עד 20% מהילדים במדינות מפותחות סובלים מאטופיק דרמטיטיס (AD) והנטל על מערכות הבריאות ועל החולה ומשפחתו הוא רב. בשל החשיבות הרבה שיש למניעת המחלה ולהפחתת חומרתה, מציגה סקירה זו חידושים בתחום.
עוד בעניין דומה
תזונת תינוקות והימנעות מאלרגנים - אין הוכחה לכך שלהזנת תינוקות בהנקה בלבד מעבר לגיל 3 חודשים יש תפקיד מגן מפני פיתוח AD. בעבר גרסו, כי עדיף לחשוף תינוקות לאלרגנים בשלבים מאוחרים יותר, אולם מחקרים תצפיתיים הראו דווקא את ההיפך. בימים אלה מתבצע מחקר רנדומלי מבוקר בבריטניה, שנועד לבדוק אם חשיפת תינוקות לאלרגנים במקביל להנקה בגיל 3 חודשים עדיפה על פני הנקה בלבד עד גיל 6 חודשים במניעת אלרגיות למזון ו-AD. לא נמצא קשר בין הימנעות של האם בזמן ההיריון מאלרגנים להופעה של AD.
פרה ופרו-ביוטיקה - ישנה סברה מבוססת, שלילדים עם AD יש גיוון נמוך של מיקרוביוטה במעי. אף כי סקירות סיסטמטיות של מחקרים שבדקו השפעה של פרה ופרו-ביוטיקה, הן לפני לידה והן לאחריה, על AD, הצביעו על תפקיד מגן, בשל הטרוגניות במחקרים דרושים מחקרים נוספים בטרם ניתן יהיה להגיע להתוויה חד משמעית.
תוספי מזון - לא הוכחה יעילות במתן ויטמין D, אומגה 3 ותוספים נוספים במניעת AD או בהפחתת חומרתה.
קרדית אבק הבית - אין הוכחה שלחשיפה מופחתת לקרדית אבק הבית תפקיד מגן מפני AD.
קשיות המים - לא הוכח שמרככי מים מפחיתים שכיחות AD, אולם לא נשלל שלמים קשים תפקיד בהתחלת התהליך הדלקתי בעור האקזמטי בשלב מוקדם.
הלחתת העור - עור סדוק ויבש הוא פעמים רבות פרקורסור להופעה של AD ויש תפקיד חשוב לאמולסיית העור באופן אינטנסיבי במניעת המחלה או בהפחתת חומרתה.
מניעת התלקחויות, זיהומי עור וסנסיטיזציה - לא נמצאה תועלת משמעותית מטיפול רוטיני באנטיביוטיקה, אולם יש לטפל בזיהומי עור כשאלה קיימים במקביל לאקזמה.
ערכה: ד"ר שירי אלפרט