משרד הבריאות הבריטי פירסם בשבוע שעבר את הכללים לפיהם ניתן יהיה ליצור בטיפולי הפריה תינוק משלושה אנשים – זרע מהאב, ביצית מהאם ותרומה של חלק מהביצית מתורמת נוספת. הטיפול המיוחד נועד למנוע מחלות גנטיות ולאפשר לנשים שאינן מצליחות לעבור טיפולי הפריה כיום - ללדת. ליילוד יהיו למעשה על פי החוק שני הורים. בקרוב ייקראו חברי הפרלמנט בלונדון להצביע אם תהיה בריטניה המדינה הראשונה בעולם שפרוצדורה זו תהיה חוקית בה.
עוד בעניין דומה
כלי התקשורת בבריטניה כבר דיווחו כי חלק מחברי הפרלמנט מתנגדים למהלך, בנימוק שיהיה זה לא אתי "ליצור" תינוקות מהדנ"א של שלושה אנשים, מהלך המייצג וממחיש "הידרדרות במדרון חלקלק". המתנגדים טוענים כי לצעד "יהיו השלכות חמורות ולא הכרחיות". מומחי רפואה אחרים טוענים כי מדובר ב"חציית גבול אתי מכריע ופתיחת הדלת 'לעיצוב' תינוקות בהתבסס על מידע מדעי שעלול להיות שגוי – כאשר יש דרכים בטוחות יותר ומבוססות למניעת מצבי חולים אלו".
על-פי הדיווח, היו מקרים שבהם כמה בני זוג שניסו להרות איבדו בתהליכי הטיפול לא פחות משבעה עוברים עקב "מחלות מיטוכונדריאליות" (ביניהן למשל מחלת ליי Leigh Disease). לדבריהם, התוצאה היתה שגופה של האם-לעתיד הותש "ולא נותרה אצלה אנרגיה יעילה לתפקוד", פגמים במיטוכונדריה - "תחנת הכוח של התא" – מורשות רק מהאם ליילוד. אצל 1 מכל 6,500 יילודים (לפי הערכות בבריטניה) מופיעה מחלה מיטוכונדריאלית חמורה.
הרעיון שעומד מאחורי הפיתוח הבריטי הוא שניתן יהיה להשתמש לכן במיטוכונדריה מתפקדת היטב שתגיע מתורמת נוספת. אלא שבתוך אברון זה בתא, יש גם כמות זעירה מהדנ"א של התורמת – לערך 0.1% מכלל הגנים שלה, אך כאלה שמשחקים תפקיד חשוב, לפי מחקרים עדכניים כך בפועל, כל עובר ויילוד שייווצר בתהליך טיפולי זה, במסגרת טיפולי ההפריה החוץ-גופית, יישא למעשה מידע גנטי משלושה אנשים.
הודעת משרד הבריאות הבריטי, כרגולטור על כלל טיפולי הפוריות, הדגישה כי כל מקרה שבו תתבקש תרומה נוספת מהאישה השנייה חייבת לקבל אישור לאחר הערכת מומחים לגבי הסיכון למחלות חמורות, נכות או מוגבלויות שונות (של היילוד).
מרפאות הפוריות יחויבו בהצטיידות ברישיון מיוחד כדי להציע לבני הזוג שימוש בטכנולוגיה החדשה. כן נקבע כי לא יהיה שום קשר משפחתי מצד האישה התורמת לילד שייוולד. ולילד עצמו לא תהיה זכות חוקית לדרוש ולקבל מידע לגבי התורמת.
מעשית, מעריכים גורמי הרפואה הבריטיים, הפרוצדורה תאושר רק לקבוצה קטנה של נשים, ככל הנראה עשר בשנה. בשלב זה, ההוראות שנוסחו הן בגדר טיוטה, עד לקבלת אישור בהצבעה בפרלמנט וחתימה על נוסח החוק על ידי השרים הנוגעים בדבר. לפי ההערכה, ההליכים עשויים להסתיים במאי השנה.
צוות הרופאים והחוקרים באוניברסיטת ניוקאסל, שפיתח את הטכנולוגיה והפרוצדורה החלוצית הזאת, הודיע כי הוא חותר לקבל רישיון להציע את הטיפול כבר בשנה הבאה.
דו"ח של צוות מדעי ברשות הבריטית להפריה ואמבריולוגיה (The Human Fertilization and Embryology) מצא, שהטכנולוגיה החדשנית בטוחה ואין ראיות שלא תהיה בטוחה, עם זאת, מחבריו קראו לבצע עוד סדרת בדיקות לפני אישורה.