• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
COVID-19 בישראל

היענות גבוהה של רופאים לחיסון ילדיהם ופחות בקרב אחיות

81% מקרב הרופאים ו-56% מהאחיות שהשתתפו בסקר הצהירו כי הם יחסנו את ילדיהם בני 11-5 | 56% מההורים בציבור הכללי לא מתכוונים לחסן את ילדיהם או לא יעשו זאת בשלב זה

ילד מקבל את החיסון לקורונה במרפאת הכללית בירושלים. צילום ארכיון: אוליביה פיטוסי/ פלאש 90

81% מקרב הרופאים ו-56% מקרב האחיות שהשתתפו בסקר שבוצע בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן בצפת הצהירו כי הם יחסנו את ילדיהם בני 11-5. בסקר שותפו גם הורים שאינם נמנים על צוותי הרפואה ובסך הכל 3,817 משתתפים, כאשר ביניהם 1,124 רופאים מכל בתי החולים ומרפאות הקהילה במקומות שונים בארץ וכן 856 אחים ואחיות במוסדות הבריאות. הסקר נעשה לפני שבועיים, טרם החל מבצע חיסוני הילדים בגילאים הללו, בהובלת ד"ר עמיאל דרור מבית החולים גליל-נהריה, ועליו דיווח הבוקר (ד') עידו אפרתי ב"הארץ".

מבין כלל אוכלוסיית הסקר, 56% מההורים לא מתכוונים לחסן את ילדיהם או לא יעשו זאת בשלב זה. 77% מבין ההורים שציינו כי הם לא יחסנו את ילדיהם הם מחוסנים בעצמם לפחות במנת חיסון אחת, והיתר לא מחוסנים. בציבור הערבי הנכונות לחסן נמוכה יותר -  34% בלבד, לעומת 47% בקרב הציבור היהודי.

בסקר קודם שערך אשתקד ד"ר דרור על היענות לחיסונים בקרב מבוגרים טרם הגיעו החיסונים לישראל, החשש מבטיחות היווה את הסיבה העיקרית להימנעות או להססנות, בעוד שעתה הסיבה הראשונה בקרב ההורים בהחלטה לא לחסן היא התחלואה הנמוכה בקרב ילדים ורק לאחר מכן החשש מבטיחות ותופעות לוואי.

היענות גבוהה יותר נמצאה בקרב רופאים ורופאות, אחיות ואחים במערכת הבריאות. עם זאת נמצא פער בהחלטה לחסן ילדים בין רופאים לבין אחים ואחיות (81% ו-56% בהתאמה) שהשתתפו בסקר. "בקרב ציבור הרופאים ההיענות אמנם גבוהה משמעותית בהשוואה לציבור הכללי, אבל העובדה ש-19% מהם אינם מתכוונים לחסן ילדיהם בולטת ואף מטרידה הרבה יותר מאותם 81% שהצהירו על כוונתם לחסן את ילדיהם. כך גם לגבי האחים והאחיות", אמר ד"ר דרור.

מה מניע את הנסקרים לחסן? הסיבה הראשונה והשכיחה ביותר: החזרה לשגרה של ההורה (עבודה, פעילויות פנאי) ושל הילד. לא באה לידי ביטוי תחושת מסוכנות לתחלואה. מה יגרום להורים לזרז את מתן החיסון לילדים? קבלת החיסון על ידי הרופא המטפל בשגרה בילדיהם או בידי אחות מוכרת וכן נוכחות רופא ילדים במתחם החיסונים, קבלת יום חופשה ממקום העבודה, או הסעה מאורגנת מהבית אל מתחם החיסונים וחזרה ממנו, וכן קבלת החיסון בקרבת מקום המגורים.

פרופ' מיכאל אדלשטיין, מומחה בבריאות הציבור בפקולטה לרפואה באוניברסיטת בר אילן, מצוטט בדיווח: "19% שלא מחסנים בקרב רופאים זה אולי נתון גבוה, אבל אם מסתכלים על הסקר שנעשה לגבי היענות של צוותי רפואי להתחסן לפני שהחיסונים הגיעו, שיעור הלא מתחסנים היה גבוה יותר. יש תהליך של עלייה בהיענות. אם נערוך סקר כזה בעוד שלושה חודשים, שיעור ההיענות יהיה גבוה יותר".

נושאים קשורים:  חיסונים,  חיסון ילדים,  סקר,  חדשות,  19-COVID,  קורונה,  ד"ר עמיאל דרור,  פרופ' מיכאל אדלשטיין
תגובות
אנונימי/ת
24.11.2021, 19:31

"אם נערוך סקר כזה (בקרב הרופאים) בעוד שלושה חודשים, שיעור ההיענות יהיה גבוה יותר".
בטח!
יהיה מספיק זמן ללחוץ עליהם או לסחוט אותם באיומים, כפי שעשו עם התו הירוק.

אנונימי/ת
24.11.2021, 21:40

למדתי רפואה בטכניון, למדתי ביולוגיה של התא, למדתי אימונולוגיה, רופא שלא מתחסן כנראה לא למד בפקולטה לרפואה או שהוא מתחזה לרופא

אנונימי/ת
25.11.2021, 00:26

אז תסביר את המנגנון שהחיסון עובד בו. למה שמערכת HLA תזהה את כל התא כזר בגלל חלבון אחד ואם כבר זיהתה, למה שלא תיצור מחלה אוטואימונית.
ואני לא מתחסן ולא מחסן את הילדים ועדיין רופא…
כנראה שכמו כל דבר בחיים 20/80 מסביר הכל, 20% מהרופאים מייצגים 80% מההגיון הרפואי, 80% סתם עדר.

אנונימי/ת
25.11.2021, 12:05

מצדיע לך. מסכים עם כל מילה.

אנונימי/ת
25.11.2021, 12:06

מצדיע לאנונימי 00:26. לא לאנונימי 21:40.

אנונימי/ת
06.12.2021, 22:03

מתנגדי החיסונים- המשיכו לנבוח, השיירה עוברת