• יו"ר החברה: פרופ' רן בליצר
  • משנה ליו"ר החברה: מלי קושא
  • גזברית: ד״ר לילך צולר
  • מזכיר: ד״ר מוטי חיימי
הסטוריז של DoctorsOnly:
חדשות

בזכות אפליקציית בינה מלאכותית ניצלו חייו של מטופל בנהריה

מטופל שהגיע כדי לבצע בדיקת CT מוח באופן אלקטיבי, הוחזר בדחיפות למרכז הרפואי גליל לאחר שאפליקציה חדשנית התריעה על חשש לדימום תוך גולגולתי אצלו | למחרת עבר ניתוח מציל חיים לניקוז קריש דם

דר דן פז, מנהל מכון ה-MRI בגליל, מחזיק בידו את האפליקציה שהותקנה במכשיר הנייד. צילום: רוני אלברט

טכנולוגיה חדשנית הביאה להצלת חיים במרכז הרפואי לגליל בנהריה: מטופל שהגיע כדי לבצע בדיקת CT מוח באופן אלקטיבי, הוחזר בדחיפות למרכז הרפואי תוך דקות ספורות, לאחר שאפליקציה, המשלבת בינה מלאכותית (AI) והותקנה במערכות הרשת של רופאים בכירים בביה"ח, התריעה על חשש לדימום תוך גולגולתי אצל המטופל.

המטופל, תושב נהריה בשנות ה-50 לחייו, הופנה לבדיקת CT לאחר שהתלונן זמן רב על כאבי ראש חזקים. מדובר היה בבדיקה אלקטיבית הנעשית דרך זימון תורים ובאמצעות הפניה מקופת חולים.

בתום הבדיקה קיבל מנהל מכון ה-MRI של המרכז הרפואי, ד"ר דן פז, התרעה דחופה באפליקציה המותקנת במכשיר הטלפון הנייד שלו, ממנה עלה חשד ממשי כי המטופל סובל מדימום מוחי. האפליקציה כללה את צילום ה-CT של המטופל ואת פרטיו הרפואיים והאישיים.

ד"ר פז יצר מיידית קשר עם המטופל, ששהה עדיין בקרבת מקום וביקש ממנו לשוב בדחיפות למרכז הרפואי, שם עבר צילומי הדמיה נוספים, מהם עלה כי הוא סובל מדימום תוך גולגולתי.

למחרת עבר המטופל ניתוח מציל חיים על ידי הנוירוכירורג ד"ר סרגיי אבזגאוז, שכלל ניקוז של קריש הדם שהיה מעל המוח, וכעבור יומיים שוחרר לביתו במצב טוב.

האפליקציה, שפותחה על ידי חברת Viz.ai, משלבת יכולות של בינה מלאכותית עם מערכות דימות, במטרה לזהות מקרים כמו שבץ, דימום מוחי, תסחיף ריאה, קרע באבי העורקים ומפרצת מוחית. בארץ היא נכנסה לשימוש לראשונה במרכז הרפואי לגליל, לאחר שיעילותה הוכחה בכ-600 מרכזים רפואיים מובילים בארה"ב ובאירופה.

ד"ר פז, שבמקביל לעבודתו במרכז הרפואי השתתף בפיתוח האפליקציה, אמר כי "האפליקציה מאפשרת לזהות בזמן אמת מצבים רפואיים דחופים, תוך סנכרון בין כל הגורמים המטפלים. אילולא האפליקציה, המטופל כנראה היה מגיע אלינו באיחור כשהוא במצב הרבה יותר קשה ועם תוצאות הרבה פחות טובות".

נושאים קשורים:  ד"ר סרגיי אבזגאוז,  בינה מלאכותית,  חדשות,  המרכז הרפואי לגליל,  ד"ר דן פז
תגובות
04.09.2023, 18:13

כל הכבוד!

אנונימי/ת
05.09.2023, 06:30

יפה מאוד
בכתבה לא צוין כמה זמן המתין הלקוח לבדיקה.

ברכות לד"ר אבזגאוז הנוירוכירורג על ההצלחה בניתוח ניקוז ההמטומה האפידורלית ( "קריש דם מעל המח") כפי שצוין בכתבה. ואולם, השבח לתוכנת הAI במקרה זה תמוהה . נכון שהצפיפות של קריש הדם בצמוד לעצם עלולה להטעות את הבודק שיפספס את הממצא. מאידך, אם דרושה בינה מלאכותית כדי לזהות קריש דם נרחב ו"נכבד" כזה "הנוזף" במח ודורש ניתוח אזי אנא אנו באים. שנה מבורכת לכולם