• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חדשות

עלייה בשיעור התינוקות המאובחנים עם אנמיה בישראל

משרד הבריאות מתריע על מגמה עלייה עקבית בשיעור התינוקות עם אנמיה בשנים האחרונות ומדגיש את חשיבות ההסברה להורים בנוגע לנטילת תכשירי ברזל ותזונה מתאימה

תוסף ברזל לתינוקות (אילוסטרציה)

בשנים האחרונות נצפתה עלייה בשיעור התינוקות המאובחנים עם אנמיה בישראל. כך עולה ממכתב בנושא שהופץ בשבוע שעבר על ידי ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש חטיבת בריאות הציבור, וד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות.

המכתב, שנשלח לרופאי מחוזות, צוותי רפואה בטיפות החלב ורופאי ילדים ומשפחה בקהילה, מתריע על המגמה ומדגיש את חשיבות המניעה והטיפול באנמיה בקרב תינוקות ופעוטות. הכותבות מציינות כי קבוצת עבודה בחטיבת בריאות הציבור במשרד בוחנת את הסיבות לעלייה באנמיה.

תינוקות בריאים ובשלים נולדים עם מאגרי ברזל האמורים להספיק לעד כארבעה חודשים, כתלות במאגרי הברזל של האם. מגיל ארבעה חודשים, ייתכן שהצריכה התזונתית לא תספק את הדרישה הפיזיולוגית בתקופה בה גדילת הגוף מואצת. חוסר ברזל עלול להוביל להשלכות שליליות על התפתחות קוגניטיבית ופיזית של הילד.

מגמת עלייה עקבית בשיעור התינוקות עם אנמיה לאורך השנים, מכ-10.5% בשנת 2016 לכ-14.8% בשנת 2023:

מקור: משרד הבריאות

על פי נתונים שנאספו בטיפות החלב ובקופות החולים במסגרת בדיקות המבוצעות לכלל הפעוטות לקראת גיל שנה, המגמה הנצפית עקבית, למרות שקיים הבדל בהגדרות האנמיה וגיל הילדים בבדיקה בין הגופים השונים.

משרד הבריאות מדגיש את חשיבות ההסברה להורים בנוגע לנטילת תוספי ברזל ותזונה מתאימה. ההמלצות כוללות מתן תוסף ברזל יומי מגיל ארבעה חודשים ועד גיל שנה וחצי, בהתאם למינונים הבאים: מגיל ארבעה חודשים עד גיל שישה חודשים - 7.5 מ"ג ברזל ליממה, ומגיל שישה חודשים ואילך - 15 מ"ג ברזל ליממה. לפגים, ההמלצה היא לתת תוסף ברזל החל מגיל שבועיים, בהתאם למשקל התינוק ולא לגילו.

במכתב מודגשת החשיבות של רכישת ומתן ברזל בתרופה (תכשיר) מתאימה ולא בחלופות כמו תוספי מזון שיעילותם לא ברורה. בנוסף, מומלץ לעודד הנקה בלעדית בחודשים הראשונים, להוסיף מזון עשיר בברזל החל מגיל חצי שנה ובהתאם למוכנות התינוק, ולתינוקות שאינם יונקים או יונקים באופן חלקי, לתת תמ"ל מועשר בברזל.

משרד הבריאות קורא לצוותים הרפואיים לשתף את ההורים במידע על העלייה במקרים של אנמיה, להסביר את ההשפעות האפשריות על גדילה והתפתחות הילד, ולהדגיש כי אנמיה ניתנת למניעה על ידי נטילת הברזל והתזונה המתאימה.

לסיכום, משרד הבריאות קורא לתכנון ולהפעלת תכניות מותאמות לאוכלוסיה בלשכות הבריאות ואצל ספקי השירות המונע האחרים, בשיתוף הקהילה, ומפנה את הצוותים הרפואיים לחוזר מעודכן בנושא "תדריך למניעת אנמיה וחוסר ברזל בתינוקות ובפעוטות".

נושאים קשורים:  אנמיה,  תינוקות,  משרד הבריאות,  חדשות,  חוסר ברזל
תגובות