• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חלב אם

הקשר בין חלב אם, סוכרת הריון והרכב רקמת שומן בצאצא

החוקרים לא מצאו שהנקה על ידי אמהות שחלו בסוכרת הריון מעלה את הסיכון להשמנת הצאצא במהלך הינקות, הילדות או ההתבגרות ועל כן החוקרים ממליצים להמשיך לעודד אותה

הנקה. צילום אילוסטרציה

הנקה קצרת טווח מאמהות עם סוכרת הריון (gestational diabetes -(GDM יכולה להשפיע על המטבוליזם ולהגביר את הסיכון לסוכרת אצל הצאצא.

במחקר זה בחנו החוקרים את הקשר בין חשיפה תוך רחמית ל-GDM  להשמנה מינקות ועד התבגרות ואת השאלה האם הקשר הזה השתנה על ידי הנקה בגיל ינקות.

בעוקבת הלידה הסינית 'שנתון 1997' (7,342 ילודים, שיעור מעקב 88%), נעשה שימוש בנוסחאות הערכה כלליות על מנת להעריך את הקשר בין חשיפה תוך רחמית ל-GDM ל-BMI מותאם גיל ומין במהלך הינקות (3 עד 9 חודשים), הילדות (2 עד 8 שנים) וההתבגרות (8 עד 16 שנים) בהתאמה למין, גיל האם, מקום לידה, רעלת הריון, עישון ומיקום סוציו-אקונומי. כמו כן, בדקו החוקרים האם קשרים אלה הושפעו ממצב הנקת התינוק (תמיד פורמולה, מעורב, תמיד חלב אם) במהלך שלושת חודשי החיים הראשונים.

חשיפה תוך רחמית ל-GDMי(7.5%) קושרה עם ציון Z נמוך יותר של BMI  במהלך הינקות (0.13-, רווח בר-סמך 95% 0.22- עד 0.05-) אך עם ציון Z גבוה יותר של BMI במהלך ההתבגרות (0.25, רווח בר-סמך 95% 0.11 עד 0.38). הנקה במשך שלושת החודשים הראשונים לא השפיעה על הקשר בין חשיפה תוך רחמית ל-GDM עם BMI מאוחר יותר (כל ערכי ה-P עבור הקשר גדולים מ-0.4).

על בסיס ממצאים אלה הסיקו החוקרים שחשיפה תוך רחמית ל-GDM קושרה עם השמנה גדולה יותר במהלך הילדות וההתבגרות. הנקה בינקות המוקדמת על ידי אמהות עם GDM לא קושרה עם השמנה גוברת בילדים ועל כן יש להמשיך לעודד אותה.

מקור: 

Hui, L.L. et al. (2018) International Journal of Obesity. 42

נושאים קשורים:  חלב אם,  הנקה,  הריון,  לידה,  סוכרת הריון,  השמנת ילדים,  פורמולה,  תחליף חלב,  מחקרים
תגובות