• יו"ר: פרופ' צחי גרוסמן
  • מזכ"ל: פרופ' יעקב ברקון
  • ועד האיגוד: פרופ' אביב גולדברט
  • ועד האיגוד: ד"ר גילת לבני
  • ועד האיגוד: ד"ר יעקב שכטר
תזונה

קשר ישיר בין צריכה של מזונות מסויימים לבין עלייה במשקל

NEJM: צריכה של חטיפי צ'יפס, תפוחי-אדמה, משקאות ממותקים ובשר אדום קשורה לעלייה במשקל. קשר הפוך נמצא בצריכה של ירקות, דגנים מלאים, פירות, אגוזים ויוגורט

28.06.2011, 12:21

בשלושה מחקרי קוהורט, שנערכו בבית-הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, ושבהם השתתפו 120,877 גברים ונשים שלא סבלו ממחלות כרוניות, ושבזמן הצטרפותם למחקר לא סבלו מהשמנת-יתר, נבחן הקשר בין צריכה של מזונות מסויימים לבין השמנה.

תפוחי אדמה ובשר אדום (אילוסטרציה)

תפוחי אדמה ובשר אדום (אילוסטרציה)

המשקל נמדד כל ארבע שנים, והשינוי תוקנן לגיל, למין, ל-BMI התחלתי (בכל תקופה) ולמדדים אחרים שקשורים לאורח-חיים. תקופת המעקב בשלושת המחקרים היתה 1986 - 2006, 1991- 2003 ו-1986 - 2006.

בכל תקופה של ארבע שנים, העלו המשתתפים במשקלם, בממוצע, 3.35 פאונד. בבחינת הקשר לכמות שנצרכה ממזונות מסויימים, נמצא שהקשר הישר החזק ביותר לעלייה במשקל היה צריכה של חטיפי צ'יפס (1.69 פאונד), תפוחי-אדמה (1.28 פאונד), משקאות ממותקים (1.00 פאונד), בשר אדום לא-מעובד (0.95 פאונד) ובשר אדום מעובד (0.93 פאונד). הקשר ההפוך החזק ביותר היה לצריכה של ירקות (0.22- פאונד), דגנים מלאים (0.37- פאונד), פירות (0.49- פאונד), אגוזים (0.57- פאונד) ויוגורט (0.82- פאונד).

קשר נמצא גם בין השינוי במשקל לבין פעילות גופנית, שתיית אלכוהול, עישון, הפסקת עישון, משך השינה ומשך הצפייה בטלוויזיה.

ערכה: ד"ר דורית שנון

מקור:

Changes in Diet and Lifestyle and Long-Term Weight Gain in Women and Men: Mozaffarian D et al., N Engl J Med 2011; 364:2392-2404 June 23, 2011

נושאים קשורים:  תזונה,  קלוריות,  השמנה,  הרגלי תזונה,  משקאות ממותקים,  מחקרים
תגובות