הזן הפעיל של נגיף השפעת A/H3N2, הנמצא בהרכב החיסון שניתן השנה בישראל, עבר שינויים גנטיים מסוימים שעלולים להשפיע על יעילות החיסון; כך הודה אתמול (ג') משרד הבריאות בהודעת הבהרה שפירסם בעקבות הדיווחים על יעילות נמוכה של החיסון השנה. עם זאת, המשרד טוען כי העובדה שהתחלואה נמוכה העונה מצביעה דווקא על יעילות טובה של החיסון.
עוד בעניין דומה
העיתון "ידיעות אחרונות" דיווח הבוקר (ד'), כי אפילו שר הבריאות יעקב ליצמן, שחוסן באופן פומבי בכנסת על ידי המשנה למנכ"ל המשרד פרופ' איתמר גרוטו, סיפר שחלה בשפעת למרות זאת. "רק לפני יומיים קמתי מהמיטה אחרי שהייתי חולה שבוע", אמר ליצמן, "אז גם אני מנפגעי השפעת".
"רק לפני יומיים קמתי מהמיטה אחרי שהייתי חולה שבוע", אמר ליצמן, "אז גם אני מנפגעי השפעת"
בהודעת ההבהרה של המשרד נכתב: "בעקבות פניות רבות שקיבלנו, חשוב לנו במשרד הבריאות להדגיש כי אין בידינו נתונים מספקים כדי לקבוע את מידת יעילות חיסון השפעת השנה, לעומת שנים קודמות. חיסון השפעת מקנה חסינות רחבה כנגד מכלול של זנים. גם אם יש שינוי מסוים וחלקי בזן (כפי שהדבר נראה השנה) עדיין הנוגדנים והחסינות שנוצרת יכולה למנוע תחלואה קשה. אדם שלא חוסן יכול לפתח סיבוכים קשים ואף למות ואילו אדם שחוסן יפתח מחלה קלה יותר - גם אם נדבק בזן אחר.
"נתוני משרד הבריאות מצביעים על ירידה משמעותית השנה בסיבוכים ובתמותה בהשוואה לשנים קודמות. נתון זה תומך בהערכה בדבר יעילות טובה של החיסון".
"הרכב חיסוני השפעת", מסר עוד משרד הבריאות בהודעתו, "נקבע עבור חצי הכדור הצפוני על ידי ארגון הבריאות העולמי בפברואר - תשעה חודשים לפני הופעת תחלואת השפעת בישראל. הזן הפעיל A/H3N2, כאמור, נמצא בהרכב החיסון, אך עבר שינויים גנטיים מסוימים שעלולים להשפיע על יעילות החיסון".
בחורף זה, עד כה, יש בידי משרד הבריאות נתונים מדווחים על 48 חולים קשים בשפעת ו-22 חולים שנפטרו מהמחלה ומסיבוכיה. זאת, לעומת 239 חולים קשים בחורף שעבר ו-61 פטירות; בחורף 2015-2014 היו 66 חולים קשים ו-9 פטירות. בחורף 2010-2009 היו 136 חולים קשים ו-96 פטירות, יותר מבכל שמונה עונות השפעת האחרונות בישראל.
המשרד הבהיר, כי "העומס על חדרי המיון גבוה אך איננו חריג. מספר הביקורים בחדרי המיון בחורף זה דומה לזה של השנים האחרונות. חיסוני השפעת הם הדרך הטובה ביותר להתגונן מפני השפעת העונתית. משרד הבריאות ממליץ לציבור לקבל חיסון נגד שפעת כל שנה בסמוך לתחילת עונת השפעת".
איגוד רופאי בריאות הציבור: טוב עשה מי שהתחסן
איגוד רופאי בריאות הציבור והאיגוד הישראלי למחלות זיהומיות של ההסתדרות הרפואית יצאו על רקע הדיווחים בימים האחרונים בקריאה לציבור לעידוד ההתחסנות כנגד שפעת.
"השפעת איננה מחלה קלה, ובכל שנה נגיף השפעת גורם לתחלואה ולתמותה משמעותיים בארץ ובעולם", הדגישה ההודעה המשותפת של שני האיגודים, "בכל שנה, ארגון הבריאות העולמי מנסה לחזות את הזנים שיגרמו לתחלואה בעונת השפעת ולהתאים את החיסון העונתי אליהם ובכל חיסון נכללים מספר זנים.
"אף אם החיסון איננו מכסה באופן מלא את אחד הזנים הגורמים לתחלואה בעונת השפעת, עדיין ישנה תועלת רבה בחיסון ובעיקר בהפחתת הסיבוכים הריאתיים (דלקת ריאות), מספר האשפוזים ומקרי התמותה. יש לציין כי זן השפעת הנפוץ השנה הוא A/H3N2 אשר נכלל בחיסון העונתי.
"נגיפי השפעת משתנים תדיר, באופן במשפיע לעיתים על יעילותו היחסית של החיסון. יחד עם זאת, החיסון העונתי, למרות מגבלותיו, הוא הדרך היעילה ביותר למנוע את המחלה ולהפחית את סיכוניה. טוב עשה מי שהתחסן השנה ומומלץ להתחסן גם בעתיד בהתאם להנחיות מערכת הבריאות".