עד כמה ריחוק-חברתי פיזי, שימוש במסיכות אף-פה ומיגון לעיניים מונעים או מפחיתים את שיעורי הסיכון להידבק בנגיף קורונה?
עוד בעניין דומה
המחקר שהוגדר כ"מקיף ביותר שנעשה עד כה" בנושא הזה התפרסם בשבוע שעבר ב-The Lancet ובו סוכמו ממצאים מתוך 172 מחקרי תצפית שנעשו ב-16 מדינות בשש יבשות בעולם, בכלל זה מחקרים בקרב עובדי בריאות בקהילה ובבתי החולים.
הדו"ח נכתב על ידי צוות רופאים-חוקרים מאוניברסיטת מק'מאסטר בקנדה ובהשתתפות חוקרת מהמכון למחקר קליני באוניברסיטה האמריקאית בביירות, לבנון. החוקרים צירפו למסמך זה עבודה נוספת בנושא שפרסמו באותו כתב עת שני חוקרים אחרים - האחד מאוניברסיטת ניו-סאות'-וולס בסידני, אוסטרליה והאחר מהמרכז למניעת מחלות בבייג'ינג.
הדו"ח מציג, בערכים כמותיים, את הסיכוי להידבקות ולהעברת הנגיף בין בני אדם כאשר הם ממוגנים בהתאם להנחיות גורמי הבריאות השונים, בכלל זה בישראל. מחברי הדו"ח כתבו: "מומלץ שבני אדם ישמרו על ריחוק פיזי זה מזה, וככל שהמרחק ביניהם יהיה גדול יותר, כך הסיכון להידבקות קטן יותר".
בריחוק פיזי: הסיכוי להעברת הנגיף מאדם לאדם כאשר הם במרחק של פחות ממטר זה מזה הוערך במחקר ב-12.8%, אבל הסיכוי או הסיכון פוחת ל-2.6% כאשר המרחק הוא ממטר ומעלה וכאשר המרחק ביניהם גדל לשני מטרים מטר – הסיכוי להידבקות פוחת אף יותר והוא אכן הרבה יותר יעיל ומומלץ. עם זאת "מידת הוודאות המלאה" של הראיה הזאת נקבעה במחקר כ"מתונה".
בשימוש במסיכת אף-פה: הסיכוי להעברת הנגיף מאדם לאדם כאשר אינם עוטים מסיכות, כולל מסיכות N95, נקבע כ-17.4% והוא יורד ל-3.1% כאשר עוטים מסיכה. עם זאת, מידת הוודאות של ממצא זה בכל זאת חושבה כ"נמוכה".
שימוש במיגון עיניים (מסיכה שקופה): הסיכוי להעברת הנגיף ללא מיגון העיניים הוא 16% לעומת 5.5% "כאשר יש צורה כלשהי של הגנה" כמו שימוש במגן הפנים השקוף ה-visor או משקפי ההגנה (גוגלס). גם כאן מידת הוודאות המלאה היא "נמוכה".
מחברי הדו"ח ציינו שלא בחנו ניסויים בהקשר זה שנעשו במתכונת אקראית.
בעקבות מחקר זה הפיץ ה-WHO הודעה שבה הוא למעשה שינה את נוסח ההמלצות-הנחיות והעצות שלו לגבי שימוש במסיכות. ההודעה החדשה מדגישה שמומלץ לעטות מסיכות במרחב ציבורי – ויש מדינות שהוראה זו נקבעה כחובה בהן – כאשר אין אפשרות לשמור על ריחוק פיזי בהתאם להמלצות הרגילות. "המידע המצטבר הראה שמסיכה משמשת מחסום להפצתה פוטנציאלית של הזיהום הטיפתי" נאמר בהנחיה העדכנית.
ה-WHO סבר בעבר שאין מספיק ראיות לכך ששימוש חובה במסיכות כאלו יעיל עבור עובדי מערכות בריאות, אבל בהדרגה השתנתה גישתו. מומלץ שהשימוש במסיכות יהיה חובה בתחבורה ציבורית, בחנויות, בקניונים ובכל סביבה שיש בה התקהלות המונית.