• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חדשות

תינוק בן חמישה שבועות נפטר כתוצאה משעלת

זהו מקרה שני השנה של תינוק לאם לא מחוסנת שנפטר מהמחלה | העלייה בתחלואת השעלת נמשכת: שיא הגל בחודש שעבר - 485 מקרים

החיסון הראשון נגד שעלת הוקדם לגיל שישה שבועות. צילום: אילוסטרציה

תינוק בן חמישה שבועות שאמו לא היתה מחוסנת נגד שעלת נפטר מהמחלה. כך דיווח אמש (ג') משרד הבריאות. הדיווח התקבל ממחוז ירושלים. על מנת להגדיל את הכיסוי החיסוני לשעלת, הוחלט להקדים את גיל החיסון הראשון נגד שעלת בטיפות חלב מגיל שמונה שבועות לגיל שישה שבועות כדי לאפשר ליילוד ליצור נוגדנים עצמיים בשלב מוקדם ככל האפשר.

זהו המקרה השני המדווח השנה על מות תינוק בן חמישה שבועות בשל שעלת. בראשית ינואר האחרון אירע מקרה דומה במחוז ירושלים.

עוד נמסר כי על רקע העלייה בתחלואה משעלת מינואר 2023, כל חולה בשעלת עובר תשאול על ידי רופאה או אח מלשכות הבריאות כדי לזהות את מקור החשיפה ולאתר את המגעים, תוך מתן המלצות מתאימות במטרה לצמצמם את מעגל ההדבקה. בנוסף, נעשה ניטור קבוע אחרי נתוני התחלואה על מנת לגבש המלצות מדיניות ונעשים מאמצים לעידוד התחסנות בקרב נשים בהריון.

מספר מקרי השעלת בישראל עומד על יותר מ-200 מקרים חדשים מדי חודש מאז יולי אשתקד והתחלואה מוסיפה להיות מבוזרת, בעיקר באזור הצפון והמרכז. שיאנית התחלואה בחודש אפריל היתה עפולה עם יותר מ-30 מקרים אך גם באשקלון ובמודיעין נספרו מקרים רבים.

נתוני מערך מודיעין בריאות מהשבוע שעבר מראים כי חודש מאי נחשב לשיא הגל עד כה, עם לפחות 485 דיווחים. בחצי השנה הראשונה של 2024, עד אמצע יוני, נרשמו יותר מ-1,863 מקרים לעומת 1,792 בשנת 2023 כולה. גם בעולם נמשכים היקפי תחלואה גבוהים במספר מוקדים באירופה ובארה"ב.

על פי המחלקה לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות, "בישראל ישנה מחזוריות במגמת התפרצויות השעלת. בכל ארבע עד חמש שנים אנו עדים לעלייה בתחלואה". בשנת 2015 עמד מספר מקרי השעלת בישראל על 3,905. ההתפרצות האחרונה של השעלת בישראל היתה בשנת 2019, אז היו 1,314 מקרים.

משרד הבריאות מזכיר כי שעלת היא מחלה מסוכנת במיוחד לתינוקות עד גיל חצי שנה ועלולה לגרום לסיבוכים ולמוות. ההמלצה היא על מתן חיסון לנשים בשליש השלישי להריון, שמאפשר לאישה ההרה לפתח נוגדנים לשעלת ברמה גבוהה ולהעבירם דרך השליה לעובר ברחמה, וכך להעניק לתינוק הנולד הגנה עד שיוכל לקבל את החיסון בעצמו.

נושאים קשורים:  שעלת,  תמותה,  תחלואה,  חדשות,  משרד הבריאות,  חיסון לשעלת,  חיסונים
תגובות
26.06.2024, 21:36

האם 2 המקרים בירושלים שייכים לאותו אזור כלומר לאזורים של כיסי העדר התחסנות באופן כללי או שרק האמהות לא התחסנו

אנונימי/ת
27.06.2024, 08:23

החיסון הא-צלולרי לשעלת פשוט לא יעיל. מוסיפים עוד ועוד מנות שלו, מנסים לחסן גם נשים הרות אבל התחלואה רק עולה.
התחלואה תמשיך לעלות ככל שהזמן עובר והעוקבה של הדור שקיבל את החיסון הישן הולך ונעלם

אנונימי/ת
28.06.2024, 21:40

הדור שלי- גיל פנסיה חלה בשעלת בילדות.
לפי מחקר ישן של הnih נוגדנים בילוד היו ברמה טובה עד חצי שנה.
הבאים חוסנו בחיסון הישן.
לפני כ20 שנה (+/-) החלה תחלואת ילודים - העדר נוגדנים מהחיסון - ורק אז התחילו לחסן נשים בהריון. כמובן שכל הריון כי החיסון לא יעיל מספיק.
ולכך גם חייבת לומר שבילדים החולים יש בהחלט גם ילדים מחוסנים- ולוקח סמן דיבדקו גם כששיעול קלאסי יחסית כי הטוחים שמחוסנים ולא באים להבדק.