• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חדשות

מחקר ב"ספרא": איזו תזונה תורמת לאיזון רמות הסוכר במתבגרים?

חוקרות מהמרכז הרפואי שיבא בדקו: כיצד משפיעה תזונה דלת פחמימות לעומת תזונה ים תיכונית על איזון רמות הסוכר בקרב מתבגרים עם סוכרת סוג 1? הנה התוצאות

סוכרת סוג 1 בילדים ומתבגרים. אילוסטרציה

כיצד משפיעה תזונה דלת פחמימות לעומת תזונה ים תיכונית על איזון רמות הסוכר בקרב מתבגרים עם סוכרת סוג 1? שאלה זו עמדה במרכזו של מחקר בהובלת פרופ' אורית פנחס-חמיאל, מנהלת היחידה לאנדוקרינולוגיה וסוכרת ילדים בבית החולים ספרא לילדים במרכז הרפואי שיבא, והדוקטורנטית נריה לברן, תזונאית במחלקה לתזונה וביחידה לאנדוקרינולוגיה וסוכרת ילדים. במסגרת המחקר, בדקו חמיאל ולברן כיצד הדיאטות הללו השפיעו על איזון הסוכר.

סוכרת מסוג 1 היא מחלה כרונית אוטואימונית שפוגעת בהפרשת אינסולין מהלבלב ובכך גורמת לחוסר איזון בערכי הסוכר בדם. מטרת הטיפול בסוכרת היא מניעה של סיבוכים קצרים וארוכי טווח על ידי איזון ערכי הסוכר בדם. לצד טיפול באינסולין, הטיפול התזונתי ממלא תפקיד מרכזי בהשגת איזון סוכר אופטימלי.

תזונה ים תיכונית מאופיינת בעיקרה באוכל מקומי וטרי, המבוסס על פירות וירקות טריים, קטניות, דגנים מלאים, דגים, שמן זית ומוצרי חלב מותססים, ונחשבת למומלצת ביותר, נכון להיום, עבור כלל האוכלוסיה, כולל מתבגרים. לעומת זאת, השפעתה של תזונה דלת פחמימות טרם נבדקה ונחקרה בקרב מתבגרים. כיוון שפחמימות הן המרכיב המרכזי במזון הגורם לעליית ערכי סוכר, הסברה היא שכאשר תופחת כמות הפחמימות בתפריט היומי, הדבר יובלי לאיזון ערכי סוכר טובים יותר.

המחקר התבצע בקרב 40 משתתפים בגילאי 21-12 ונמשך כחצי שנה, במסגרתה התקיימו סדנאות בישול עם הזונאית, שמונה מפגשים אישיים וליווי טלפוני באמצעות קבוצת וואטסאפ ייעודית עם תזונאית, שבה נשלחו למתבגרים תפריטים ומתכונים וניתנו תשובות לשאלותיהם.

במסגרת המפגשים נלקחו מהמשתתפים בדיקות דם וצואה ונמדדו היקפים ומשקל. כמו כן, כל משתתף קיבל תפריט אישי לכל שבוע, מילא שאלונים ייעודיים והוזמן להשתתף בסדנת בישול וסדנאות תזונה שנערכו ב"שיבא".

מהממצאים עלה כי תזונה דלת פחמימות ותזונה ים תיכונית יעילות במידה שווה מבחינת איזון רמות הסוכר בדם בקרב המתבגרים וכי שתיהן הביאו לירידה משמעותית בצריכת האינסולין, בהיקף המותניים ובמשקל הנבדקים.

בקבוצת המחקר שקיבלה תזונה דלת פחמימות, מדד המוגלובין מסוכרר (HbA1c), אשר בוחן את ממוצע הסוכרים במהלך שלושה חודשים אחרונים ונחשב למדד לסיכון לסיבוכי סוכרת, ירד ב-0.8% לאחר שישה חודשים וכן נצפתה ירידה משמעותית במינוני האינסולין. התזונה הים תיכונית הביאה גם כן לשיפור בערכי המוגלובין מסוכרר עם ירידה של 0.1%.

במקביל, חלה ירידה משמעותית מבחינת אחוזוני היקף המותן ומסת גוף לאחר התערבות בתזונה דלת הפחמימה. בדיאטה ים תיכונית היתה ירידה, אך לא בעלת משמעותית סטטיסטית.

המחקר של לברן זכה לתהודה רבה והיא אף זכתה בפרס יוקרתי מטעם האגודה האמריקאית לסוכרת (American Diabetes Association) והוזמנה להציגו בכנס האגודה שהתקיים בסן דייגו ביוני האחרון. את עבודת הדוקטורט של לברן הנחו פרופ' אורית פנחס חמיאל ופרופ' אפרת מונסונגו-אורנן מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה באוניברסיטה העברית.

לברן: "יצרנו עוד כלי טיפולי במתבגרים עם סוכרת מסוג 1, וההוכחה המחקרית נותנת לי, כאשת מקצוע, להשתמש בתזונה דלת פחמימות כעוד  דרך לאיזון ערכי הסוכר בקרב מתבגרים ובכך למנוע סיבוכים קצרים וארוכי טווח. שינוי תזונה הוא אתגר לא מובן מאליו. מהמשוב שקיבלנו, נראה שעקרונות התזונה הבריאה הופנמו בקרב המתבגרים והם מתכוונים להמשיך וליישמם".

השתתפו בעבודה: הדיאטניות הקליניות ד"ר ברוריה שר ונעה לבק; מתאמת המחקר מ"שיבא" אלינור מעודה-יצחק ונעה לבק; מנהלת המחלקה לתזונה דנה ויינר; המשנה למנהל המרכז הרפואי שיבא ומנהל בית החולים הכללי, פרופ' ארנון אפק.

נושאים קשורים:  סוכרת סוג 1,  דיאטה דלת פחמימות,  תזונה ים תיכונית,  בית החולים ספרא לילדים,  פרופ' אורית פנחס-חמיאל,  נריה לברן,  מחקרים,  חדשות
תגובות