• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
חדשות

רופאים שוקלים מחדש ההמלצה למנוחה מוחלטת לילדים שסבלו מזעזוע מוח

מחקר מקיף מצא כי דווקא ילדים שחזרו לפעילות ולא נחו הפגינו תסמינים פחותים כחודש לאחר הפגיעה; החוקרים קוראים למחקרים נוספים בתחום זה

ילד חול בביתו (צילום: אילוסטרציה)

מנוחה מוחלטת היא ההמלצה המובילה בנוגע לזעזוע מוח בילדים. רוב הרופאים ממליצים לילדים שעברו זעזוע מוח עקב פעילות גופנית וספורט להימנע מלחזור לפעילות גופנית עד שכל תסמיני זעזוע המוח, כמו כאבי ראש, ייעלמו כליל.

אבל מחקר חדש, שתמציתו הוצגה השבוע בכנס האקדמיות האמריקניות לרפואת ילדים (PAS) שהחל בשבת בבולטימור, טוען שהילדים שלא הקפידו על מנוחה וחזרו להתאמן שבוע בלבד לאחר הפגיעה בלי קשר לתסמינים, חוו רק מחצית מהתסמינים כחודש לאחר הפגיעה.

ניתן בהחלט להמליץ על חזרה לפעילות אירובית קלה כמו הליכה, שחיה או דיווש באופנים מקובעים

במחקר נטלו חלק 3,063 ילדים בני 18-5, שהגיעו לחדרי מיון בבתי חולים לילדים בקנדה. הם התבקשו להשיב על שאלונים לגבי רמת הפעילות הגופנית שלהם וחומרת תסמיני זעזוע המוח 7, 14 ו-28 יום לאחר הפגיעה.

בניגוד להנחיות המקובלות עד כה, הסבירו החוקרים, התברר כי רוב הנפגעים (58%) שחוו זעזוע מוח חזרו לפעילות גופנית כבר אחרי שבוע ו-76% מהם היו בפעילות גופנית מלאה לאחר שבועיים מהפגיעה. כלומר, הם לא מילאו אחר ההמלצה של מנוחה מלאה.

"במצב רגיל", הדגישו עורכי המחקר, "כשמתברר שכל כך הרבה מטופלים אינם ממלאים אחר הנחיות או המלצות רפואיות ברורות, יש בכך כדי להדליק נורת אזהרה. אבל במקרה הזה, סירוב לוויתור מוחלט על פעילות גופנית כלשהי דווקא מתקשר עם התאוששות מהירה יותר מהפגיעה".

מדובר במחקר ראשון מסוגו בהיקף מרחב שכזה, וממצאיו תומכים ברעיון שיש הרבה תועלת בחזרה לאימון ולפעילות גופנית מוקדם ככל האפשר לשם התאוששות, גם כשמדובר בזעזוע מוח אקוטי אצל ילדים. לדברי החוקרים, הגישה השמרנית הממליצה על מנוחה מלאה ומוחלטת והימנעות מפעילות גופנית היא מיושנת. דווקא החזרה לפעילות הגופנית היא חלק מתהליך השיקום הפיזי.

פרופ’ רוג'ר זמק (Zemek), מנהל יחידת המחקר הקליני בבית החולים לילדים במזרח אונטריו, מומחה לזעזוע מוח בילדים בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת אוטווה, שהוביל את המחקר, אמר כי אין כל ספק שאיש אינו רוצה לראות חולים החוזרים לפעילות כלשהי שעלולה לסכן אותם, במיוחד לפגיעה חוזרת. אך לדבריו, ניתן בהחלט להמליץ על חזרה לפעילות אירובית קלה כמו הליכה, שחיה או דיווש באופנים מקובעים (כמו במכוני כושר או במכשירים ביתיים), משום שבסוג זה של פעילות יש דווקא תועלת בזירוז ההחלמה והשיקום. עם זאת, הוסיף, יש מקום לבצע בנושא ספציפי זה מחקר נוסף.

נושאים קשורים:  חדשות,  מחקר,  זעזוע מוח,  מנוחה,  הנחיות קליניות,  ילדים
תגובות