האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית קורא למשרדי החינוך והבריאות ליישם את המלצותיו העוסקות ב'הכנסת מזונות אלרגניים למערכת החינוך'.
עוד בעניין דומה
הארגון קורא למשרדי הבריאות והחינוך שלא לאסור באופן גורף הכנסה של מזונות אלרגניים לגנים ולבתי ספר ולהדריך את הצוותים במוסדות החינוך בדרכים לזהות ולטפל בתגובות אלרגיות.
למנהלי מוסדות חינוך ממליץ האיגוד לוודא שיש ברשותם מזרקי אפיפן בתוקף לאור החוק שעבר לאחרונה הקובע שבתי ספר צריכים להיות מצוידים במזרקי אפיפן.
להורים מומלץ להקפיד על מעקב קבוע אצל רופא מומחה באלרגיה ולהביא למסגרות החינוך מכתב המפרט את האלרגיות של הילד ותוכנית פעולה לטיפול במקרה של תגובה אלרגית למזון. באתר האיגוד ניתן למצוא את ההנחיות לטיפול במספר שפות. בד בבד, קורא האיגוד להורי הילדים האלרגים, לוודא שהם נושאים בתיק מזרק אפיפן אישי בתוקף.
ההמלצות של האיגוד שפורסמו גם לפני שנה, קודם לפתיחת שנת הלימודים, נסמכות על פרסומים של האיגודים הבינלאומיים, על פיהם, איסור גורף על הכנסת מזונות אלרגניים לבתי הספר לא הוכח כמפחית את הסיכון לתגובה אלרגית. "ראשית, איסור כזה לא באמת ישים באופן מוחלט ואינו ניתן לאכיפה. מזון אלרגני עשוי להימצא במוצרי מזון שונים באופן סמוי, בפרט בישראל, בה לא קיים עדיין חוק לסימון מזונות אלרגניים. התוצאה היא, שבעוד שהילד חש ביטחון במחשבה שהמזון האלרגני לא נמצא בסביבתו, הוא למעשה חש ביטחון כוזב. שנית, יצירת אזור נקי מאלרגן בבית הספר פוגע במוכנות הילד להתנהל בזהירות במקומות אחרים, בהם האלרגן יימצא בוודאות".
עוד נכתב כי "לאור ההבנה שהנחות אלו מוטעות, פורסמו בשנים האחרונות על ידי האיגודים הבינלאומיים לאלרגיה (האמריקאי, האירופאי והאוסטרלי) ניירות עמדה ברוח דומה, הממליצים לא לאסור על הכנסת מזונות אלרגניים לגנים ולבתי ספר, למעט בתינוקות ובילדים קטנים, או בילדים עם עיכוב התפתחותי. המלצות אלו מיושמות באירופה, בארצות הברית ובאוסטרליה".
פרופ' ארנון אליצור, יו"ר האיגוד לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית ומנהל המכון לאלרגיה, אימונולוגיה וריאות ילדים במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), בעצמו הורה לשני ילדים עם אלרגיה למזון, הסביר כי ילדים עם אלרגיה למזון לא נמצאים בסיכון לתגובות רב מערכתיות או קשות בשל מגע או הרחה של מזונות אלרגניים, למעט במקרים של אלרגיה לדגים.
המלצות האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית פורסמו בנייר עמדה בשנת 2020, ולאחר מכן ב'גילוי דעת' לפני כשנה, באוגוסט 2023.