• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חדשות

מומחי בריאות הציבור: חשש אמיתי מהתפשטות פוליו מעזה לישראל

פנו לשרי הביטחון והבריאות לפעול בדחיפות להפסקת אש ולהתגייסות מיידית כלל מערכתית לעצירת התפשטות נגיף הפוליו: מעמיד בסיכון גבוה את כל התינוקות בישראל ובעזה

חלוקת מזון במחנה פליטים בדיר אל-בלח, רצועת עזה, 9 ביוני 2024. צילום: אנס מוחמד/ שאטרסטוק

מומחי בריאות הציבור והאיגוד הישראלי למחלות זיהומיות קוראים לשרי הבריאות והביטחון לנקוט בפעולה מיידית שתעצור את התפשטות מחלת הפוליו בעזה. בין השאר הם קוראים להתגייסות כלל מערכתית עם מבצע חיסון, ניטור האוכלוסיה והסביבה והפסקת אש מיידית שתאפשר את עצירת התפשטות הנגיף. "הנגיף מתפשט במהירות וללא גבולות", כתבו.

קריאתם של רופאי בריאות הציבור ומומחי מחלות זיהומיות מצטרפת לזו שהוציא בראשית השבוע איגוד רופאי הילדים ולקריאת ארגון הבריאות העולמי, ששלח השבוע חיסונים לילדי עזה.

בפנייה שנשלחה אתמול (ב') קראו המומחים לשר הביטחון יואב גלנט ולשר הבריאות אוריאל בוסו לפעול בדחיפות בעקבות התממשות החשש מהתפרצות נגיף הפוליו בעזה. לאחרונה פורסם דיווח על מקרה תחלואה בשיתוק ילדים בעזה, המאשש את התחזיות השליליות והתרעות אנשי בריאות הציבור.

המצב הנוכחי בעזה, הכולל פגיעה דרמטית בתנאי ההיגיינה הסביבתית והאישית עקב המלחמה, יצר תנאים המאפשרים את התפשטות הנגיף. הפגיעה בתנאי המגורים, התזונה, תשתיות הביוב והנגישות למים, יחד עם נגישות נמוכה לחיסונים, הובילו להתפרצות תחלואה מסוכנת זו.

הכותבים מדגישים כי הסכנה אינה מוגבלת לעזה בלבד. קיים חשש ממשי להתפשטות התחלואה גם לישראל, מה שמעמיד בסיכון גבוה את כל התינוקות בישראל ובעזה שטרם קיבלו את החיסונים המלאים. בנוסף, חיילי צה"ל הפועלים בעזה וחיילים המטפלים בשבויים מעזה נמצאים בסיכון. הכותבים מציינים כי בין החטופים ישנו תינוק (אריאל ביבס) שעדיין לא קיבל את החיסונים הנדרשים לגילו, ולפיכך הוא נמצא בסיכון גבוה במיוחד.

מדינת ישראל הוכיחה בעבר את יכולתה להתמודד עם איומים דומים, כפי שנראה בסיוע בבניית תכנית החיסונים בעזה לפני מספר עשורים ובמיגור התפרצות פוליו מזן פרא בשנת 2013. עם זאת, המצב הנוכחי דורש פעולה מהירה ונחושה.

"ההתמודדות דורשת ארגון והתגייסות, אך לא פחות חשוב רצון ומחויבות, לא רק של אנשי בריאות, אלא של כל השותפים למאמץ למיגור של נגיף הפוליו כחלק ממהלך בינלאומי. אירועים דומים תועדו בכל אזורי מלחמה וסכסוכים בעולם, כולל באוקראינה, אתיופיה, סודן, סוריה ותימן. כפי שקראו גם האיגודים והחברות הישראלים לרפואת ילדים וכפי שמלמד הניסיון בעולם, חייבים לפעול מהר ובצורה כוללנית, רב מערכתית, תוך מוכנות לוגיסטית", נכתב.

האיגוד קורא לפעולה מיידית שתכלול מבצע חיסון נרחב, ניטור קליני ואפידמיולוגי של האוכלוסיה וניטור סביבתי באמצעות מי שפכים.

החתומים על הפניה קוראים להפסקת אש מיידית, שהכרחית לא רק לשחרור החטופים, אלא גם לאפשר מבצעי חיסון רחבים ומהירים בעזה, ניטור אינטנסיבי של הביוב, הנגשה ושיפור זמינות שירותי בריאות, שיפור תנאים היגייניים וסניטריים, נגישות למים בטוחים, שיפור הביטחון התזונתי, הסדרת מחסה ודיור ושיקום שירותי רפואה בעזה.

על הפנייה חתומים ראשי בתי הספר לבריאות הציבור פרופ' אורה פלטיאל, פרופ' רונית קלדרון-מרגלית, פרופ' חגית הוכנר ופרופ' אורלי מנור מהאוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה; פרופ' נדב דוידוביץ', פרופ' דורית ניצן ופרופ' מרק קלרפילד מאוניברסיטת בן גוריון בנגב; פרופ' מנפרד גרין, פרופ' שירה זלבר שגיא ופרופ' ענת גסר-אדלסבורג מאוניברסיטת חיפה; פרופ' חגי לוין ופרופ' איתמר גרוטו מאיגוד רופאי בריאות הציבור בישראל ופרופ' גליה רהב, יו"ר האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות.

הכותבים מדגישים כי ללא פעולה מהירה ונחושה, קיים חשש ממשי לפגיעה בריאותית בילדים ובאוכלוסיות פגיעות בכלל, ובאוכלוסיות ישראליות בפרט. הנגיף מתפשט במהירות וללא גבולות, ולכן הפעולות של מבצע חיסון, כולל הפסקת אש, נחוצות הן מבחינה בריאותית והן מבחינה הומנית.

נושאים קשורים:  בריאות הציבור,  פוליו,  עזה,  הפסקת אש,  חדשות,  התפשטות מחלות
תגובות
אנונימי/ת
20.08.2024, 12:42

אין שום חשש כזה. נא לא להמציא חששות. פוליו זה לא וירוס שעובר באוויר. אם רוצים למנוע מעבר שלו מעזה לישראל צריך פשוט לא להכניס ילדים מעזה לישראל ולדאוג לכיסוי חיסוני טוב בישראל.
לגבי חמאסניקים שאנו תופסים ומעבירים לכאן. פשוט לשמור על הגיינה. כל אחד יודע שחייבים לשטוף ידיים היטב אחרי שנוגעים בטינופת.