• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
COVID-19 בישראל

שנה"ל תיפתח כסדרה בערים שאינן אדומות - התלמידים יחוסנו בבתיה"ס

30 אלף עובדי הוראה טרם התחסנו, רבים מהם סרבני חיסונים | ראש הממשלה בנט מתריע מפני התפרצות "אומגה", זן חדש של נגיף הקורונה, שייתכן שיהיה עמיד לחיסונים

ביום פתיחת שנת הלימודים יידרשו כל הילדים עד גיל 12 להציג אישור הורים לביצוע בדיקת אנטיגן שתוצאתה שלילית. צילום. יוסי אלוני / פלאש 90

בתום ישיבה שקיים קבינט הקורונה שבה הוצגו גישות ודעות שונות מצד המשתתפים ונמשכה עד לאחר חצות אמש (א'), הוחלט סופית ששנת הלימודים תיפתח כסדרה ב-1 בספטמבר. ההחלטה זוכה הבוקר לתגובה חיובית מפרופ' צחי גרוסמן, יו"ר האיגוד לרפואת ילדים, שאמר: "הקבינט הוכיח בהחלטתו כי הוא מגן על ילדי ישראל. רק פתיחת שנה"ל כסדרה בכל הרמות והשכבות תציל את ילדי ישראל מנזקים נפשיים, חברתיים ובריאותיים, שהם חמורים לא פחות מהקורונה. בשילוב של מסיכות, חיסונים שיינתנו בבתי הספר והבדיקות, יוכלו הילדים וכולנו לנצח את המגיפה".

החלטת שרי הקבינט כוללת גם את הנושאים הבאים: בערים שאינן אדומות ובכל הגילים, הלימודים יתקיימו כרגיל. התלמידים יחוסנו בשטח בתי הספר בשעות הלימודים, בכפוף לאישור ההורים. בערים האדומות, כאשר מספר התלמידים המחוסנים בכל כיתה בשכבות ח'-י"ב נמוך מ-70%, הכיתה תעבור ללמידה מרחוק. כן הוחלט שמתווה "התו הירוק" יחול גם על צוותי ההוראה בגני הילדים ובבתי הספר ועל הצוותים המטפלים במערכת הבריאות. ביום פתיחת שנת הלימודים יידרשו כל הילדים עד גיל 12 להציג אישור הורים לביצוע בדיקת אנטיגן שתוצאתה שלילית.

לצד כל זאת, מאתמול נכנס לתוקף התיקון לתקנות החינוך והוא קובע מתווה תו ירוק במוסדות להשכלה גבוהה, קורסים והכשרות. על פי תיקון זה, הכניסה למוסד להשכלה גבוהה, למוסד על-תיכוני להכשרה או קורסים לבגירים, לבחינות מיון או הסמכה, תתאפשר רק למי שהציג תו ירוק או תוצאות בדיקה מהירה. מנועי חיסון יכולים להציג בדיקה מהירה או PCR. המוסד צריך לאפשר לימודים מרחוק למי שאיננו בעל תו ירוק.

בהכשרות המעשיות שלא ניתן לבצען מרחוק בשל ציוד או תשתיות מסוימות הנמצאות במוסד, כגון שיעורי אנטומיה הכוללים דיסקציה, שיעורים פיזיים למאמני התעמלות וכו' - הם יתקיימו ללא הצגת תו ירוק, אלא תחת הנחיות "התו הסגול": בקבוצות של עד 50 בשטח סגור/ 100 בשטח פתוח ושמירת מרחק של 2 מטרים בין המשתתפים.

פעילויות חוגים ותנועות הנוער ברשויות "אדומות" ו"כתומות" תתקיים בשטח פתוח בלבד. חובת עטיית מסיכה בשטח סגור בכל מוסד חינוכי היא מכיתה א' ומעלה. כמו כן פעילות של מפעיל חיצוני במוסד חינוכי, רק אם הוא הציג אישור "תו ירוק" או תוצאה שלילית בבדיקת קורונה. בטיולים הכוללים לינה, בחינוך הלא פורמלי והעל-תיכוני תהיה חובת הצגת אישור "תו ירוק" או תוצאה שלילית בבדיקת PCR. בבתי ספר יסודיים ועל-יסודיים, הפעילות היא במסגרת קבוצות קבועות של כיתת האם בלבד.

נושא אחר שטרם סוכם סופית עוסק בהמלצת משרד הבריאות להגביל זמנית, לשלושה שבועות, את ההתקהלויות בכל ענפי המשק, לרבות ספורט ואירועי תרבות: רק 500 איש בחללים הפתוחים ו-400 בחללים הסגורים, כדי להבטיח התגברות על גל התחלואה.

על פי מצגת המל"ל שהובאה לפני תחילת הדיון מתברר: מתוך בדיקות סרולוגיות שנעשו עד אתמול בקרב 50,245 תלמידים בגיל 12-3, מספר התוצאות החיוביות עמד על 7,870 - דהיינו 15.5%. במערכת החינוך, 16,913 תלמידים נמצאו מאומתי קורונה ו-1,697 אנשי צוות חינוכי. רק ביממה הקודמת נוספו 70 תלמידים ושבעה אנשי צוות חינוכי למניין המאומתים אבל בו בזמן גם החלימו 565 תלמידים ו-81 אנשי צוות חינוכי. במקביל, עוד 1,567 תלמידים ו-164 אנשי הוראה נכנסו ביממה האחרונה לבידוד ובסך הכל עתה 32,847 תלמידים ו-3,033 אנשי צוות חינוכי מבודדים.

30 אלף עובדי הוראה טרם התחסנו

עוד נמסר כי במערכת החינוך 37 צוותי חינוך אינם פטורי בידוד לעומת 234,387 הפטורים מבידוד. כמו כן נמסר כי לערך 30 אלף עובדי הוראה טרם התחסנו ויש ביניהם רבים שהם סרבני חיסונים.

ההחלטות התקבלו בצל דיווחים ותלונות שזרמו מהשטח על תקלות ואי-סדרים שהיו במתחמי בדיקות סרולוגיות שונות שנפתחו אתמול, מה שהביא את ראש הממשלה לדרוש ממשרד הבריאות ופיקוד העורף להעלות את מספר עמדות הבדיקה בכל הארץ מ-400 ל-600 ומעלה לפחות. כמו כן, עדיין אין סיכום ברור מי הגורם שיבצע את החיסונים לתלמידים.

משרד החינוך הציע להוציא לחל"ת סרבני חיסון או סרבני בדיקות וגם להפעיל את תקנות התו הירוק המחמירות במקומות העבודה שבהם קיימת חשיפה של עובדים לקהל, במוסדות המטפלים באוכלוסיה שבסיכון ובמוסדות שבהם קיימת חשיפה נרחבת לאוכלוסיה שאיננה מחוסנת. אולם, על מנת להוציא מהלך זה לפועל יידרש מיפוי מדוקדק של כל המקומות הללו העומדים בקריטריונים. עוד המליץ משרד החינוך לדרוש בדיקה של עובדים ומבקרים במתחמי קבלת הקהל, ובלבד שלא מדובר בשירות חיוני. סוג הבדיקה המומלצת היא PCR בתדירות של אחת לשבוע, או בדיקת אנטיגן מהירה שאיננה בדיקה ביתית, פעמיים בשבוע.

נושא אחר שטרם סוכם עוסק במתווה לקיום תפילות ראש השנה ברחבת הכותל במערבי בירושלים. השרים גם אישרו את מתווה הטיסות לאומן: הנוסעים, לרבות מחוסנים ומחלימים, יחויבו בהצגת תוצאת בדיקת קורונה שלילית שבוצעה עד 72 שעות לפני הטיסה. גם בחזרה לארץ הם יידרשו להציג תוצאת בדיקת קורונה שלילית שבוצעה עד 72 שעות בטרם העלייה למטוס. עם הנחיתה בנתב"ג, תיערך לכולם בדיקת קורונה נוספת והם יידרשו גם להיכנס לבידוד ל-14 יום או לשבעה ימים, בכפוף לשתי בדיקות שליליות.

במהלך הדיון אמר ראש הממשלה נפתלי בנט כי יש להתכונן גם להתפרצות זן חדש של נגיף הקורונה המכונה "אומגה", שייתכן שיהיה עמיד לחיסונים. במסגרת זאת אושרו סמכויות מיוחדות לפיקוח טכנולוגי על החייבים בבידוד, ולא רק על אלה ששבו מחו"ל. הכוונה בעיקר לשימוש בהסכמה באפליקציית "הסכמון" המאפשרת למשטרה לוודא את מיקומו של מחויב הבידוד באמצעות וידיאו ולא רק בהסתמך על מיקומו, וזאת בשל החשש שאדם אחר השיב בשמו לפניית המשטרה.

נושאים קשורים:  שנת הלימודים,  ראש הממשלה נפתלי בנט,  פרופ' ערן סגל,  תו ירוק,  מערכת החינוך,  משרד הבריאות,  19-COVID,  קורונה
תגובות