דום נשימה חסימתי בשינה (OSA) הוא האינדיקציה השכיחה ביותר להסרת שקדים ואדנואידים בילדים. בדיקת אוקסימטריה ביתית עדיין נמצאת בשימוש באבחנת OSA בילדים למרות חוסר קורלציה עם בדיקות מעבדה מסוג פוליסומנוגרפיה (PSG). מחקר זה בדק אילו פקטורים משפיעים על מנתחים לבחור מטופלים לתכנית של אוקסימטריה ביתית ואיך התוצאות באות לידי שימוש בניהול מטופלים. כמו כן נבדק האם ממצאים אבנורמליים בבדיקת אוקסימטריה נמצאים בקורלציה עם סיבוכים לאחר הניתוח.
עוד בעניין דומה
המחקר בוצע בצורת סקירה רטרוספקטיבית על ילדים עם חשד ל-OSA אשר עברו ניתוח להסרת שקדים ו\או ניתוח להסרת אדנואידים במהלך תקופה של 3 שנים. במהלך התקופה נרשמו מאפיינים דמוגרפיים, שילוב מחלות רקע, תוצאות טרום ניתוחיות של מבחן אוקיסמטריה וסיבוכים שלאחר ניתוח. ניתוח הנתונים בוצע בעיקר על ידי רגרסיה לוגיסטית באמצעות Stataי12.0 (College Station, Texas).
הנתונים במחקר נאספו מ-389 ילדים. 271 ילדים עברו אוקיסמטריה טרום ניתוחית (69.7%). במחקר נמצא כי לא הייתה קורלציה משמעותית בין גיל או נוכחות מחלות רקע והסיכוי לעבור אוקיסמטריה טרום ניתוחית בשינה. שיעור הסיבוכים שלאחר הניתוח היה 0.8%. לא הייתה קורלציה משמעותית בין תוצאות אבנורמליות במבחן אוקסימטריה בזמן שינה לבין סיבוכים שלאחר הניתוח. ילדים עם פרמטר אבנורמלי אחד או יותר במבחן אוקסימטריית השינה היו צפויים להיות תחת השגחה בבית החולים במשך לילה אחד לפחות (OR 2.4, p < 0.0001).
מנתחים הבוחרים בבדיקת אוקסימטריה ביתית בשינה להערכה בתר-ניתוחית בילדים עם OSA אשר מקבלים תשובה לא תקינה שולחים שיעור גדול יותר של ילדים להשגחה בבית החולים. המחקר מלמד כי האשפוזים הללו עלולים להיות לא נחוצים בהינתן הקורלציה החלשה בין מדידת אוקיסמטריה ביתית ו-PSG וכן שיעורים נמוכים של סיבוכים חמורים לאחר ניתוח.
מקור: