משרד הבריאות פרסם אמש (ב') ממצאי סקר טלפוני שנערך בקרב הורים לילדים מגיל שלוש עד 18 שחלו בקורונה והחלימו וממנו התברר כי הם עדיין מציגים תסמינים ארוכי טווח של המחלה: 11.2% מהמשתתפים בסקר דיווחו על Long Covid.
עוד בעניין דומה
מטרת הסקר היתה לאפיין את שכיחותם ומשכם של תסמינים ארוכי טווח לאחר ההחלמה ממחלת הקורונהה. נטלו חלק בסקר שנעשה בין 31 במאי ל-13 ביוני השנה 13,834 הורים לילדים שחלו והחלימו.
בהודעת משרד הבריאות נמסר כי הממצאים העיקריים שעלו מהסקר: התסמינים המתמשכים קיימים בקרב הילדים החולים בישראל. 11.2% מהילדים חוו תסמינים כלשהם לאחר ההחלמה ובין 1.8% ל-4.6% מהם, בתלות בגילם, מציגים עדיין תסמינים שונים גם בחלוף שישה חודשים מהמחלה האקוטית שממנה החלימו למעשה.
נמצא גם קשר בין גיל הילד שחלה והחלים לבין הסיכוי לחוות תסמינים ארוכי טווח. ככל שגיל הילד עולה, גם הסיכוי לתסמונת עולה. בקרב ילדים בגילאי שלוש עד שש נמצאו תסמינים ארוכי טווח ב- 1.8% מהם, לעומת 4.6% בקרב בני 12- 18 שנה.
כן נמצא מתאם בין מחלה תסמינית לבין הסיכוי לחוות תסמינים ארוכי טווח לאחר מכן. בקרב בני 18-12 שחלו ובמהלך מחלתם היו להם תסמינים, ל–5.6% היה לאחר מכן Long COVID לעומת 3.5% בקרב אלה שלא חוו תסמינים כשאומתו כחיוביים לנגיף. תמונה דומה ניתן לראות גם בקרב קבוצות הגיל האחרות.
בסיכום הדגישו עורכי הסקר כי בהתאם לממצאים המצטברים בעולם, ניכר שיש לנגיף הקורונה השפעות ארוכות טווח לא רק על אוכלוסיית המבוגרים אלא גם בקרב ילדים. השיעור של התחלואה ארוכת הטווח המדווח משמעותו שיש בישראל כיום אלפי ילדים שחלו בקורונה ולכאורה החלימו, אבל הם מציגים תסמינים ארוכי טווח.
בתוך כך גם עלה חשד בקרב גורמי מקצוע שונים כי מספר הילדים הנמצאים בבידוד כיום עקב חשיפה לנגיף או מגע עם מאומת כנראה כפול מהמדווח. על פי משרד הבריאות, נכון לאתמול, היו כ-150 אלף תלמידים בבידוד, כ-40 אלף נדבקו בנגיף, אבל ההערכה היא שמספר המבודדים למעשה מתקרב ל-300 אלף מאחר שהורים רבים נמנעים מלדווח לאתר משרד הבריאות.
בין המומחים הסבורים שמספר התלמידים המבודדים במציאות כפול מהמדווח, פרופ' דורון גזית מצוות היועצים של האוניברסיטה העברית, המפרסם אחת לשבוע את ניתוח הנתונים שלו ואת התחזית לתקופה הקרובה. להערכתו, סביר יותר להניח שעל כל ילד שהוא מאומת קורונה ולכן נמצא בבידוד, יש עשרה מבודדים שלא נדבקו אבל היו במגע חברתי כלשהו עם אותו מאומת וגם הם אמורים להימצא בבידוד עקב כך. פרופ' גזית סבור כי הפער נובע מאופן הדיווח למשרד הבריאות ולמעשה מתת דיווח.