• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
מחקרים

התפקיד של מזון רווי פחמימות בחומרת התלקחות אסתמה בילדים

ממחקר אשר פורסם לאחרונה עולה כי צריכה מופרזת של מזונות ומשקאות עתירי פחמימות קשורה בחומרת התלקחות של אסתמה בילדים מתחת לגיל 6

בעשורים האחרונים, התזונה במדינות מתפתחות הפכה לדלה בפירות וירקות, זאת לעומת משקאות ממותקים בהם הצריכה הפכה נפוצה יותר. נכון להיום, כל העדויות בדבר קשר בין אסתמה לצריכת פחמימות הודגמו בילדים בני 6 ומעלה.

במחקר חתך אשר פורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Asthma ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין צריכה של מאקרונוטריאנטים לחומרת אסתמה. המחקר התמקד בילדים בגילאי 2-6 שנים.

הנבדקים במחקר הגיעו לטיפול עקב התלקחות אסתמה. נתוני התזונה שלהם נאספו בעזרת שאלון תדירות צריכת מזון (Food frequency questionnaire – FFQ), שאלון אשר עבר תיקוף באוכלוסייה הקולומביאנית. הערכת חומרת ההתלקחות, נעשה בעזרת הדירוג לאסתמה חריפה GINA Classification. הערכה לגורמי סיכון הקשורים באופן עצמאי לחומרת התלקחות אסתמה נעשתה בעזרת רגרסיה לוגיסטית אורדינאלית.

המחקר כלל 228 מקרי התלקחות של אסתמה. חומרת האסתמה נמצאה ביחס ישר למינון החלבונים והפחמימות בתזונתם של הנבדקים. הגורמים אשר לגביהם בוצעה הערכה בניתוח הרב-משתני כללו – CRP (יחס סיכויים = 1.05, CI 95%: 1.03-1.07), עישון בבית (יחס סיכויים = 3.92, CI 95%: 1.82–8.44), אטופיק דרמטיטיס (יחס סיכויים = 3.82, CI 95%: 1.59–9.21) ומזון עשיר בחלבונים (יחס סיכויים = 0.11, CI 95%: 0.03–0.33) ופחמימות (יחס סיכויים = 2.42, CI 95%: 1.09–5.80).

מתוצאות מחקר זה עולה כי בקרב ילדים בגילאי 2-6 ולאחר תיקנון לפי גורמי סיכון ידועים כמו אטופיה, עישון ו-CRP נמצא קשר בין תזונה רווית פחמימות וחומרת התלקחות אסתמה. החוקרים קוראים לפיתוח של מדיניות ציבורית בריאותית המוכוונת לילדים עד גיל 6 בנושא צריכת מזונות עשירים בסוכר.

מקור:

Antonio Buendía J, Acuña-Cordero R, Patiño DG. The role of high carbohydrate-rich food intake and severity of asthma exacerbation in children between 2 to 6 years aged. J Asthma. 2022 Apr 17:1-7. doi: 10.1080/02770903.2022.2062672. Epub ahead of print. PMID: 35389320.

נושאים קשורים:  מחקרים,  אסתמה,  התקלחויות,  פחמימות,  תזונה
תגובות