וניתוק הקשר הגורדי התדמיתי בין אכילה "טובה" לבין בריאות התינוק, עשויים לתרום משמעותית להפחתת הצורך להילחם בהשמנה בגיל מאוחר יותר

אף שיש ודאי צורך להוסיף הרבה מאוד ידע הן בתחום הביולוגי והן בתחום ההתנהגותי, יש כבר היום נתונים המאפשרים לגבש תכנית התערבות שתוכל להקטין את שיעורי ההשמנה בעתיד. נדרש כאן שינוי גישה עמוק, תרבותי וחינוכי, ואימוץ כללים הידועים היום אך אינם מיושמים.

בגיל הרך מאוד, אוכל הוא צורך ואינו פיצוי. שמירה על תזונה נכונה כדי למלא את צורכי התינוק כפי שהוא משדר אותם (ולא כפי שהאם מדמיינת אותם), פיתוח מיומנויות של אמהות לקרוא נכון את צורכי התינוק וניתוק הקשר הגורדי התדמיתי בין אכילה "טובה" לבין בריאות התינוק, עשויים לתרום משמעותית להפחתת הצורך להילחם בהשמנה בגיל מאוחר יותר.

קטונתי מלייעץ למומחי התזונה בילדים/ ילודים. אך די בעיון לא מעמיק בספרות הענפה הקיימת בתחום זה כדי להבין כי יש, כבר כיום, ידע רב מאוד שאינו מיושם.

ישראל היא שיאנית בתחום המניעה של תמותת תינוקות. הניאונטולוגיה הישראלית חייבת לראות את עצמה אחראית גם על עתיד הילודים ולא רק על הימים הראשונים שלאחר הלידה. שיתוף רב-מקצועי חייב לשרטט תכנית התערבות כדי לסייע להורים לגדל ילדים שיהיו משוחררים מהעול הכבד של שמירת דיאטה לכל החיים או מנפילה למלכודת ההשמנה המעכירה את איכות חייהם ומקצרת את ימיהם.

למתעניינים, שלושה מאמרים מרתקים:

Okunogbe A et al. BMJ Global Health 2022;7:e009773

Hileti D et al. J Nutr 2023;153:2531-9

Roth CL et al. Rev Endocrin Metab Disord 2012;13:129-40

הכותב, פרופ' מוטי רביד, הוא מומחה לרפואה פנימית ולמינהל רפואי, הפקולטה לרפואה אוניברסיטת תל אביב

נושאים קשורים:  השמנה,  מגיפת ההשמנה,  עודף משקל,  ויסות תיאבון,  דעות,  פרופ' מוטי רביד,  חדשות
תגובות
14.11.2024, 21:42

מאחורי המסע הנלהב לעידוד בשימוש בתרופות מקבוצת ה GLP1 RA ובעיקר וויגובי מצוי לא רק מדע כי אם גם כלכלה. יש דחיפה חזקה לכיוון הטיפול למרות תמחורו האבסורדי והבלתי מוצדק, בתרופה שפותחה במקור לסוכרת [כ75,000 ש"ח לטיפול ל5 שנים, זמן המינימום לגביו יש לנו ידע]. לכן אולי לא מפתיע שאין דגש על מניעה ראשונית, שמאחוריה כמעט ואין תמרוץ כלכלי.

15.11.2024, 00:44

התכנים של פרופ' רביד ברורים כשמש לכל המומחים בהשמנה. הטיפול התרופתי והניצוחי הוא פתרון עכשוי לדור הנוכחי, שכבר רכש תרבות אכילה שגויה. מסכים מאוד עם פרופ רביד, גם כרופא וגם כהורה, שהדגש על חינוך ההורים החדשים וכמו כן במעונות לגבי האכלה נכונה - הוא המפתח לשינוי לטווח ארוך, ועליו יש לשים את הדגש.

15.11.2024, 09:07

אני דיאטנית ילדים, מסכימה מאוד עם כל שכתבת, בתחום שלנו בהחלט יש שיפור עם הבנת ההקשרים הרחבים של האכלה לקשר אם תינוק, סביבת ההאכלה והעברה בין דורית, לאט לאט זה מחלחל. אין טובה כמניעה בכל הנוגע להשמנה. כתבה חשובה מאוד.

ברור שמגפת ההשמנה כבר מזמן מדליקה אור אדום ומצריכה מאיתנו התערבות..
כמובן שיש הרבה הוכחות שאלף הימים הראשונים הם הכי מכריעים לפיתוח השמנה ומכאן צריך להתחיל..
יש תוכניות של משרד הבריאות לגבי ההתערבות בגיל מוקדם (HENRY).. אך האמת לא כלכך רואים אותה בשטח.. אני בתור רופאת ילדים כשאני מקבלת הפניה מטיפת חלב לגבי משקל עודף מסבירה ומפנה לדיאטנית.. לרב אין כל כך הענות.. יש צורך במערך שלם בטיפת חלב שיתן מענה.. שמתחיל בהדרכה בזמן הריון וממשיך בהדרכה אחרי לידה ועירוב דיאטנית בזמן המעקב השגרתי.. ובמקרים החריגים להפנות לרופא ודיאטנית בקופה.. אפשר גם להעריך סיכון להשמנה לפי COBRISC ולהשקיע בתוכניות אינטנסיביות למניעה.. כל זה מצריך משאבים וכסף שכדאי להשקיע למרות המצב הכלכלי העגום, בכדי למנוע קטסטרופה בעוד כמה שנים..
יש כזה מודל בתוכנית אירופאית OBELISC שכעת עורכים ניסוי של TAPE (Targeted prevention of early obesity)
אפשר ללמוד ממנו ולהתחיל גם אצלנו לעבוד במיוחד באוכלוסיות בסיכון..
כמובן שלא פחות חשוב לטפל בבעיה הקיימת במרפאות השמנה ומתן תרופות שזה גם לא כל כך מתקיים במיוחד בפריפריה ולמעמד הסוציואקונומי הנמוך...
תודה לפרופסור מוטי רביד, נושא חשוב מאוד

מבקש לברך את פרופ רביד על הכתבה. העובדה שאדם העוסק כל חייו ברפואה פנימית מזהה כיום את החשיבות הרבה של הטיפול הנכון בגיל הרך היא פתח לתקווה.
למתרחש ב1000 הימים הראשונים לחיים מהשבועות שטרם תחילת ההריון ,מהלך ההריון והלאה - השפעה רבה על חולי ובריאות בהמשך החיים.
זה לא רק אפיגנטיקה. זה הרבה מאד מיקרוביום. הרבה מאד תהליכים התפתחותיים של המח התפתחות החושים ועוד. לנזק שנגרם אין תיקון.
בעולם מתרבים הפרויקטים שמטרתם שיפור בריאות האדם בדרך של התערבות והשקעה בנשים טרם הריון מהלך הריון ובהמשך בגיל הרך. לאור החשש מההוצאות הכבדות העתידיות משקיעים כעת במניעה . דוגמא חדשה: עירית לונדון ומשרד הבריאות הבריטי השיקו פרויקט לאיתור נשים עם משקל עודף או תת משקל שנרשמו לנשואין לטובת הדרכה וטיפול. 4000 דיאטנים מדריגי כושר עובדים סוציאלים מועסקים בפרויקט . המטרה : משקל תקין ותזונה נכונה לפני ומהלך הריון. ועוד ועוד
יש הוכחה על קשר סיבתי בין תהליכים מסויימים ב1000 הימים הראשונים לבריאות המבוגר. סטרס נפשי אצל האם ההרה ,לדוגמא, הוא ללא כל ספק גורם לתהליכים אפגינטיים שבסופם עליה ניכרת בתחלואת נפש.
דווקא בישראל קיימת הזנחה וההשקעה בגיל הרך נמוכה מאד. ויש הרבה סטרס בקרב נשים הרות ..
נדרשת התערבות מהירה של משרד הבריאות וקופות החולים לטובת הדרכה וטיפול בגיל הרך ובנשים הרות. השקעה כיום תביא לחסכון רב בעתיד. המינימום הנדרש הוא לבנות מודעות בקרב הציבור ולהדריך מה מומלץ ומה מזיק כשמניעת סטרס ,ככל שניתן , ושמירה משקל תקין הנקה ותזונה נכונה במרכז

16.11.2024, 22:24

כרופאת ילדים מומחית בגסטרו-ילדים ותזונה וחוקרת התפתחות בגיל הרך השתתפתי בהוצאת הנחיות למניעת השמנה. יצאו קווי הנחיה מטעם איגוד רופאי הילדים בשנת 2010 בהם אני כתבתי את הפרק: תכנית התערבות מוקדמת לגיל 0-3 שנים. מאז ועד עתה לא נעשתה כל עבודה בתחום הזה?? משרד הבריאות וקופות חולים לא מעוניינות לבצע תכנית כזאת בטיפות חלב!! לצערי. פניתי בזמנו גם לרונית אנדוולט הדיאטנית הראשית במשרד הבריאות. במחקרי הרטרוספקטיביות על גורמי הסיכון בגיל 0-18 חודשים להתפתחות ליקויים נוירוהתנהגותיים (3 עבודות שפורסמו והרביעי בדרך) הוכחתי קשר הדוק בין משקל לידה גבוה (מעל 3.7 קג) ועליה מהירה במשקל במהלך 3-6 חודשים לבין התפתחות אוטיזם בהמשך. גורמי סיכון אלה הם גם גורמי סיכון להשמנה עתידית. רפואת הילדים מתמודדת עם עליה בממדי מגיפה של השמנה ושל אוטיזם ובעבודות המחקר שלי מצאתי קשר הדוק ביניהן. במרפאתי שכיחות אוטיזם היתה כ-3 בשנה עד 2020 מאז מגיפת הקורונה עלתה השכיחות ל-12 לשנה, במקביל היתה עליה בילדים בעודף משקל מאז הקורונה.
אני מעלה בעיה זאת בכל פורום אפשרי אבל אין לצערי אוזן קשבת

את העניין של הקשר לאוטיזם אני חשתי במרפאה אך לא ידעתי שזה הוכח.. תוכלי לשלוח את העבודה?

18.11.2024, 23:28

[email protected]
כתבי לי מייל בבקשה
אגב, בולט יותר במגזר הערבי, העליה בהשמנת תינוקות וילדים