צוות מאוניברסיטת לינקולן הבריטית דיווח בחודש שעבר בכתב העת Diabetes, כי עלה בידו להשלים את תמונת אתרי המטרה בגוף שהמערכת החיסונית תוקפת בעת שהיא גורמת לסוכרת סוג 1 ("סוכרת נעורים").
עוד בעניין דומה
עד כה היו ידועים ארבעה "אתרי מטרה" והחמישי, שהתגלה עתה, נחשב חמקמק במשך שני עשורים, למרות שהוגדר כאתר קריטי לצורך פיתוח דרכים חדשות לטיפול במחלה, ואולי אף למניעתה. ארגון הסוכרת הבריטי הגדיר את ממצאי המחקר "מרשימים מאוד".
בסוכרת סוג 1 המערכת החיסונית הורסת את תאי הבטא בלבלב, מייצרי הורמון האינסולין, שתפקידו לשמור על רמת סוכר מאוזנת בדם. המחקרים לגילוי "אתרי המטרה" שאותם תוקפת המערכת החיסונית של החולה נדרשו משום שאלו הוגדרו כאתרי מפתח.
חמשת האתרים הם התאים מיצרי האינסולין, Glutamate decarboxylase, IA-2, יZinc transporter-8, יtetraspanin-7. כולם מעורבים בתהליך ההפרשה והאצירה (אחסון) של האינסולין.
בדיווח על ממצאי המחקר ב-BBC נמסר, כי בבית הספר לרפואה ב"קינג'ס קולג" בלונדון החל ניסוי קליני שמטרתו לבלום את התפתחות סוכרת סוג-1 על-ידי התמקדות בחלק מאתרי המטרה הללו.
ד"ר מייקל כריסטי, שהוביל את המחקר, אמר: "כאשר המערכת החיסונית של גוף האדם 'מחליטה' שהיא 'רוצה' להיפטר מגורם זר ופולש קשה לבלום אותה. לכן סוכרת ובמיוחד סוכרת סוג 1 היא מחלה כל כך קשה למניעה".
סוכרת סוג 1 יכולה להתפתח בכל גיל, אבל לרוב היא מופיעה לפני גיל 40 ובמיוחד בילדות ולכן מכונה "סוכרת נעורים". כ-10% מכל הסוכרתיים חולים בסוג זה של סוכרת.
תגיות:
אנדוקרינולוגיה, רפואת ילדים, סוכרת סוג 1, המערכת החיסונית