ניתוח בהול שביצע בשבוע שעבר צוות גסטרו ילדים במרכז הרפואי הדסה הר הצופים בירושלים בילד בן שמונה, הציל אותו מפגיעה חמורה בוושט שסיכנה את חייו, בעת ששלוש סוללות שבלע החלו ליצור מעגל חשמלי מסוכן שאיים על מערכות גופו.
עוד בעניין דומה
הכל התחיל כאשר אביו של ע' שם לב שילדו נושם באופן חריג. קולות הנשימה הכבדים עוררו את תשומת לבו כי משהו אינו כשורה. "הילד התחיל לנשום באופן מוזר ולא שגרתי", מספר האב, "זה היה מבהיל. לא הבנתי מה קרה בהתחלה ומהי הסיבה, כי הוא ילד בריא בדרך כלל. הוא גם לא הסביר שבלע משהו. הניסיון לנשום במאמץ לא פסק והחלטתי לנסוע למיון ב'הדסה הר הצופים' כי מצב הנשימה שלו רק הלך והחמיר ככל שעבר הזמן".
ד"ר זאב דוידוביץ, רופא במחלקת גסטרו ילדים, הוזעק מביתו כדי לטפל במקרה. "ע' הגיע עם אביו למיון כשהוא נושם בכבדות אך לא מתלונן על כאבים מסוימים במיקום מוגדר", מתאר ד"ר דוידוביץ. "הצוות בחדר המיון החל לטפל בו וזימן אותי מיידית כי הבינו שמדובר בבליעת גוף זר והמצב עלול להקצין. בצילום שביצענו לילד הבחנו בחלק גדול יחסית מפלסטיק הנושא לא פחות משלוש סוללות, שתקוע בחלק העליון של הוושט. צריך להבין, עצם זר שנמצא באזור הזה יכול לגרום לחור בוושט בתוך שעתיים בלבד וזה מצב בהחלט מסכן חיים".
בשל הסכנה שהעצם הזר יגרום למצב בלתי הפיך ובשל הימצאותן של הסוללות העשויות לסכן בכל רגע את חיי הילד, ע' הוכנס מיד לחדר הניתוח. "תוך התייעצות עם רופאי אף, אוזן, גרון בבית החולים ובשיתוף עם ד"ר אברהם בן יעקב, מומחה אא"ג ועם המרדים ד"ר עלמי יחיא, ע' הוכנס לניתוח בהול. במהלכו, בעזרת מכשור ייעודי וצוות חדר הניתוח כולו, שלפתי את העצם התקוע שכבר הספיק לגרום לנזק בוושט וראינו בבירור חורים שנוצרו שם", מספר ד"ר דוידוביץ.
ד״ר בן יעקב הרחיב את המעבר לוושט עם לרינגוסקופ כי החלק של הפנס חסם את המעבר ולא אפשר להכניס מכשור מתאים. "כשנשלף העצם הזר ראינו כי מדובר בחלק של פנס עם שלוש סוללות קטנות. התמקמות הסוללות באזור זה הביאה ליצירת מעגל חשמלי והזרם החשמלי יצר חורים בוושט ובכלי הדם שמסביב. מדובר במצב מאוד מסוכן עבור הילד.
"מכשירים קטנים עם סוללות קטנות המשמשים משחק עבור ילדים עלולים להוות סכנה ממשית לחנק ולפגיעה חמורה בוושט עד כדי סכנת חיים מיידית כמו במקרה זה, ובוודאי שעצם הכנסת סוללות למערכות הגוף מסוכנת בפני עצמה, בשל העובדה שהסוללות ממשיכות לפעול", אומר ד"ר דוידוביץ. "במקרה של הילד בו טיפלנו, הנזק כבר החל להיווצר וסיכן את הוושט, והוא היה בשלב קריטי בו המתנה נוספת של שעה בלבד יכלה לגרום לנזק בלתי הפיך. בזכות ההליך המיידי והעובדה שהצלחנו להוציא את חלקי הפנס והסוללות בזמן, ע' יצא מכלל סכנה".
לאחר הניתוח, הילד הועבר להתאוששות במחלקת טיפול נמרץ ילדים ולאחר זמן מה כבר הצליח לאכול ולתפקד כרגיל.