ארגון הבריאות העולמי מציג תמונת מצב מדאיגה ברחבי העולם: התפרצויות של חצבת, דיפתריה, פוליו וקדחת צהובה. הסיבה: שיבושים בתכניות חיסוני השגרה לילדים במהלך מגיפת הקורונה, ביותר מ-100 מדינות.
עוד בעניין דומה
ארגון הבריאות העולמי (ה-WHO) מציין את שבוע החיסונים העולמי עם הכרה מצד אחד בחשיבותם של החיסונים בריסון מגיפת הקורונה ומצד שני עם הבנה כי המגיפה שיבשה קשות את תכניות חיסוני השגרה. "במהלך המגיפה השתבשו רמות החיסונים החיוניות ביותר מ-100 מדינות, מה שהוביל להתפרצויות של מחלות", נכתב בהודעת הארגון.
על פי ההערכות, בין השנים 2019 ל-2021 החמיצו 67 מיליון ילדים לפחות חיסון חיוני אחד, מתוכם לא חוסנו לחלוטין בחיסונים השגרתיים 48 מיליון ילדים. זאת, לאחר כמעט עשור של שיעורי התחסנות גבוהים, כאשר תמונת החיסונים כיום דומה לזו של שיעורי החיסונים לפני שנת 2008.
אל נוכח הנתונים המדאיגים, ה-WHO הציג תכנית "עדכון מהיר" (The Big Catch-up) - מאמץ עולמי להגברת שיעור המתחסנים בקרב ילדים, במטרה להגיע לרמת התחסנות כפי שהיו לפחות טרום המגיפה. התכנית תתמקד בעיקר ב-20 מדינות ברחבי העולם שבהן חיים שלושה רבעים מהילדים שהחסירו חיסון בשנת 2021.
הארגון קורא לכל המדינות, עשירות ועניות, לטפל בחסמים לחיסוני שגרה בילדים, החל מחסמים שנגרמים בשל דיסאינפורמציה, דרך זמינות, נגישות או עלות.
התפרצות חצבת, אדמת ופוליו בישראל
כפי שדווח בדוקטורס אונלי, סקר עמדות הורים שהזמין משרד הבריאות ופורסם בינואר האחרון, מגלה כי חלה עלייה דרמטית ומובהקת בשיעור הנחשפים לטענות נגד חיסונים בתקשורת וברשתות החברתיות בשנים האחרונות - מ־59% ב־2016 ל־77% ב־2022. כמו כן, כעשירית מההורים רואים בחיסונים כאלה שעלולים להזיק לילדים (11% במגזר הכללי, 24% במגזר הבדואי).
ד"ר שרון אלרעי-פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, אמרה: "יש ערעור אמון בסיסי באחד הכלים החשובים שהאריכו תוחלת חיים ומנעו תחלואה ונזק. שומעים יותר ויותר אמירות על כך שחיסון אינו חיובי ואינו מגן, שרופאים הם 'רוצחים בלבן', וזה גורם לנזק. אנחנו מתחילים לראות ירידה בחיסוני שגרה וככל שנרד בהיענות, כך נראה יותר התפרצויות של מחלות זיהומיות. היו לנו התפרצויות חצבת ואדמת באנשים לא מחוסנים".
בחודש שעבר יצא איגוד רופאי הילדים בקריאת חירום לעצירת התפשטות הפוליו בישראל. האיגוד פרסם נייר עמדה הנושא את הכותרת "פוליו - קריאת חירום" ובו המלצות דחופות להיערכות כוללת לאיתור פעיל וחיסון ילדים לא מחוסנים במסגרת המאבק למניעת מחלת הפוליו בישראל.