דום נשימה חסימתי בשינה (OSA) וישנוניות מופרזת ביום (EDS) בילדים הם בעלי השלכות בריאותיות גופניות והשלכות התנהגותיות ורגשיות.
עוד בעניין דומה
מחקר זה היה ניתוח רטרוספקטיבי של ילדים בגילאי 5-11 שנים שהגיעו להערכת תלונותיהם הקשורות לשינה. כל הילדים עברו פוליסומנוגרפיה (PSG). הילדים גם השלימו את סולם ישנוניות בשעות היום בילדים (PDSS) ויומן שינה. OSA אובחן אם האינדקס לדום נשימה-היפופניה חסימתי (OAHI) היה ≥1 אירוע/שעה. EDS הוגדר כ-PDSS > 15. תוצאות התנהגותיות ורגשיות הוערכו באמצעות ה- Child Behavioral Checklistי(CBCL).
סך הכל, נותחו נתונים מ-391 ילדים (גיל ממוצע של 8.6 ± 1.7 שנים; 67% זכרים). לשבעים ילדים לא היו OSA או EDS,י137 היו עם OSA,י50 היו עם EDS ללא OSA, ו-134 היו עם OSA ו-EDS.
תוצאות המחקר הדגימו כי ציון הבעיות בכללי ב-CBCL היה גבוה יותר באופן מובהק בקבוצה המשולבת (61 ± 9) בהשוואה לקבוצת ללא OSA או EDS (54 ± 10), וקבוצת ה-OSA בלבד (54 ± 10) (p < 0.001). נוכחות EDS הייתה קשורה באופן מובהק עם ציון T ב-CBCL גבוה יותר וסיכויים גבוהים יותר לבעיות התנהגותיות מובהקות קלינית (ציון T≥65) לאחר התאמה לגיל, מין, ציון BMI z ומשך שינה ממוצע (p<0.001).
לסיכום, ישנוניות מוגזמת בשעות היום היא גורם חשוב הקשור לתוצאות התנהגותיות ורגשיות לא אופטימליות בילדים עם OSA.
מקור: