יו"ר איגוד רופאי הילדים, פרופסור אלי סומך וחמישה מומחים בכירים לרפואת שיניים הביעו היום (יום ג') את אכזבתם וצערם על כך ששרת הבריאות יעל גרמן החליטה לבטל את הפלרת המים בישראל, ולמעשה לאסור אותה ברמה הארצית והמקומית. ההחלטה סותרת פרסום קודם, לפיו השרה הבטיחה שמשרדה יאפשר לרשויות מקומיות לבחור אם ברצונן להפליר את המים שהן מספקות לתושביהן, או לא.
עוד בעניין דומה
בשיחה עם "דוקטורס אונלי" אמר פרופ' סומך, כי "יש להצטער על כך שדעתנו בדבר החשיבות הבריאותית והחברתית של ההפלרה לא התקבלה. אנו כרופאי ילדים מקווים מאד שהחברה הישראלית לא תשלם על ההחלטה המוטעית הזאת מחיר כבד בעתיד".
פרופסור סומך הדגיש, כי מהנתונים שבידי איגוד רופאי הילדים ומקורם ברשות המים, שיעור הצריכה של מים מופלרים בישראל מגיעה ל-50% מכלל הצריכה הארצית. "אם ההפלרה תבוטל כליל, פירוש הדבר שתכולת הפלואור במים תהיה 0 – מצב ללא תקדים ברמה עולמית. בשום מקום בעולם אין מצב כזה שכלל המים לצרכנים אינם מכילים פלואור. זה מאד מטריד אותנו כרופאים".
פרופסור סומך ציין, כי המהלך שנקטה השרה גרמן הוא למעשה לא לחדש את כניסתן לתוקף של תקנות ההפלרה. תקנות אלו מתחדשות מדי שנה על-ידי שר הבריאות. "אם השרה לא מחדשת את תוקף התקנות לשנה הקרובה פירוש הדבר שהן מתבטלות", הסביר.
איגוד רופאי הילדים הציג את עמדתו בעד ההפלרה בכמה ניירות עמדה ובדיון בוועדת הבריאות של הכנסת. הוא מתעתד לנסח נייר עמדה נוסף, וגם ינסה לפעול דרך ועדת הבריאות במטרה לערב חברי כנסת במאבק נגד החלטת השרה גרמן.
בנוסף, שיגרו היום 11 אנשי אקדמיה בתחום הבריאות והרפואה, ביניהם חמישה מבכירי רפואת השיניים ובריאות הציבור בישראל, מכתב ל-204 ראשי רשויות מקומיות ובו התריעו נגד החלטת שרת הבריאות לאסור הפלרת מי השתייה. "שרת הבריאות מטילה את האחריות לבריאות בוחריכם על כתפיכם האישיות" , נאמר במכתב.
"על אף זעקתנו המקצועית והציבורית כנגד החלטת השרה", נאמר במכתב, "התווסף עתה איסור נוסף: השרה החליטה שהיא איננה מסתפקת בהפסקת חיוב ההפלרה הארצי, אלא הורתה לפקידי משרד הבריאות שלא לתקן את הסעיף בתקונה שעליה היא חתמה רק לפני כשנה - ובניגוד להצהרותיה הקודמות הורתה כי החל מה-26.8 כל רשות מקומית שתרצה להפליר את מי השתייה - לא תוכל לעשות זאת. השרה אף הטילה איסור הפלרה גורף הכולל גם איסור להפלרת המים המותפלים בישראל. כל זאת בניגוד להמלצות כל המומחים".
המכתב מוסיף: "המשמעות בפועל היא שבעוד שבמי המעיינות בישראל, כלומר בטבע, יש תמיד רמה משתנה של פלואוריד - במי השתייה השונים בישראל לא תהיה עוד טיפת פלואוריד, שתגן על בריאות הילדים והמבוגרים כאחד".
על המכתב חתומים בין היתר פרופסור יהונתן מן, מנהל המחלקה לרפואת שיניים קהילתית, דיקן לשעבר של הפקולטה לרפואת שיניים של האוניברסיטה העברית והדסה; פרופסור (אמריטוס) טד טולצ׳ינסקי מבית הספר לבריאות הציבור ורפואה קהילתית האוניברסיטה העברית והדסה; פרופ' הרולד ד. סגן-כהן יועץ רפואת שיניים לעיריית ירושלים והמחלקה לרפואת שיניים קהילתית בפקולטה לרפואת שיניים של הדסה עין כרם והאוניברסיטה העברית; ד״ר יובל ורד מהמחלקה לרפואת שיניים קהילתית ומנהל הקורס לסייעות בבית הספר לרפואת שיניים של האוניברסיטה העברית והדסה; ד"ר אלון לבני מהמחלקה לרפואת שיניים קהילתית ומנהל הקורס לשיננות, בפקולטה לרפואת שיניים של הדסה עין כרם והאוניברסיטה העברית.
בחודשים האחרונים הביעו מומחים לרפואת השן ולרפואת ילדים את התנגדותם הנחרצת להפסקת ההפלרה. בעוד במאי הודיע ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופסור איתמר גרוטו, כי נבחנת האפשרות להתיר לרשויות מקומיות שירצו בכך להפליר את המים, כעת מתברר שהדבר לא יקרה. פרופסור גרוטו אמר בעבר בדיון בוועדת הבריאות של הכנסת: "הפלרה היא שיטה יעילה למניעת עששת ובמינון נכון היא גם בטוחה".
תגובת משרד הבריאות אמר בתגובה: "שרת הבריאות קיימה דיון בראשותה עם הגורמים המקצועיים במשרד. בסופו של הדיון הוחלט שלא לקדם את האפשרות להפלרה, בשל העובדה שקיימות עדויות מדעיות לפיהן פלואוריד בכמויות גדולות עלול להביא לפגיעה בריאותית. אספקת פלואוריד באמצעות מי השתייה, בין שברמה ארצית ובין שברמה מקומית, עלולה להביא לצריכת יתר ולחשיפה לכמות גבוהה, בשל העובדה שאין כל בקרה לגבי כל כמות הפלואוריד הנצרך בפועל. עם זאת משרד הבריאות פועל לתת מענה לאוכלוסיות הזקוקות לכך (באמצעות אפליקציה מקומית של פלואוריד, שהמינון שלו נשלט). כן, מתקיימת פעילות נרחבת כדי להגביר את ההסברה והחינוך לצחצוח שיניים ותזונה נכונה, שהן חשובות לא פחות במניעת עששת".