• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חדשות

פרוטוקול טיפולי ב"שניידר" משפר הישרדות ביילודים עם בקע סרעפתי

ממצאי מחקר שנערך במרכז שניידר לרפואת ילדים ופורסמו בכתב העת האירופאי לפדיאטריה מציגים יעילות לפרוטוקול טיפולי חדש להגנה מקסימלית על הריאות ביילודים עם בקע סרעפתי מולד

תינוק בטיפול נמרץ. אילוסטרציה

פרוטוקול טיפולי להגנה מקסימלית על הריאות משפר משמעותית את שיעורי ההישרדות בתינוקות עם בקע סרעפתי מולד. כך עולה ממחקר שפורסם בכתב העת European Journal of Pediatrics.

בקע סרעפתי מולד (Congenital Diaphragmatic Hernia - CDH) הוא מום המתאפיין בפגם התפתחותי בסרעפת, המאפשר את עליית איברי בטן לחלל בית החזה. מצב זה מוביל להיפופלזיה ריאתית וליתר לחץ דם ריאתי, הגורמים לתחלואה ולתמותה משמעותיות.

במחקר שנערך במרכז שניידר בהובלת פרופ' ראובן ברומיקר, מנהל היחידה לטיפול נמרץ ביילוד, נבחנה יעילותו של פרוטוקול טיפולי חדש להגנה מקסימלית על הריאות (Maximal Lung Protection - MLP) בתינוקות עם CDH. הפרוטוקול, שהוטמע בשנת 2019, כולל שימוש מיידי בהנשמה בתנודות גבוהות (High-Frequency Oscillatory Ventilation - HFOV) מיד לאחר הלידה במהלך השהייה ביחידה לטיפול נמרץ ילודים (NICU) וכן במהלך התיקון הכירורגי.

אסטרטגיית ה-HFOV כללה שימוש בלחצי מתיחה נמוכים ותדירויות גבוהות (15 הרץ), שהובילו לנפחי נשימה קטנים יותר. בנוסף, התיקון הכירורגי בוצע מוקדם ככל האפשר, בתוך 24 שעות מהלידה.

המחקר הרטרוספקטיבי כלל את כל היילודים שאובחנו טרום-לידתית עם CDH ללא מומים נלווים משמעותיים וטופלו בטיפול נמרץ ילודים בין השנים 2009-2022. החוקרים השוו את שיעורי ההישרדות והתוצאות הריאתיות של תינוקות שטופלו בפרוטוקול MLP לעומת קבוצת הביקורת ההיסטורית שטופלה בטיפול הסטנדרטי.

תוצאות המחקר הראו שיפור משמעותי בכל המדדים העיקריים: 33 תינוקות טופלו בפרוטוקול MLP לעומת 39 תינוקות בקבוצת הביקורת. שיעור התמותה ירד מ-46% ל-18%, הצורך בסיוע באקמו פחת מ-39% ל-0% ושיעור חזה אוויר (פנאומוטורקס) ירד מ-18% ל-0%.

הפרוטוקול החדש, המשלב הנשמה עדינה באמצעות HFOV וניתוח מוקדם, מציג תוצאות מבטיחות בהפחתת התחלואה והתמותה. עם זאת, החוקרים מדגישים את הצורך במחקרים פרוספקטיביים אקראיים נוספים לאישוש ממצאי המחקר הנוכחי. מרכז שניידר הוא הראשון בארץ המתאר פרוטוקול טיפול זה של חיבור מיידי למנשם בלידה והתוצאות הן בין הטובות בעולם.

נושאים קשורים:  בקע סרעפתי מולד,  בית החולים לילדים שניידר,  מחקרים,  טיפול נמרץ ילודים,  מומים מולדים,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
05.11.2024, 04:50

ברוכים הבאים למאה ה21. זו שיטת ההנשמה המועדפת כבר מעל שני עשורים לCDH.