• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חדשות

הילד קיבל דום לב על רקע גנטי, ההורים שסבלו ממחלה שקטה ניצלו

ב-70% מהילדים שטופלו בשנים האחרונות ברמב"ם אחרי שעברו דום לב התברר שמדובר בבעיה תורשתית - כך ניצלו למעשה חייהם של עשרות מקרובי המשפחה שלהם שהוזמנו לאבחון ולמעקב

בדיקת אק"ג לילד. צילום: שאטרסטוק

שיעור ניכר של ילדים ובני נוער עד גיל 18 שהגיעו למרכז הרפואי רמב"ם בחיפה טופלו עקב הפרעות קצב לב על רקע גנטי-תורשתי. בעקבות צבר נתונים זה החליט בית החולים לפעול להגברת המודעות לתופעה.

בין השנים 2018-2011 הגיעו לרמב"ם עם אירוע של דום לב 100 אנשים עד גיל 35 ומהם 29 היו עד גיל 18. התברר שהם סובלים מהפרעות בקצב הלב תורשתיות. הטיפול שעברו והאבחנה לגבי מהות הבעיה הצילה למעשה חייהם של עשרות מקרובי המשפחות של אותם מטופלים. בעקבות זאת החליט בית החולים לפעול לקידום המודעות להפרעות לבביות על רקע גנטי ואבחון מוקדם של הבעיה. ב-19 ביוני (ו') יתקיים במסגרת יוזמה זאת משחה תחת הכותרת "שוחים מהלב".

מהפרטים שמסר רמב"ם עולה כי בתקופה שנסקרה, יותר מ-100 מטופלים מתחת לגיל 35 וביניהם 29 עד גיל 18 עברו דום לב והופנו למרפאה להפרעות קצב תורשתיות לצורך אבחון הסיבה לכך. הבירור המעמיק העלה שב-80% מהמקרים נמצאה הסיבה לדום לב וב-70% מהם נמצא שמדובר בבעיה תורשתית.

בעקבות זאת, 155 בני משפחה של אותם הילדים עברו אבחון: 72 (46%) אובחנו עם בעיה דומה ועם סיכון עתידי לדום לב, 65% מבני המשפחה (47) נזקקו למעקב מרפאה ולטיפול תרופתי על מנת למנוע הפרעת קצב מסכנת חיים, תשעה מהם (12%) נזקקו להשתלת קוצב דיפברילטור. מתוך קבוצת המושתלים, ארבעה חוו התקף לב והקוצב אכן הציל את חייהם.

לפני ההגעה לאבחון נראה היה שכל אותם קרובי משפחות היו בריאים אלא שבפועל הם סבלו ממחלה שקטה שעלולה לסכן את חייהם.

ד"ר מירי בליך, מנהלת המרפאה ברמב"ם העוסקת בהפרעת קצב לב תורשתית, מסרה: "חשוב להבהיר כי כל אותם אנשים היו בטוחים שהם בריאים לחלוטין ולא התלוננו על מצבם הבריאותי. הם אובחנו רק מאחר שבן משפחה שלהם, ילד, אח קטן או בן דוד עבר דום לב, אבל כך חייהם ניצלו וטרגדיה משפחתית נוספת נמנעה.

"במקרה שבן המשפחה מאובחן עם אותה בעיה כמו זה שעבר דום לב, יש צורך להעריך את חומרת הבעיה, את מידת הסיכון העתידי לדום לב ובהתאם לכך לקבל את הטיפול המתאים שימנע דום לב. זה האתגר הגדול והמומחיות של המרפאה שהיא שירות ייחודי עבור תושבי צפון הארץ. במידה שמתרחש דום לב אצל ילד או צעיר במשפחה, חשוב מאוד שכל בני אותה משפחה יגיעו לבירור במרפאה".

עוד ציינה ד"ר בליך כי דום לב הוא הסיבה העיקרית למוות בקרב ילדים בריאים, כאשר ב-80% מהמקרים הסיבה היא תורשתית. במקרים רבים דום הלב עלול להיות הביטוי הראשון של הבעיה. לכן, המניעה היא יותר מורכבת והבירור אצל כלל בני אותה משפחה הוא בעל חשיבות מכרעת".

האירוע "שוחים מהלב – כף הכרמל" הוא מיזם משותף לרמב"ם, עיריית חיפה, חברת שוונג וגורמים נוספים ומוקדש להעלאת המודעות לתופעה ולגיוס מימון למחקר לניבוי ולמניעת מוות פתאומי לבבי (Sudden Cardiac Death) בקרב אוכלוסיות ילדים וצעירים עד גיל 35.

נושאים קשורים:  רמב"ם,  הפרעות קצב תורשתיות,  דום לב,  תורשה,  חדשות,  בית החולים רמב"ם,  מחלות לב בילדים,  ד"ר מירי בליך
תגובות
17.06.2020, 20:34

יש לזה שם אחד, רפואה מונעת טובה.

אנונימי/ת
18.06.2020, 06:34

יפה
ומה עם ילדנו הרופאים המובטלים בגלל חוסר תקנים ?

אנונימי/ת
28.06.2020, 21:58

איפה חוסר תקנים??? יש מלא תקנים במחלקות פנימיות, ילדים ובעיקר פגיות, בכירורגיה כללית, במחלקות הרדמה. אם ילדנו הרופאים רוצים דווקא להתמחות במחלקות עור, עיניים, א.א.ג, פלסטיקה או נוירוכירורגיה שם כמות תקנים מוגבלת מאד ולא מספיקה לכל המעוניינים, ובשום פנים ואופן לא רוצים את המחלקות שהזכרתי, אז קוראים להם לא "מובטלים" אלה "מפונקים".

אנונימי/ת
28.06.2020, 22:34

כמה שאת צודקת!!!! מרשם יביאו עלינו 2000 תקנים מיותרים ללא בקרה- ונהיה המדינה עם הכי הרבה רופאי עור, עיניים, פלסטיקה ואאג לנפש... לעומת זאת מלכת הרפואה תמשיך להיות מוטלת בקרן זווית

אנונימי/ת
29.06.2020, 12:44

לא ברור דבר אחד - מה בדיוק האבחנה? על איזה סוג של הפרעות קצב מדובר? זה מגזין לרופאים ולא לאוכלוסיה רגילה, אפשר לתת מידע יותר מדוייקת. מרגיז.