מטרת המחקר הייתה לבחון את מסלולי ההתפתחות בהם התכנית לטיפול משפחתי בשכול (Family Bereavement Program - FBP) מפחיתה תוצאים של דכאון מאג'ורי וחרדה 15 שנים לאחר האירוע.
עוד בעניין דומה
במחקר אקראי מבוקר של FBP בוצעו חמש הערכות; לפני ההתערבות ולאחר ההתערבות (98% שימור נבדקים) ובביקורי מעקב כעבור 11 חודשים (90% שימור), שש שנים (89% שימור) ו-15 שנים (80% שימור). הנבדקים כללו 244 ילדים ומתבגרים (מ-156 משפחות) בגילאי 8-16 שנים אשר הוקצו אקראית (135 ילדים/מתבגרים מ-90 משפחות) להשתתף תכנית בת 12 מפגשים אשר כללה מרכיב עבור המטפלים של הילדים, מרכיב עבור הילדים/מתבגרים ומרכיב של קריאת ספרים תואמים למצבם של הילדים (בו השתתפו 109 ילדים/מתבגרים מ-66 משפחות). מטרת הראיונות שבוצעו בבית הנבדק הייתה לזהות מתווכים שסייעו לשינוי בתוצאות המעקב לאחר 11 חודשים (כגון; שיטות הורות ודרכי התמודדות), מתווכים תיאורטיים בבדיקת מעקב לאחר שש שנים (כגון הפנמה של בעיות, השקפות מרתיעות בנוגע לעצמי) ותוצאי דכאון וחרדה אצל הילד/מתבגר כעבור 15 שנים. ניתוח הנתונים בחן מודל תיווך עם שלושה מסלולים בו תוצאות המעקב 11 חודשים לאחר הטיפול הביאו להופעה של מתווכים תיאורטיים כעבור שש שנים ובעקבות כך נצפתה ירידה בתסמיני דיכאון וחרדה כעבור 15 שנים.
תוצאות המחקר הדגימו כי FBP הביא לשיפור משמעותי בשיעורי ההמצאות של דיכאון מאג'ורי (יחס סיכויים של 0.332; p<0.01) בתום 15 שנים. מודל מתווך עם שלושה מסלולים הדגים כי משתנים רבים שהתמקדו בהם ביחידות של הילד ושל המטפל במסגרת טיפול FBP בביקור שבוצע לאחר 11 חודשים תיווכו שיפור בתסמיני דיכאון כעבור 15 שנים, בזכות ההשפעה על מחשבות מרתיעות בנוגע לעצמי ועל הפנמת בעיות כעבור שש שנות מעקב.
מסקנת החוקרים הייתה כי טיפול FBP הדגים יעילות ל-15 שנים מבחינת תוצאי דיכאון, ועבור שימור מרכיבים מהטיפול אשר משפיעים על היבטים של הורות, יכולת התמודדות של הילד, שכול וויסות עצמי, גם לאורך זמן.
מקור: