ניהול מצב בו אמא חולת קורונה והיילוד בריא במהלך המגפה העולמית בעקבות וירוס SARS-CoV-2 מהווה אתגר גדול לרופאי ילדים. ההמלצות העדכניות בנוגע לאמהות עם זיהום ב-SARS-CoV-2 הינן להפריד בין אמא ליילוד או לאפשר ביות עם נקיטת אמצעי זהירות מירביים. עד כתיבת מאמר זה לא היה מידע אודות הסיכון להדבקת היילוד ב-SARS-CoV-2 מאמו בביות מלא.
עוד בעניין דומה
מטרת המחקר הייתה לראות מה הסיכון של הדבקה של היילוד בSARS-CoV-2 מאמו לאחר הלידה בעת שהייה באותו חדר והנקה.
בוצע מחקר פרוספקטיבי בהשתתפות מרכזים רבים אשר גייס זוגות של אמהות ויילוד שלהם בין התאריכים 19 למרץ 2020 ועד 2 למאי 2020. החוקרים עקבו אחר זוגות אלו עד 20 ימים לאחר הלידה, בממוצע (טווח של 18-22 ימים). המחקר בוצע בשישה מרכזי לידה ייעודיים לאמהות חולות בקורונה בחבל Lombardy בצפון איטליה. במחקר השתתפו 62 יילודים ל-61 אמהות שהיו חולות בקורונה, ואשר עמדו בקריטריונים לביות לפי מצבם הקליני ואשר היילוד נמצא שלילי לקורונה על בסיס משטף אף. החשיפה שנבדקה הייתה מעבר של זיהום בקורונה מהאמא ליילוד במהלך שהייה משותפת בחדר והנקה תוך שמירה על פרוטוקולים להפחית ככל האפשר את ההדבקה של היילוד. התוצאים שנבדקו היו מאפיינים קליניים של זיהום בקורונה ו-RT-PCR ממשטח אף של היילוד בימים 0, 7 ו-20 ללידה לזיהוי SARS-CoV-2.
תוצאות המחקר הדגימו כי מתוך 62 יילודים שהשתתפו במחקר (25 בנים) שנולדו ל-61 אמהות (גיל ממוצע של 32 שנים, טווח בין רבעוני של 28-36 שנים) רק יילוד אחד (1.6%, רווח בר-סמך של 95%, 0-8.7%) אובחן עם זיהום בקורונה בבדיקות שלאחר הלידה. במקרה הזה הביות הופסק ביום ה-5 עקב החמרה במצבה הקליני של האמא. היילוד נמצא חיובי לנגיף ביום השביעי לחייו ופיתח קוצר נשימה קל. 95% מהיילודים שהשתתפו במחקר ניזונו מהנקה.
מסקנת החוקרים הייתה כי אמהות שנמצאות חיוביות לקורונה יכולות לשהות יחד עם היילוד באותו חדר ולהניק את היילוד, כל עוד הן יכולות לטפל בתינוק, ללא חשש להדביק את התינוקות.
מקור: