• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
סוכרת סוג 1

פעילות לבלב מלאכותי בעת אימון גופני מאומץ בחולי סוכרת סוג 1

מסקנת החוקרים היא כי מערכת שליטה גליקמית במעגל סגור בבני נוער עם סוכרת סוג 1 משפרת שליטה גליקמית ומפחיתה חשיפה להיפוגליקמיה במהלך פעילות ספורט חורף אינטנסיבית לעומת מערכת מעגל פתוח אשר מבוקרת על ידי רופא

26.12.2017, 10:53
פעילות גופנית וריצה בקרב בני נוער (צילום: אילוסטרציה)

פעילות גופנית מאומצת מהווה אתגר משמעותי בניהול סוכרת סוג 1. מערכות מעגל סגור (closed loop control-CLC) משפרות איזון גליקמי במהלך פעילות גופנית בעלת עצימות מוגבלת ומשך קצר. עם זאת, CLC לא נבדקו במהלך פעילות ממושכת ומאומצת בקרב בני נוער.

לסקי ישנם אתגרים מטאבוליים ייחודיים: פעילות גופנית ממושכת, קור, גובה, התרגשות פחד ולחץ. במחקר אקראי ומבוקר, 32 בני נוער עם סוכרת סוג 1 (גילאי 10-16) השתתפו במחנה סקי בן חמישה ימים (חמש שעות גלישה ביום) בשני אתרים בארצות הברית. המשתתפים חולקו בצורה אקראית ל-CLC של אוניברסיטת וירג'יניה או משאבה מוגברת חיישן הנשלטת מרחוק (remotely monitored sensor-augmented pump- RM-SAP). משתתפי קבוצות ה-CLC וה-RM-SAP הותאמו בצורה גסה על בסיס גיל והמוגלובין מסוכרר. בוצע מעקב מרחוק אחר כלל המשתתפים במשך 24 שעות ביממה על ידי הצוות הקליני.

החוקרים מצאו כי לעומת מעגל פתוח מבוקר רופא, אחוז הזמן בטווח הגליקמי הרצוי (70-180 מ"ג/ד"ל) השתפר בעת שימוש ב-CLC: 71.3% לעומת 64.7%, p=0.005 עם אפקט מרבי מאוחר בלילה. חשיפה להיפוגליקמיה וטיפול עם פחמימות השתפר באופן כללי (p=0.001 ו-p=0.007, בהתאמה) ובמהלך היום עם השפעה משמעותית של רמת הגלישה (p=0.0001 ו-p=0.006, בהתאמה). יכולת גלישה הייתה מאוזנת בשתי הקבוצות אך עם השפעת אתר משמעותית מאוד - גולשים חדשים בוירג'יניה וגולשים מנוסים בקולורדו. לא נצפו תופעות לוואי הקשורות ב-CLC והמשוב שהתקבל מהמשתתפים היו חיובי ביותר.

מסקנת החוקרים היא כי CLC בבני נוער עם סוכרת סוג 1 משפר שליטה גליקמית ומפחית חשיפה להיפוגליקמיה במהלך פעילות ספורט חורף אינטנסטיבית למרות האתגרים הנוספים של קור וגובה.

מקור: 

Breton, M.D. et al. (2017) Diabets Care. 40(12), 1644

נושאים קשורים:  סוכרת סוג 1,  לבלב מלאכותי,  בני נוער,  פעילות גופנית,  שליטה גליקמית,  היפוגליקמיה,  סקי,  מחקרים
תגובות