• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
דעות

כך אימצנו את המהפכה התזונתית באוכל לילדים ב"הדסה"

לאחר דיונים מקצועיים רבים, בחודשים האחרונים הוחלט על מהפך אשר יחל במנות המוגשות לילדים המאושפזים במחלקות הילדים השונות

לתזונה חשיבות רבה בקידום בריאות ומניעת חולי. זו הסיבה שניתן לכך דגש רב בארגוני הבריאות בכלל ובמשרד הבריאות בפרט, אשר לאחרונה הכריז על מהפכה בכל הקשור לתזונה, הכוללת סימון מאכלים עתירי סוכר, שמן ומלח ומניעת השמנה - כל זאת כאתגר לאומי.

כיום יש הקפדה על אוכל ביתי מבושל לעומת מזון מתועש, ועל הפחתת סוכרים ונתרן, הימנעות ממשקאות קלים ממותקים והימנעות משומן טרנס וצליה מרובה.

במחקרים רבים נמצא, כי תזונה עתירת שומן גורמת למחלות לב וכלי דם בשלב מוקדם של הילדות, והן עלולות להיות קשורות להתקשות העורקים ובמחקרים אחרים נמצא כי אכילת מזון מהיר לא רק פוגעת בגוף מבחינה פיזית אלא תשפיע על הרמה ועל ההתפתחות של יכולות הלמידה אצל ילדים.

לתזונה בריאה ונכונה כמו דיאטה ים-תיכונית, וזו המבוססת על פירמידת המזון, יש השפעה חיובית על הבריאות בכלל ובפרט באוכלוסית הילדים והתינוקות. המגמה העולמית, ובכללה זו הישראלית, מצביעות על חשיבות בחינוך נכון לתזונה בריאה והקניית הרגלי תזונה נכונים מהגיל הצעיר.

השינוי התפיסתי במחלקות בית החולים בנושא הארוחות החדשות נולד מתוך מודעות גוברת לתזונה בריאה מחד, ומאידך לפער בין מה שילדים אמורים לאכול לבין מה שהם אוכלים בפועל

במסגרת מגמה חשובה זו, נדמה שמעבר לאחריותם של ההורים בבדיקת מזונות וסימוניהם, אין מקום ראוי יותר שחייב לשמש דוגמה להקניית הרגלים מאשר בית חולים. כיום, בגישה שלנו בבית החולים, איננו מטפלים רק במחלה של הילד המאושפז אצלנו אלא בילד בכללותו, תוך שימת דגש על סביבתו ותנאי אשפוזו.

המרכז הרפואי "הדסה" הוא בית החולים הראשון בארץ שהרים את הכפפה והצטרף אל המגמה: מהפכת המזון הבריא עליה הכריז משרד הבריאות. מנות בריאות מופחתות סוכר ושומנים הן כעת חלק משגרת יומם של המאושפזים הצעירים במחלקות הילדים בהדסה.

לאחר דיונים מקצועיים רבים, בחודשים האחרונים הוחלט על מהפך אשר יחל במנות המוגשות לילדים המאושפזים במחלקות הילדים השונות, ובתהליך ממוקד אשר לווה על ידי שף מטבחי "הדסה" – עמית זיו - יחד עם מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה בבית החולים, רבקי הררי, נבנו מנות אשר הותאמו במיוחד לצרכי הילדים המטופלים במחלקות הילדים בהדסה.

המיזם החדש הוצג בפני משרד הבריאות והעומד בראשו, השר יעקב ליצמן, כמו גם בפני יו"ר הוועדה לזכויות הילד בכנסת, ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון. הוא זכה לשבחים ולתמיכה רבה.

השינוי התפיסתי במחלקות בית החולים בנושא הארוחות החדשות נולד מתוך מודעות גוברת לתזונה בריאה מחד, ומאידך לפער בין מה שילדים אמורים לאכול לבין מה שהם אוכלים בפועל – אותה נטייה לצרוך קלוריות ריקות ואוכל מתועש.

עם זאת, כמובן יש להתאים את המצב למציאות של בית החולים. כאשר ילד מאושפז התיאבון שלו בדרך כלל יורד. הסביבה שונה ולא מוכרת והילד באופן טבעי נלחץ. גם כאן עלינו לנהוג באחריות כלפיו. לכן הוחלט על הרכבת תפריט ידידותי לילדים המשלב מזון שהילדים יאהבו יחד עם אלמנטים של תזונה בריאה, על פי קריטריונים ברורים של משרד הבריאות. מן המנות הורדו סוכרים, שומן רווי ומלח וכן הופחתו קלוריות.

כמובן, בבחירת התפריט המוקפד הצוות המקצועי לא התעלם גם ממחקרים מובילים שהשפיעו על הסגנון הקולינרי. למשל, אם נרצה שילדים יאכלו ירקות יש להגיש אותם באופן מותאם - כאצבעות ירק חתוכות ולצידן עגבניות שרי, למשל. כך הירקות ברורים ומושכים את הילד הרבה יותר מאשר ערבוביה לא מוכרת.

כך הוא הדבר גם לגבי קציצות, ונשתדל שהתוספת לא תהיה רק פחמימות, אלא משולבת בקטניות. הצ'יפס שלנו נראה כמו ציפס רגיל אך הוכן בתנור ולא בטיגון. אנחנו אפילו מציעים שוקו, אבל מופחת סוכר. אנו מכוונים כאן לשביל הזהב בין ההמלצות לתזונה בריאה לבין מה שאנו יודעים כי ילד יבחר לאכול.

הערך התזונתי נמדד בקפידה וישנה מחשבה על כל מרכיב באוכל – בוודאי שמול כל גורמי הסיכון ומצבם הבריאותי של כל ילד וילדה בהתאם למחלתם. עלינו לזכור כי חלק מהחלמתם של המטופלים מתבטא גם ביכולתם לחזור ולאכול מזון רגיל, בכמות רגילה המתאימה לגילם, ואנו שמחים להיות חלק מאותו עידוד לחזרה לשגרה.

נושאים קשורים:  דעות,  תזונה,  ילדים,  סימון מזון,  בריאות,  המרכז הרפואי "הדסה"
תגובות
אנונימי/ת
17.12.2017, 19:33

קשקוש תקשורתי.
ציפס ושניצל, שוקו דל סוכר....ממש מהפכה

אנונימי/ת
17.12.2017, 21:23

שטויות